Pozor na zkoušečku Z10 (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Pozor na zkoušečku Z10 (přesunuto)
1) Při použití jako fázovka sice měřící proud běžně není vnímatelný ale při hůř izolované nebo vlhké obuvi je již cítit značně nepříjemné brnění.
2) U mého kusu nelze určit sled fází - doutnavka svítí v obou směrech.
Po demontáži jsem zjistil že příslušné součástky jsou v pořádku, výrobce ale oproti klasické "vadasce" ZN1 (SN1) značně snížil hodnoty předřadných odporů viz příloha. Napětí na doutnavce proto zřejmě nemůže u některých kusů klesnout pod zápalnou hodnotou a tato svítí v jakémkoli sledu fází.
- Přílohy
-
Zkoušečka ZN1 - Z10.jpg- (9.21 KiB) Staženo 465 x
- Artaban001
Zkusil jsem doplnit R3 /1M2 jako u vadasky ZN1 - sice nebrní ale pro změnu doutnavka nesvítí vůbec.
Antiparalelní LEDky jsem několikrát viděl amatérsky přibastlené do ZN1, mám dojem že byly v sérii s cívkou magnetu (pro indikaci nižších napětí a polarity) ale na detaily si už nepamatuju. Jako přímá náhrada doutnavky je to ovšem nesmysl. Navíc provozní proud LEDky procházející tělem který je oproti doutnavce značně vyšší by zkoušejícímu asi vůbec nebyl příjemný.
- Artaban001
Zkrácená ukázka z článku v časopisu Elektro:
"V rozvodně nn měřil pracovník napětí zkoušečkou Z10. Nastal zkrat mezi fázemi na přívodních svorkách pojistkového odpínače při jištění 1600A. Pracovník byl popálen na rukou a v obličeji. Požadavky kvalifikace splňoval, ale nikdo nevěděl proč a za jakým účelem do rozvodny vlastně šel. Ani sám postižený si nic nepamatoval..."
Článek nebyl citován celý ale na webu elektrika.cz k tomu byla diskuse - nikdo nechápal jak se to mohlo stát. Osobně se domnívám že postižený se pravděpodobně lekl "kopance" od zmíněné zkoušečky a následně pak nějakým způsobem zapříčinil zkrat nebo vznik oblouku.
- Artaban001
Ta Z10 se moc nepovedla - při rozdělávání hned upadly dva plastové nálitky pro šrouby ze tří a už to pořádně nedrží pohromadě. A fázovka díky tomu sníženému odporu na míň než polovinu oproti ZN1 někdy zabrní docela citelně a nečekaně. Obvykle v okamžiku náhlé změny odporu přes tělo třeba při změně postoje nebo dotyku jiného předmětu. Ale může to být dost subjektivní záležitost.
Radši místo toho bazmeku používám SN-4 (Elektroplast Prešov) což je v podstatě stará ZN1 s přidanými dvěma LEDkami na určení polarity a v novém obalu. Akorát pohyblivý hrot má odpruženou izolační krytku která se v některých případech musí stahovat palcem k sobě což se mi nezdá moc praktické.
- vasekpetr1
- petr_opava