Zapojení domácí rozvodnice
Moderátor: Moderátoři
Tvrzení, že "o tom vím, přece to nebudu předělávat" už stálo za nějakou tou fackou od elektřiny tomu, kdo nevěděl či zapomněl, ba i nezúčastněný se zaklepal, i požárem nebo aspoň zahořením.
Přidej tam kabel a ty dva vodiče, co už tam máš navíc, uskřípni a zaizoluj.
Dám tam tedy dva kabely 3x2,5 mm² (ještě jsem nezačal, takže nemusím nic uštípávat)
S tím oteplením třech zatížených žil-mám asi špatný zdroj, díval jsem se do tabulky podobné této: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Bakalar ... lab_bc.pdf
a tam mi 16A jištění vyhovuje.
Ale je pravda, že tato tabulka nezohledňuje celkový průřez kabelu a počet jeho žil, jak říkáš "nad palec".
Máš nějaký tip na sofistikovanější tabulku nebo výpočet? Díky.
Musíš zohlednit, že se ti v kabelu ohřívají dva dráty, jednou v plochém, podruhé v kulatém, a to teplo musíš někam odvést. Dnešní stavební materiály z porosilikátů mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a tepla mnoho nepoberou, tak zvyk, že v omítce se kabel chladí a lze mu naložit víc, platí právě jen v omítce a pak ještě ve vlhké zemi a pod vodou. Méně například v prostorné trubce, korýtku či kolektoru. Při těsném seskupení kabelů musíš naopak jištění snížit.
Na vzduchu při 30°C stačí respektovat hodnotu proudu stanovenou výrobcem.