UltraISO - vložení bootovacího sektoru do image

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

UltraISO - vložení bootovacího sektoru do image

#1 Příspěvek od Achab »

Nezná někdo přesný postup jak v UltraISO správně vložit do image OS WIN XP bootovací sektor?
Dostal jsem legální verzi XP, instalačka je ovšem chybně zkopírovaná - ne jako ".iso" ale jako CD takže nebootuje. Originál byl ztracen. Pokusil jsem se v programu UltraISO zavádění do image disku vložit, vytvořené image CD se sice po úpravě zobrazí jako "bootovací CD" ale po vypálení nebootuje.

Použitý postup:
1) - vytvořit image CD-A (bez boot sektoru)
2) - otevřít image CD-A k editaci
3) - z funkčního CD-B extrahovat boot sektor příkazem v menu
4) - vložit boot sektor do image CD-A a použít příkaz "nastavit boot sektor"
5) - uložit a vypálit

Mám sice návod v češtině ale postup není posaný moc detaině takže asi dělám někde chybu. K pokusům jsem použil přepisovatelné CD-RW.
PixelOrgy

#2 Příspěvek od PixelOrgy »

legalni verzi udela z instalacky CD klic, ne zdroj instalace. Tzn pokud mas jine funkcni ISO nebo CD, tak to z nej nainstaluj a pouzij legalni klic.

Jinak v tom UltraISO jsou k tomu tyhle dve polozky. "Save Boot File" ulozi data z existujiciho image, a "Load boot file" nahraje na jiny ISO.

Je tam i ulozeni boot souboru z CD v mechanice (Extract boot file from CD/DVD)
Přílohy
ultraiso.png
(78.56 KiB) Staženo 110 x
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

V podstatě to děláš správně, ale některé počítače nebootují z přepisovatelného CD. Zkus nabootovat napřed na virtuálním stroji.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Tady nejde o legalitu, oba OS jsou XP PRO SP3 stejného typu licence ale ten nebootovací je jiná verze sestavení kterou chci použít. Je ale podezřelé že upravené image se tváří jako bootovací ale proti originálu v něm chybí soubor BOOTFONT.BIN - 5KB.
S virtuálním strojem nemám zkušenosti, když tak obětuju jedno CD ale ještě to zkusím v druhém PC.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

bootfont.bin je len v ceskej verzii, v anglickej nie.
A je uplne jedno, ci je medium CD-R, CD-RW alebo aj DVD.
PixelOrgy

#6 Příspěvek od PixelOrgy »

v nejhorsim nainstalujes tu verzi co bootuje, a pak z ni spustis setup te, co nebootuje... trosku opruz no...

Umi ten kompjutr bootovat z flashky? pokud jo, tak zkus WinToFlash (free). Vytvor bootovaci flashku z toho bootovatelnyho CD, potom prekopiruj slozku i386 z toho co nebootuje. Tim budes mit instalaci toho buildu co chces...

moznosti je spousta... jde to i napr. pres PXE :-)

EDIT: Jinak bootsector se da vytvorit ja libovolne jednotce pomoci instalacky Windows Vista a novejsi (≥NT6.0) . V <CDRoot>/boot> je program bootsect.exe. Umi vytvorit boot info na libovolnym primarnim NTFS nebo FAT oddilu, a to jak BOOTMGR tak NTLDR.
serviceman

#7 Příspěvek od serviceman »

Jen tak mimochodem, máš ověřené, že počítač, na kterém zkoušíš bootování, z XP bootuje? Už jsem se setkal s tím, že deska MSI nebootovala Win7, dokud se tam nedal bootovaci sektor z Visty! Vím, že to není tento případ, jen chci upozornit, že zdánlivě samozřejmé věci někdy nefungují.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Obě verze jsou české. V druhém PC to nejde taky, to CD-RW bylo tak 10× přemazané ale snad to nevadí.
Někde jsem četl že do obrazu disku nestačí pouze vložit bootovací soubor aby to fungovalo ale nedaří se mi najít víc informací. Ale mám dojem že UltraISO by to měl zvládat.
Z flešky jsem to jednou zkoušel a nefungovalo to, BIOS je nějaký zjednodušený, "Boot to USB" je sice povoleno ale zasunutá fleška zarazí spouštění po POSTu. Ale možná jsem přehlédl nějaké související nastavení.
Ale třeba by šlo v obrazu toho bootovatelného CD přepsat složku I386?
Ostatní je snad u všech sestavení stejné. Zkusil jsem například extrahovat Boot soubory a BOOTFONT.BIN i z obrazů verze OEM a HOME, porovnat v Total Commanderu a jsou stejné.

To serviceman: oba PC XP bootují.
PixelOrgy

#9 Příspěvek od PixelOrgy »

divam se ze jses od vyskova... jestli mivas sem tam cestu pres brno, muzem na to klidne mrknout (v pripade ze to je laptop)...

Jinak jak jsem zminoval, kdybys mel stravit den nad laborovanim jak to bootnout, tak proste nainstaluj tak, ze prvne bootnes a nainstalujes tu instalacku, co bootuje tak, ze vytvoris 2 partition na disku, ty windows das na prvni. Pak nakopirujes to druhy CD (to co chces ve finale pouzivat) na druhou partition, a spustis v tech nainstalovanych win. asi to bude rychlejsi. nez spekulace na bootsektorem.

Jinak jak pises ze to nebootuje, jak se to projevuje? Vubec se nechyta, nebo skonci s chybou? (NTLDR Missing, nebo nemohl najit hal.dll atd.)
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Teď jsem to zkusil ještě jednou s přidáním souboru BOOTFONT.BIN a disk nabootoval. Při předchozích pokusech nebyla žádná reakce ani hláška.

Tentokrát se instalace rozjede ale po zjištění konfigurace se objeví hlášení:
"Soubor ac26b7rg.sys nebyl nalezen", po potvrzení klávesou hlášení "instalace se nezdařila".

Vypadá to že bootování už je v pořádku ale dotyčný soubor chybí nebo je poškozený. Ale nevím kde se má na disku nacházet, zkusím ho zítra obnovit z druhého CD.

Instalovat XP pomocí instalace druhého OS se mi neosvědčilo. Pokud byly dva stejné OS na stejném fyzickém disku (i když na jiném oddíle) tak se začaly projevovat různé funkční problémy a chyby i když pomocný OS byl následně odstraněn. Musel jsem HDD vymontovat a předinstalovat v jiném PC.
Pro instalaci z nebootovacího disku je údajně nějaká utilita viz tady ale odkazy končí na Microsoft download center a vůbec nevím co tam vlastně hledat.
serviceman

#11 Příspěvek od serviceman »

Achab píše:Pro instalaci z nebootovacího disku je údajně nějaká utilita
To je utilita, která dělá sadu bootovacích disket. Ten článek je 12 let starý.
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Tak už to funguje :), ale po marných pokusech jsem nakonec použil image funkčního CD a pouze v něm nahradil složku I386 za požadovanou. Následná instalace proběhla bez problémů a zdá se že všechno běží bez závad.

Zkusil jsem ten boot soubor vložit i pomocí Daemon Tools Pro a nefungovalo to tak se domnívám že v image instalačního CD vypáleného ve špatném formátu tyto programy z nějakého důvodu nejsou schopny funkční boot sektor nastavit. Chybějící soubor ac26b7rg.sys u funkčního CD nebyl nalezen a nezná ho ani Google ani support Microsoft.

To serviceman: to datum jsem fakt přehlédl... :D

Zatím dík všem, téma neuzavírám kdyby měl někdo k tomuto tématu další poznatky.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ten chybajuci subor je podozrivy - je to nejaka pochybna kopia a urcite by som to nepouzival.
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

V nově sestavené instalačce už ta hláška o chybějícím souboru není takže je to asi v pořádku, myslel jsem to tak že ani na originálním CD vyhledávání soubor s tímto názvem nenašlo.
Nika
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Nika »

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“