Stavba osciloskopu - problém s ostrostí
Moderátor: Moderátoři
- jakubrosler
Zkrátka tu stopu nemůžu dostat úplně doprava (v mém případě, mám zřejmě přehozené destičky).
Pokud (při odpojeném fantastronu) přivádím na mřížku té první ECC85 signál z generátoru, nemohu pomocí nastavení offsetu (tj. de facto předpětí mřížky té první elky, generátor připojuji paralelně k mřížkovému odporu) dostat stopu doprava. Určitý bod obrazovky je zkrátka mezní a za něj už se stopa nepohne, ať zvyšuju amplitudu nebo hejbu offsetem.
Znamená to tedy, že tu první elku nemohu dostatečně uzavřít. K té limitaci dochází, i pokud zvýším napětí na té mřížce (aby se měla kam zavírat).
Zkoušel jsem prohodit systémy té elektronky, ale viditelný výsledek to nemělo. Jinou ECC85 bohužel nemám.
Teď mi opravdu už nejde o zaostření, spíš nemám dost zkušeností na správné nastavení toho zesilovače.
Díky za každou radu.
- jakubrosler
- jakubrosler
- jakubrosler
Při otáčení obrazovky nebyl pozorovatelný rozdíl, při prohození destiček se obrazec pouze převrátil, takže vnější magnetické pole s tim nemá nic společného.
Zdroj je od obrazovky vzdálen asi 30 cm a to ve směru přímo za ní.
A ještě jedna věc, potřeboval bych poradit, jak způsobit, aby byl obdélník opravdu obdélníkem.
Díky
- Přílohy
-
17. Sinus.jpg- (14.63 KiB) Staženo 47 x
-
16. Obdélník.jpg- (12.78 KiB) Staženo 54 x
Jinak tu nelinearitu by bylo potřeba se podívat bijákem, jak vypadá pila z časový základny. Podle mě to nebude pila ale něco jako průběh nabíjení RC členu. No a to zhuštěni vpravo bude nejspíš že pila nepadne z maxima ihned dolů do minima. Bez oscila je každá rada drahá.
Jirka
- jakubrosler
Ten kmitočet jsem myslel že máš podstatně větší, pak by to mohlo dělat přizpůsobení vstupu, Takhle vypadá obdélník z blbě vykompenzovanýho děliče vstupní sondy.
Jirka
Celeron píše:....... s 7QR20. Tenkrát na to vyšel kompletní stavební návod.....Jirka
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... O-76435742