Teplovodne podlahove vykurovanie
Moderátor: Moderátoři
Jirka
Celeron píše:Kdo nevěří, ať tam běží. ...
... No protože to žlutý kloudně svítí 4 hodiny a z tak malýho úhlu, že je účinnost mizivá.
Mám v přízni teoretika a fandu do FV panelů. Nechal si je nasázet na střechy kam to trochu šlo po celém statku. Pochopitelně na úvěr. Teď se diví, že mu to vynese na splátky jen pár měsíců v roce a většinu musí řešit z jiných zdrojů. Bance je jedno, že slunce nesvítí...
Nepotrebujem verit ziadnym reklamam. Ale to co pises sa neda v ziadnom pripade zovseobecnovat. Tiez mam susedov, co maju 2-3 ploche panely. Samozrejme kurit tym nemozu ani to nemali v plane. Ale s ohrevom TUV je kazdy spokojny.Jodr píše:Mám je už 6roků. Pokud věříš reklamám, tak je to Tvůj problém.... Pod mrakem ani ťuk. Jinak s tím ohřívá vodu v bazenu a pochopitelně TUV. Pokud s tím chceš v zimě přitápět, můžeš si pod tím akorát rozdělat ohníček.
Solar (vakuove trubice) dokazu lepsie vyuzit slnko ako FV. Na druhej strane FV panely su lacnejsie, jednoduchsie na montaz, prevadzku, regulaciu, nemaju problem s prebytkami.
Ja mam 3 roky mam 90ks vakuovych trubic. Sklon nad 60° pre maximum jar/jesen, zaroven znizeny vykon pre leto. Ohrev TUV mam celorocne pokryty na cca 90%. Mam iba 120L+500L bojler. Nahriaty bojler vydrzi pre 3-6 ludi cca 3-4dni. Aj v zime, januar, vonku -25°C, kratky den, nahreje 500L z 10°C na 50°C. Ak je slnecno aj 2.-3. den, tak na kurenie ide 1-3 hodiny. Ak nejde 3h. plynovy kotol, tak setrim. Alebo nie?
Dnes slabsi slnecny den, 500L vody ohriatej z 10 na 40°C.
Teraz v nedelu, cely den zamracene, teplota pod nulou, dokonca par snehovych vlociek, ziadny slnecny luc, bol ohrev 500L vody o cca 10°C. Co ohreje slnko, nemusi kotol. Podmienkou su vyssie biele mraky. Pri nizkych, tazkych, ciernych mrakoch uz naozaj nefunguje. Sneh sa na trubiciach nedrzi (obcas trochu dole) ale ten aj s namrazou zmizne kratko po prvych rannych lucoch.
Moje plany su take ,ako opisuje Fero7-pokryt spotrebu TUV. Aby som v lete kvoli TUV nemusel prikladat do kotla , ,popr. ohrievat El.boilerom...Jodr píše:Ještě se vrátím k soláru. Co si od něj slibuješ? V létě ho nevyužiješ a v zimě takřka nulový přínos. Neřeknu od dubna do října mi ohřívá 500l boiler TUV, ale v dalších měsících nic moc. Ohřívám elektrikou, nebo když běží kotel, tak plynem.
Na a nasledne kazdy stupen Celziov ,vyhriaty mimo platenych energii je vo vykurovacej sezone bonus.
Teraz som 2 mesiace kuril El.kotlom.Taktiez ohrev TUV El.boilerom.
Ucet za elektriku za tieto dva mesiace=500€
Po zkušenostech u příbuzenstva, kde dokonce vakuový trubky jezděj východ-západ kolmo za sluncem, pochybuju, že solární trubky jakýhokoliv systému dají v zimě těch potřebných 5KWh, takže budeš muset přitápět elektrikou.
Každej je svýho štěstí mašinfírou...
Jirka
Trochu by se to dalo vylepšit rekuperací tepla z odpadní vody (a nezapomínat na tlakovou zkoušku).
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)