Mikropájka ZD-99 - zkušenosti (přesunuto)

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Majek

Mikropájka ZD-99 - zkušenosti (přesunuto)

#1 Příspěvek od Majek »

Dobrý den,

přemýšlím o koupi mikropájky na takovéto domácí bastlení :) Hledal jsem a narazil jsem na mikropájku ZD-99. Chtěl bych e zeptat, máte někdo s ní zkušenosti? Existují k této pájce i náhradní hroty (tenčí, silnější atd.)?
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Ta vypadá jako úplně nejnižší cenová třída. Ani nemá uvedeného výrobce. Nekupoval bych ji. Vyber si aspoň nějakou od Solomonu, nebo lepší.
Majek

#3 Příspěvek od Majek »

No stojí 400 Kč. Vím, že to není žádné ferrari :) ale já to bral, že bych to měl jen na to domácí bastlení :) Solomona mám v práci a dělá se s ním moc dobře, ale je cenově někde jinde :)
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

Na výmenné hroty sa spýtaj predajcu , rozmery su rozne. - tenké a aj hrubé.
Majek

#5 Příspěvek od Majek »

No a doporučil by mi tu někdo případně nějakou mikropájku? Krom toho solomona :)
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

Je tu plno vláken o mikropájkách.
Majek

#7 Příspěvek od Majek »

Jaký máte názor na něco takového?

http://www.patro.cz/objects/1074804555.html
Hydrawerk

#8 Příspěvek od Hydrawerk »

Hele, to se asi v amatérské laboratoři moc nepoužívá. Plynovou páječku bych snad doporučil někam na blbě přístupné místo bez přívodu 230V. Nikdy jsem plynovou páječku neviděl v provozu. Předpokládám, že nebude mít nijak dobrou regulaci teploty.
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

Do terénu super. na stůl jako nouzovka celkem dobré, ale na trvalé pájení a navíc SMD ne. To raději starší ERS... Škoda jen, že ERS nemá hroty plné jako třeba ten solmon - pak by jí nebylo co vytknout.
Záleží primárně, co máš v úmyslu pájet. Na dráty dobry skoro cokoliv, na jemnou práci něco s kvalitním hotem a regulace je pak nevyhnutelná.
buddyns

#10 Příspěvek od buddyns »

Kvicala_r píše:že ERS nemá hroty plné

To znamená, že okraj toho hrotu je z jiného materiálu jak vnitřek ?
Z čeho je teda vnitřek toho hrotu ?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#11 Příspěvek od Davidus »

vnitřek hrotu bývá měď, a zvenku je plátovaný obvykle železem nebo nějakým jiným materiálem
vnější plátování potom udává životnost hrotu, při jeho narušení se vnitřek hrotu velmi rychle rozpustí
hroty některých levných páječek s tenkým plátováním mají potom životnost maximálně hodinu, hroty kvalitnějších dražších značkových páječek klidně vydrží tisíc hodin provozu a více - mají silnější plátování a používají pokročilejší materiály
Přílohy
2076323.jpg
(45.76 KiB) Staženo 367 x
Kvicala_r

#12 Příspěvek od Kvicala_r »

buddyns píše:okraj toho hrotu je z jiného materiálu jak vnitřek ?

Jednak je to zase asi plátovaná nějaká slitina měďi, ale hlavně je to tvar trubičky na jejímž konci je zalisovaný plný materiál hrotu - právě v tom lisovaném spoji to mnohdy povolí a vidím to jako slabinu pro dobrý přechod tepla. Solomon má ty hroty prostě z jednoho kusu plného materiálu...
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Za niekolko rokov pouzivania sa mi neporadilo znicit ani jeden hrot do Solomonu. Par som ich nakupil este k starej spajkovacke "rovno do zasuvky" - mali dlhsiu zadnu cast, z ktorej som odpilil a pouzivam teraz so Solomonom.
mikollar

#14 Příspěvek od mikollar »

ja pouzivam ZD-98 uz asi 4 roky, na domace zuvanie staci bohate.
Ruprecht

#15 Příspěvek od Ruprecht »

Já mám dojem, že ZD99 nemá regulaci podle teploty hrotu, ale jen nastavení "výkonu" bez zpětné vazby. Nejsem si jistý, ale nějakou takovou podobnou jsem měl na stole... Ale může to bát opravdu jen můj dojem a moje špatná paměť...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“