Teplovodne podlahove vykurovanie

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Kdo nevěří, ať tam běží. 5KW FVE dává v létě za optimálních podmínek 35-38KWH denně. V zimě když nesvítí, tak max 1KWh a když je jasno, tak do 3KWh za celý den. Vodní panely jsou na tom stejně. Tak co s tím chceš vytápět, když dnešní nízkoenergetický domy potřebují při - 12 stupních každou hodinu 4-5 KW? Proč to tak je? No protože to žlutý kloudně svítí 4 hodiny a z tak malýho úhlu, že je účinnost mizivá. No a když napadne sníh, tak jseš komplet, víš kde...
Jirka
Jodr

#32 Příspěvek od Jodr »

Celeron píše:Kdo nevěří, ať tam běží. ...
... No protože to žlutý kloudně svítí 4 hodiny a z tak malýho úhlu, že je účinnost mizivá.

Mám v přízni teoretika a fandu do FV panelů. Nechal si je nasázet na střechy kam to trochu šlo po celém statku. Pochopitelně na úvěr. Teď se diví, že mu to vynese na splátky jen pár měsíců v roce a většinu musí řešit z jiných zdrojů. Bance je jedno, že slunce nesvítí...
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Jenda_KL »

Něco jiného je naše firemní keramzitová budova s neizolovanou podlahou, kde se v létě topí 300m zahradní hadicí naházenou na ploché střeše, termické kolektory rozhodně zvažujeme.
fero7

#34 Příspěvek od fero7 »

Jodr píše:Mám je už 6roků. Pokud věříš reklamám, tak je to Tvůj problém.... Pod mrakem ani ťuk. Jinak s tím ohřívá vodu v bazenu a pochopitelně TUV. Pokud s tím chceš v zimě přitápět, můžeš si pod tím akorát rozdělat ohníček.
Nepotrebujem verit ziadnym reklamam. Ale to co pises sa neda v ziadnom pripade zovseobecnovat. Tiez mam susedov, co maju 2-3 ploche panely. Samozrejme kurit tym nemozu ani to nemali v plane. Ale s ohrevom TUV je kazdy spokojny.
Solar (vakuove trubice) dokazu lepsie vyuzit slnko ako FV. Na druhej strane FV panely su lacnejsie, jednoduchsie na montaz, prevadzku, regulaciu, nemaju problem s prebytkami.
Ja mam 3 roky mam 90ks vakuovych trubic. Sklon nad 60° pre maximum jar/jesen, zaroven znizeny vykon pre leto. Ohrev TUV mam celorocne pokryty na cca 90%. Mam iba 120L+500L bojler. Nahriaty bojler vydrzi pre 3-6 ludi cca 3-4dni. Aj v zime, januar, vonku -25°C, kratky den, nahreje 500L z 10°C na 50°C. Ak je slnecno aj 2.-3. den, tak na kurenie ide 1-3 hodiny. Ak nejde 3h. plynovy kotol, tak setrim. Alebo nie?
Dnes slabsi slnecny den, 500L vody ohriatej z 10 na 40°C.
Teraz v nedelu, cely den zamracene, teplota pod nulou, dokonca par snehovych vlociek, ziadny slnecny luc, bol ohrev 500L vody o cca 10°C. Co ohreje slnko, nemusi kotol. Podmienkou su vyssie biele mraky. Pri nizkych, tazkych, ciernych mrakoch uz naozaj nefunguje. Sneh sa na trubiciach nedrzi (obcas trochu dole) ale ten aj s namrazou zmizne kratko po prvych rannych lucoch.
dudo02

#35 Příspěvek od dudo02 »

Jodr píše:Ještě se vrátím k soláru. Co si od něj slibuješ? V létě ho nevyužiješ a v zimě takřka nulový přínos. Neřeknu od dubna do října mi ohřívá 500l boiler TUV, ale v dalších měsících nic moc. Ohřívám elektrikou, nebo když běží kotel, tak plynem.
Moje plany su take ,ako opisuje Fero7-pokryt spotrebu TUV. Aby som v lete kvoli TUV nemusel prikladat do kotla , ,popr. ohrievat El.boilerom...
Na a nasledne kazdy stupen Celziov ,vyhriaty mimo platenych energii je vo vykurovacej sezone bonus.

Teraz som 2 mesiace kuril El.kotlom.Taktiez ohrev TUV El.boilerom.
Ucet za elektriku za tieto dva mesiace=500€ :?
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

No a zde musíš spočítat , kolik tě bude takto ohřátá voda stát . Máš to nejisté a přepočti si to na elektriku za ty prachy co dáš za soláry . Pro někoho jiného- na teplou vodu jsou jaksi , bude se to blížit 100 letům , bimetalové směšovače . No prostě to mám tak , že mám po rekonstrukci baráku obojí , jak radiátory tak podlahu , tak si můžu pískat . A jak už jsem několikrát psal již třetím rokem bydlíme a ještě do boileru nešla ni kW , jedu na odpadní dříví . A jinak topenařinu jsem 3 roky prodával a 5 let jsem se živil co vodo-topenář , takže neznám tyto věci z vypravování . A to ještě i tchán dělal ve stavební firmě , byl elektrikář a já jsem ho učil svářet plast a když končil , tak byl jak elektrikář , tak vodák i topenář a hodně věcí jsme spolu po pracdobě řešily , ty boilery , akvamaty , akunádrže , soláry atd . a ještě pro zajímavost brácha dodavatelsky dodával FVE a ještě dnes v důchodu na to má firmu . Tož tak , má neteorie , leč praxe . No a z budovatelského období mám 10 ks fresnelových desek české výroby 2x0,7m , byly by k prodeji v ceně obyčejného skla 5ky , ale musel by si je ten někdo odvézt . Jsou stále v přepravním obalu , který jsem zbouchal z prken , přidám zdarma . http://www.tzb-info.cz/1954-opticke-ras ... chitekture
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

200L elektrickej bojlér na TUV potřebuje na ohřátí z 40 na 60L asi 5KWh, to je 17 kaček denně. Stál 10000,- Solár na TUV stojí minimálně 50000,- Zivotnost obojího je plus mínus stejná. Ohřev TUV elektrikou mě stojí 6200 ročně. Takže návratnost soláru je tak asi 7 let. Pokud budeš mít mizernou vodu a kašlat na výměnu anodovejch tyčí za 3 stovky, tak těch 7 let bude maximum, co bojlér vydrží. Výměna solárního dvouplášťovýho bojléru je celkem ranec.
Po zkušenostech u příbuzenstva, kde dokonce vakuový trubky jezděj východ-západ kolmo za sluncem, pochybuju, že solární trubky jakýhokoliv systému dají v zimě těch potřebných 5KWh, takže budeš muset přitápět elektrikou.
Každej je svýho štěstí mašinfírou...
Jirka
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Habesan »

Když si to nekoupíš na dluh, tak budeš po sedmi letech zpátky na vyrovnaném stavu, to neni tak špatný.

Trochu by se to dalo vylepšit rekuperací tepla z odpadní vody (a nezapomínat na tlakovou zkoušku).
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“