pole píše:a preco? a preco?... Nie aby si mi poradil...
... ale nezmyselne urcite nie !
Čo blbneš!!!!
Nevidíš, že sú tu ľudia, ktorí keď dáš otázku tak čakajú za búčkom, aby až ti niekto odpovie, "perlili múdre myšlienky" typu všade bol všetko videl? Dočkal si sa niekedy schémy a výpočtu obvodov, asi ťažko.
K tvojmu problému. Bolo povedané, že v TW je použitý Ge tranzistor, lebo v r. 1974 nebol PNP Si. Dnes nemáš problém kúpiť darlington NPN, PNP a technológia výroby zaručuje aj slušný súbeh. Takže postav ten TW s Si dar. komplementármi a musí to chodiť.
Pýtal si sa na schému
http://sound.westhost.com/project03.htm keďa sa na to pozrieš, tak je to opäť TW v miernej obmene. Ak som v TW tvrdil, že k R309 treba priložiť 15k trimer a nastaviť pracovný bod, tak v tamtom zosilňovači je to vyriešené. Jednosmerná spätná väzba je 22k/560 (39) v TW som vypočítal R309/R308 41,5k/1k (41,5). Striedavá spätná väzba 22k/1k (22), v TW R307/R303 390/22 (17,7). V TW(74) pracujú tranzistory v B, ALE! mohol by nastať stav, keď bude NU pracovať v A, preto je tam taký veľký kľudový prúd a doslova
trvám na tom sú tranzistory prežhavené. Spôsobuje to zapojenie R313 (22R), ktoré bolo použité asi preto, že Ube u tranzistorov nieje rovnaké. Tranzistory v TW v režime B majú neaktívnu oblasť od -0,6 do +0,6V (neuvažujem R313) v tom druhom zapojení je táto oblasť "preklenutá" diódami 1N4001 a každému PN prechodu koncových tranzistorov zodpovedá jedna (ak by tam boli darlinktony tak budú 4x ). Problém je v tom, že v emitoroch sú malé odpory 0,22Ohm, takže tie tranzistory nebudú celkom otvorené (skreslenie). Ak by sa tam použila tretia (5) dioda, tak by koncovými tranzistormi tiekol veľký kľudový prúd. Preto sa používa zapojenie tranzistor s trimrom, čo je vlastne nastaviteľná zenerka Uce = Ube(Rbe+Rcb)/Rbe. Trimrom nastavíš napätie báza - báza pre minimálny prúd a skreslenie. V upravenom TW píšem, že R311, R312 môžu byť 20x väčšie v tom druhom zapojení majú 2k2. Boostrový kondenzátor uvádzajú 100uF, môže byť, ale na napätie 60V (45v sa asi nevyrába). Som presvedčený, že aj autor na stránke
http://sound.westhost.com/project03.htm ten zosilňovač prepočítaval.
TW40 bol v tom čase dobrý zosilňovač za nízke náklady postavený na tom čo bolo. Nevivím dôvod, prečo by nemal pracovať s modernými súčiastkami a v nesymetrickom zapojení.
Nepoužil by som ten diferencial na vstupe - čím menej PN prechodov, tým menšie skreslenie.
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!