UltraISO - vložení bootovacího sektoru do image
Moderátor: Moderátoři
UltraISO - vložení bootovacího sektoru do image
Dostal jsem legální verzi XP, instalačka je ovšem chybně zkopírovaná - ne jako ".iso" ale jako CD takže nebootuje. Originál byl ztracen. Pokusil jsem se v programu UltraISO zavádění do image disku vložit, vytvořené image CD se sice po úpravě zobrazí jako "bootovací CD" ale po vypálení nebootuje.
Použitý postup:
1) - vytvořit image CD-A (bez boot sektoru)
2) - otevřít image CD-A k editaci
3) - z funkčního CD-B extrahovat boot sektor příkazem v menu
4) - vložit boot sektor do image CD-A a použít příkaz "nastavit boot sektor"
5) - uložit a vypálit
Mám sice návod v češtině ale postup není posaný moc detaině takže asi dělám někde chybu. K pokusům jsem použil přepisovatelné CD-RW.
Jinak v tom UltraISO jsou k tomu tyhle dve polozky. "Save Boot File" ulozi data z existujiciho image, a "Load boot file" nahraje na jiny ISO.
Je tam i ulozeni boot souboru z CD v mechanice (Extract boot file from CD/DVD)
- Přílohy
-
ultraiso.png- (78.56 KiB) Staženo 110 x
- serviceman
S virtuálním strojem nemám zkušenosti, když tak obětuju jedno CD ale ještě to zkusím v druhém PC.
Umi ten kompjutr bootovat z flashky? pokud jo, tak zkus WinToFlash (free). Vytvor bootovaci flashku z toho bootovatelnyho CD, potom prekopiruj slozku i386 z toho co nebootuje. Tim budes mit instalaci toho buildu co chces...
moznosti je spousta... jde to i napr. pres PXE
EDIT: Jinak bootsector se da vytvorit ja libovolne jednotce pomoci instalacky Windows Vista a novejsi (≥NT6.0) . V <CDRoot>/boot> je program bootsect.exe. Umi vytvorit boot info na libovolnym primarnim NTFS nebo FAT oddilu, a to jak BOOTMGR tak NTLDR.
- serviceman
Někde jsem četl že do obrazu disku nestačí pouze vložit bootovací soubor aby to fungovalo ale nedaří se mi najít víc informací. Ale mám dojem že UltraISO by to měl zvládat.
Z flešky jsem to jednou zkoušel a nefungovalo to, BIOS je nějaký zjednodušený, "Boot to USB" je sice povoleno ale zasunutá fleška zarazí spouštění po POSTu. Ale možná jsem přehlédl nějaké související nastavení.
Ale třeba by šlo v obrazu toho bootovatelného CD přepsat složku I386?
Ostatní je snad u všech sestavení stejné. Zkusil jsem například extrahovat Boot soubory a BOOTFONT.BIN i z obrazů verze OEM a HOME, porovnat v Total Commanderu a jsou stejné.
To serviceman: oba PC XP bootují.
Jinak jak jsem zminoval, kdybys mel stravit den nad laborovanim jak to bootnout, tak proste nainstaluj tak, ze prvne bootnes a nainstalujes tu instalacku, co bootuje tak, ze vytvoris 2 partition na disku, ty windows das na prvni. Pak nakopirujes to druhy CD (to co chces ve finale pouzivat) na druhou partition, a spustis v tech nainstalovanych win. asi to bude rychlejsi. nez spekulace na bootsektorem.
Jinak jak pises ze to nebootuje, jak se to projevuje? Vubec se nechyta, nebo skonci s chybou? (NTLDR Missing, nebo nemohl najit hal.dll atd.)
Tentokrát se instalace rozjede ale po zjištění konfigurace se objeví hlášení:
"Soubor ac26b7rg.sys nebyl nalezen", po potvrzení klávesou hlášení "instalace se nezdařila".
Vypadá to že bootování už je v pořádku ale dotyčný soubor chybí nebo je poškozený. Ale nevím kde se má na disku nacházet, zkusím ho zítra obnovit z druhého CD.
Instalovat XP pomocí instalace druhého OS se mi neosvědčilo. Pokud byly dva stejné OS na stejném fyzickém disku (i když na jiném oddíle) tak se začaly projevovat různé funkční problémy a chyby i když pomocný OS byl následně odstraněn. Musel jsem HDD vymontovat a předinstalovat v jiném PC.
Pro instalaci z nebootovacího disku je údajně nějaká utilita viz tady ale odkazy končí na Microsoft download center a vůbec nevím co tam vlastně hledat.
- serviceman
Zkusil jsem ten boot soubor vložit i pomocí Daemon Tools Pro a nefungovalo to tak se domnívám že v image instalačního CD vypáleného ve špatném formátu tyto programy z nějakého důvodu nejsou schopny funkční boot sektor nastavit. Chybějící soubor ac26b7rg.sys u funkčního CD nebyl nalezen a nezná ho ani Google ani support Microsoft.
To serviceman: to datum jsem fakt přehlédl...
Zatím dík všem, téma neuzavírám kdyby měl někdo k tomuto tématu další poznatky.