napájení zářivky G23 z 12v (přesunuto)

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Aleš

napájení zářivky G23 z 12v (přesunuto)

#1 Příspěvek od Aleš »

Potřeboval bych zářivku 11W s paticí G23 (dvoupinová s vestavěným startérem) napájet z akumulátorku 12V. Chtěl bych zapojení měniče, aby nebylo nutno zářivku upravovat a dala se použít i nadále ve svítidle na 230V.
(Jde o speciální UV zářivku a potřebuji ji občas použít k fotografování v exteriéru) Nemáte někdo tip na schema malého měniče na tyto zářivky se startérem? Nacházím pouze zapojení pro zářivky bez startéru.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Použij normální měnič 12V DC => 230V AC, schémat je plnej net a dá se to i normálně koupit jako automobilový příslušenství.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud je součástí svítidla nějaká tlumívka, tak by snad mohl pomoci invertor do auta (snad tomu střídači nebude vadit 11W indukční zátěž)
Aleš

#4 Příspěvek od Aleš »

Měnič 12/230 mám s klasickým trafem a je těžký na nošení, tak jsem se tomu chtěl vyhnout. Než pořizovat nějaký jiný vyjde mě asi levněji koupit další zářivku, vykuchat startér a k tomu malý, jednoduchý a lehký měnič přímo pro zářivku například http://www.adamsrubar.ic.cz/konstrukce/ ... menic.html (asi účinnost nic moc, ale používá snadno dostupné trafo) nebo toto http://danyk.cz/zarivk_m.html Chtěl jsem obejít nutnost kupovat další zářivku, ale asi to bude nejlepší řešení.
Grafiaus

#5 Příspěvek od Grafiaus »

ani s tymto menicom neboli problemy /KP85/
Přílohy
Menic.jpg
(32.56 KiB) Staženo 287 x
Olchor

#6 Příspěvek od Olchor »

Snad by mohl stačit malý DC/DC měnič 12V/300V, v zářivce se to stejně usměrňuje.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

V ziarivke s paticou G23 sa nic neusmernuje.
Olchor

#8 Příspěvek od Olchor »

Aha, nějak jsem přehlédl, že to není úsporka s měničem...
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“