Zapojení domácí rozvodnice

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kbulda

#61 Příspěvek od kbulda »

Tvé řešení není možné použít.
2 okruhy = 2 kabely.
pospisjak

#62 Příspěvek od pospisjak »

Díky.
Jen upřesnění -nelze, protože je to techniky nebezpečné, anebo nelze, protože norma?
Hill
Administrátor

#63 Příspěvek od Hill »

Protože technicky nebezpečné (hned dvakrát - nemůžeš po odpojení fáze do jedné zásuvky přerušit střední ani ochranný vodič, aniž by současně zůstal funkční i bezpečný ten druhý okruh; fázi do něj budeš moci připojit stejně a ta se přes spotřebič dostane do okruhu druhého v lepším případě jen na pracovní nulu... pokud jde o průřez vodičů, máš v kabelu tři zatížené vodiče, sice dva z různých fází a třetí zatížený proudem o velikosti vektorového součtu těch dvou, ale tepelné účinky se sčítají, takže přes palec ti dvaapůlka nevyhoví jištěná ani 10A, pokud nebude uložená v zemi nebo ve vodě), je to v normě.
Tvrzení, že "o tom vím, přece to nebudu předělávat" už stálo za nějakou tou fackou od elektřiny tomu, kdo nevěděl či zapomněl, ba i nezúčastněný se zaklepal, i požárem nebo aspoň zahořením.
Přidej tam kabel a ty dva vodiče, co už tam máš navíc, uskřípni a zaizoluj.
pospisjak

#64 Příspěvek od pospisjak »

Díky za vyčerpávající odpověď, je pravda, že by do toho mohl lézt jiný, který neznaje zapojení by se mohl po odpojení nuláku zaklepat z druhého jističe.
Dám tam tedy dva kabely 3x2,5 mm² (ještě jsem nezačal, takže nemusím nic uštípávat)

S tím oteplením třech zatížených žil-mám asi špatný zdroj, díval jsem se do tabulky podobné této: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/Bakalar ... lab_bc.pdf

a tam mi 16A jištění vyhovuje.
Ale je pravda, že tato tabulka nezohledňuje celkový průřez kabelu a počet jeho žil, jak říkáš "nad palec".
Máš nějaký tip na sofistikovanější tabulku nebo výpočet? Díky.
Hill
Administrátor

#65 Příspěvek od Hill »

Tím se zabývá celá ČSN 33 2000-3 (samozřejmě v jednotlivých kapitolách), dále se musí zohlednit 33 2000-5 (opět ve více kapitolách), zkrátka jednotnou tabulku na to dnes neseženeš.
Musíš zohlednit, že se ti v kabelu ohřívají dva dráty, jednou v plochém, podruhé v kulatém, a to teplo musíš někam odvést. Dnešní stavební materiály z porosilikátů mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a tepla mnoho nepoberou, tak zvyk, že v omítce se kabel chladí a lze mu naložit víc, platí právě jen v omítce a pak ještě ve vlhké zemi a pod vodou. Méně například v prostorné trubce, korýtku či kolektoru. Při těsném seskupení kabelů musíš naopak jištění snížit.
Na vzduchu při 30°C stačí respektovat hodnotu proudu stanovenou výrobcem.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“