PC zdroj ATX

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
serviceman

#16 Příspěvek od serviceman »

varok píše:Když ji mám zatíženou trvale, nechce se zdroj rozběhnout.
Co kdybys na ní dal žárovku? Třeba 12V/1A, nebo tak něco.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
procesor

#17 Příspěvek od procesor »

Robiť hókus-pókus s odpormi R60 a R62 (aj R39 R40) nie je pre laikov. Keďže ako fungujú takéto zdroje ti nie je celkom jasné, zrejme dobrý výsledok bude iba vecou náhody.
Nastavenie požadovaného napätia v ustálenom režime je to minimum, ktoré zdroj musí spĺňať. Teraz si narazil na ďalšiu podmienku...schopnosť rozbehu do záťaže od minima (často nula) do max. výkonu. A to všetko pri teplotách v rozsahu min.t-max.t, vstupných napätí od 187 do 255Vac, prípadne od cca 85 vo 255Vac.
Takže si iba na začiatku, šampus otvoríš... no neviem, záleží na tebe.
varok

#18 Příspěvek od varok »

Jak jsem psal, dal mi ho kdysy kamarád, jako nefunkční, ať mu z toho udělám nabíječku. Podařilo se mi ho opravit, aby šlapal, ale napětí na větvi +12V bylo hodně malé, kolem 11,6V naprázdno a nějakých 11,2V po zatížení. Možná je ve zdroji ještě něco špatného, nejsem profík. Zatím šlape. Ten odpor R62 jsem zvýšil o pár Ohmů a napětí na větvi +12V se zvedlo. No jak jsem psal, potřeboval jsem to napětí zvýšit, aby i po zatížení bylo nejméně 12V. Teď mi to požadavek splňuje, i když by tam mohlo být o nějakou desetinku méně, ale i tak je to dobré.
varok

#19 Příspěvek od varok »

Takže mám vrátit odpor R62 na původní hodnotu a upravit raději odpor R39?
procesor

#20 Příspěvek od procesor »

Škoda, že nie je nikde dostupný "datasheet IC2003".
Dali by sa pobastliť (vyblokovať) zbytočné kontrolné obvody.

Zmenou R39//R40 sa váha výstupov 5 a 12 V pre reguláciu zmení nepatrne.
Nakoniec... sis2 dal vyššie celkom dobrý návod ako obísť kontrolné obvody nepotrebných napätí toho IC2003.
milous2

#21 Příspěvek od milous2 »

Zdravím přispívající a hlavně uživatele varok. Ten zdoj s IO 2003 je Tvůj "kostlivec ve skříni" a doporučuju Ti ho z tvé sbírky jednou provždy vyřadit.Na oplátku jsem ochoten Ti darovat PC zdroj s 494-kou (funkční) AT/ATX,podle toho,který bude na vrchu. Koketoval jsem s myšlenkou,že bych Tě mohl podarovat (když se blíží ty Vánoce) již upraveným AT-čkem,kde si nastavíš nap.od těch 3V a asi do 16V,které "nehoupou"po zatížení,ale drží jak přibitý,ale svědomí mi to nedovolluje. Tak dej vědět zda máš zájem.
varok

#22 Příspěvek od varok »

Milous2: Děkuji, ale jak jsem psal, zdroje s IO 494 umím upravit. Po tatíkovi jsem zdědil jeden takový starší AT zdroj předělaný na nabíječku auto akumulátorů. Má to regulaci proudu. Už jsem 2 takové uděal a fungují perfektně. Proti těm složitým je to primitivní zapojení. Na regulovatelný zdroj je návod na danyk.cz.
Ten zdroj ATX jsem dostal od kamaráda jak jsem psal. Chtěl to předělat na tu nabíječku, ale zapojení je nějaké složité, tak jsem to vzdal a dal jsem to jinému kamarádovi jako zdroj 12V. Už to funguje. Na výstup +5V jsem zapojil žárovku 12V 10W, vypadá to že se už rozběhne v pohodě. Všem děkuji za rady.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“