Nabíječka z PC zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TAKJAN

#391 Příspěvek od TAKJAN »

S tou 2003 jsem dělal 13,5V/25A a šlo to. Posunul jsem celkově napětí nahoru u všech výstupů, myslím. Možná bych to vyhrabal. Ne netu schéma je, ruský myslím.
TAKJAN

#392 Příspěvek od TAKJAN »

Tak jsem hledal, ale mimo schéma, které je zde, jsem našel jenom náčrt pomocného plošňáku, na kterém je 2003. Ostatní poznámky jsem asi ztratil (různé papírky ap). Dlouho se vzpouzel, ale šlo to, nakonec. Nakonec i s rychlou ochranou proti zkratu, tu jsem odzkoušel jen částečně. Pokud bych ho viděl před sebou, asi bych si vzpomněl, ale je na dlouhodobém testování v autodílně, kde se s ním rozhodně nes......
varok

#393 Příspěvek od varok »

Jestli jde o mě, tak ten můj zdroj s IO 2003 měl spálenou pojistku na vstupu. na výstupech bylo nafouknutých pár kondíků. Ty jsem zkusil vyměnit a zdroj se rozjel. Nabíječku jsem ale nakonec vzdal, jak už jsem psal. Zdroj jsem pouze upravil, jemně zvýšil napětí na výstupu +12V, protože origo bylo docela nízko a zatížil +5V větev autožárovkou 12V 21W. Teď to má kamarád na napájení dvou ventilátorů, nebudu psát na co.
milous2

#394 Příspěvek od milous2 »

Děkuju varok za vysvětlení opravy zdroje s IO 2003. Já, jak jsem uvedl, žádnou z otických závad jsem tam neměl a ani po měření součástek,výměně IO za jiný(funkční) zdroj se nerozeběhl.
varok

#395 Příspěvek od varok »

Asi se zeptám blbě, ale máte spojený zelený káblík s kostrou, tedy GND?
milous2

#396 Příspěvek od milous2 »

varok,varok. Píše se prosinec a né 1.duben :lol: No a kdyby dal TAKJAN to zapojení na 25A tak si měl zdroj pro kamaráda nejen na větráky,ale ještě minimálně na 4.halogenky. To by kámoš čučel :lol: Hezké svátky Vánoční, všem.
Victronix

#397 Příspěvek od Victronix »

milous2 píše:varok,varok. Píše se prosinec a né 1.duben :lol: No a kdyby dal TAKJAN to zapojení na 25A tak si měl zdroj pro kamaráda nejen na větráky,ale ještě minimálně na 4.halogenky. To by kámoš čučel :lol: Hezké svátky Vánoční, všem.

Napadlo mě úplně stejné využití :lol:
Zefek

#398 Příspěvek od Zefek »

Chtěl bych se ještě zeptat. Dost jsem laboroval s tím zapojením pro ochranu proti přehození svorek. Nakonec jsem se podíval na zapojení, které je uvedeno tady na začátku tématu a rozhodl jsem se to zapojit stejně. Jen nevím, jak mám otestovat funkčnost. Přijde mi trochu blbé přehodit svorky na baterce a čekat, co se stane. Mám to připojit přes odpor, aby se proud omezil na 10mA? Nebo ještě méně?

Když nabíječku zapnu a nemám připojenou baterku, je na svorkách 0V a podle měření to vypadá, že je odpojený výstup mosfetem. Což je správně. Při připojení baterky se začne baterka nabíjet a jde regulovat proud i napětí.

Jen chci podotknout, že část pro regulaci mám řešenou přímo na TL494 (využívám i druhý OZ uvnitř TL494). Takže řeším jen tu část, která ošetřuje přehození svorek a případně připojení baterky s napětím nižším než 9V. Jak otestovat její správnou funkčnost bez následků, tj. zničení obvodu.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#399 Příspěvek od Jenda_KL »

neuzeměným zdrojem s proudovou limitací, nebo aku s 24V žárovkou v sérii. Ostrý test musí následovat a zařízení ho musí absolvovat bez újmy, maximálně může shořet nějaká pojistka, jinak je taková ochrana k ničomu.
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od camel1cz »

Nechci zakládat nové téma, tak se zeptám zde a prosím o shovívavost a odpověď:

Potřebuji silný zdroj 12V (kolem 20A)... protože mám dost ATX zdrojů, napadá mě otázka - jde nějak snadno přestavět zdroj ATX na pevný zdroj 12V?

Jde o to, že vlastně žádný z těch zdrojů nemá na 12V větvi dostatečný výkon - max jsem našel štítkových 12A (a kdoví jaká je realita). Navíc se často mluví o umělém zatížení 5V... teoreticky by to mělo být relativně jednoduché, ale praktické zkušenosti nemám.

Děkuji za nasměrování a odpověďi.
rnbw

#401 Příspěvek od rnbw »

Musel by si previnut trafo. Takze si zozen nejaky novsi silnejsi ATX zdroj.
KUBO

#402 Příspěvek od KUBO »

„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#403 Příspěvek od PeteBurns »

Kludne pouzi niekolko tych ATX zdrojov paralelne, ale pouzi iba jeden riadiaci IO a nim ovladaj budenie tych trafacikov a spatna vazba musi byt zobrata zo spolocneho vystupu az za diodami, ale moc sa mi nezda, ci by sa ti to podarilo dotiahnut do uspesneho konca...ale ak mas tych zdrojov dost a cas a chut, stoji to za to ;)
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#404 Příspěvek od camel1cz »

Aha, čekal jsem, že to bude snadné, ale za každou cenu to dělat nebudu. Mám tu jeden, co dá 10A@12V bez podmínek, tak ho budu používat na slabší věci a na těch 20A koupím nový.

Jinak ten odkazovaný zdroj na eBay se nevyplatí - v ČR se dá koupit obdobný do 600.

Díky za vysvětlení!
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#405 Příspěvek od PeteBurns »

No ak vies, co kde prepojit, tak ono to je celkom snadne :D zase take zlozite to nie je, aby sa to clovek nedokazal za kratky cas naucit :) Idealne je mat aspon jeden zdroj s IO 494 alebo 3525, kuknut datasheet, poodpajat vsetky spatne vazby, nechat iba 12V namiesto hlavnej 5V a trimrom si mozes nastavit vystupne napatie presne podla potreby..takze netreba nic ine, iba vyhadzat nepotrebne suciastky, prepojit budenie trafacikov a ich sekundary a je to :)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“