SONY KV-2022MR korekce podušky
Moderátor: Moderátoři
no zatím jsem ty korekce seřídil tak nějak kompromisně aby se na to dalo dívat, ale zjistil jsem další věc. ta geometrie se mění s jasem. Když je obraz středně světlý až světlý tak je geometrie dobrá. jakmile je obraz tmavý, začne se deformovat.
Jinak mám tu ještě jednu Sonku, trochu novější (typ KV-2062) - je v ní úplně jiné šasí. U té se projevuje ta samá závada. Při normálním jasu je geometrie dobrá, při nízkém se obraz strejným způsobem deformuje. V této televizi je vše originální, nejsou tam ani stopy po zásahu opraváře... Je to snad u těchto televizí normální?
Barevnou čistotu nejčastěji rozhodí zmagnetovaný upevňovací šroub.
Deformace obrazu jsou v určité míře normální, ale, pokud se tmavý obraz nahoře vodorovně roztáhne víc, než dole, je vadný některý elektrolyt v napájení řádkového konce. Pokud je to obráceně, dělá to některý z elektrolytů v OW-korekci podušky (chybně kompenzuje lichoběžník).
Jinak ta deformace se změnou jasu není moc velká, ale když to srovnám např. s Color 425 tak je to vidět. Při malém jasu je obraz nahoře jakoby zprava ztažený dovnitř. Všechny elektrolyty na desce jsou vyměněny.
Na drobné věci lze použít obyčejnou trafopájku, místo pájecí smyčky cívku z měděného drátu 2.5 mm2, 4 závity na průměru asi 30 mm.
Postup odmagnetování je stejný.
V blízkosti by v tu chvíli neměly být magnetofonové pásky, videokazety ani jiné datové nosiče na bázi magnetického záznamu.