Natočení nebo osový posuv LNB - jak významný vliv na signál?

Vše co se týká satelitní techniky a dekodérů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Natočení nebo osový posuv LNB - jak významný vliv na signál?

#1 Příspěvek od Brozicek »

Před dvěma roky jsem měl problém s jedním LNB naladit na novém GoSAT GS 7055 HDi HD stanice na transpondérech s modulaci 8PSK. Na přijímači HUMAX 2000HDCi i na satelitním tuneru v TV SONY Bravia s tím nebyl žádný problém.
Po výměně LNB za jiný typ už bylo naladění HD s modulaci 8PSK na GoSAT GS 7055 HDi bez problémů.
Nastavoval jsem parabolu samozřejmě jen podle teploměrů přijímačů jemným natáčením horizontálně a vertikálně.

Mám takový dotaz. Jaký vliv na příjem té modulace 8PSK u GoSAT GS 7055 HDi (a obecně vůbec na signál) by mohlo mít případně mírné úhlové natáčení, nebo osový posuv LNB v držáku? Toto by bylo samozřejmě velmi zdlouhavé a pracné, protože by bylo nutno vždy sejmout anténu, upravit polohu LNB a znovu anténu nasměrovat. Proto jsem to ani nezkoušel.

Mohlo by to mít takový význam, že bych možná tou polohou LNB naladil u GOSAT ty modulace 8PSK i bez výměny původního LNB? V čem se mohly lišit ten původní a nový LNB, že ten původní LNB běžel s 8PSK dobře jen na dvou satelitech a u GOSAT ne, a ten druhý běží na všem bez problému.
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Tomu natočení LNB se říká Skew. Hodnotu pro svoji polohu se dozvíš třeba odsud když zadáš vyhledat Studénka a satelit pro který chceš určit. Pro satelity, které jsou od tebe přibližně na jih nemá skew příliš význam, ale směrem na východ a západ už je třeba se tím zabývat. Nemá smysl s tím laborovat. Stačí najít hodnotu skew a tu přibližně nastavit.
Pokud se týká posuvu LNB v ose, záleží na tom kde je skutečné ohnisko paraboly. To se ale bohužel nikde nedozvíš. Většinou to dělám podle doporučení - objímka držáku těsně za rozšířenou částí LNB (feedhornem), tzn. posunuto co nejvíce od paraboly. Možnost posunu, který je běžně cca 1cm si myslím je bezvýznamný a pro běžný příjem (dostatečně velká parabola, "silný" satelit) je z hlediska přínosu úrovně signálu zcela bezvýznamný - mrak, nebo zkřivení nekvalitní paraboly teplem udělá víc.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Kvicala_r

#3 Příspěvek od Kvicala_r »

Naopak se mi potvrdilo, že i skew má celkem velký vliv hlavně ve V polarizaci. Nastavení je jednoduché - až nastavím směr, zkusím tím konvertorem v objímce otočit na obě strany a najít maximum SNR/CNR. Odhaduji, že v některých LNB ta kapacitní sonda snad musí být vyhnutá, protože od svislého sklonu se výsledná poloha dost lišila.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

Já bohužel na LNB po upevnění a nastavení paraboly nedosáhnu, takže nějaké pokusy s optimalizaci SKEW nemohu dělat.

Mne hlavně zajímá, proč ze 4 typů LNB, které jsem zkoušel, u dvou na modulaci 8PSK s přijímačem GOSAT nebyly žádné problémy a u dvou jsem nenašel polohu paraboly, na které by HD programy s modulaci 8PSK běžely. Zajímavé, že můj nejstarší LNB, který jsem zkoušel (měl úplně rozdrolené krycí víčko a nahrazené obalem ze sáčku do mrazničky) fungoval OK, zatímco s novějším LNB ta modulace nešla.
Chci na chatu koupit nový LNB Twin, a mám obavy, abych s ním u přijímače GOSAT neměl na modulaci 8PSK zase problém a tím měl vyhozené peníze. Potřeboval bych nějakou radu na ověřený zaručeně bezproblémový typ LNB pro ten GoSat GS 7055 HDi.
Kvicala_r

#5 Příspěvek od Kvicala_r »

Pokud máš konzolu kolmo, můžeš si dovolit nasměrovat parabolu na kolmé konzole v okolí a ten skew doladit na ní... A mimochodem lišil se mi občas kus od kusu i u jedné značky :) - třeba Inverto, Diavolo..

Edit:kterou družici a s jakou parabolou vůbec chceš kombinovat? kolik tam máš koaxu a jakého typu?
RadekB

#6 Příspěvek od RadekB »

Protoze Gosat ma s temi LNB jiny problem. Dostatecne znamy a popsany, ale dovozce na to sere.
Narozdil od Zebry/Zebry mini, kde to dovozce vyresil.
Jinak SKEW samozrejme vliv ma a to docela velky, hlavne cim dal jsi od nuloveho bodu (napr. u DIGITV/UPC bez spravneho nastaveni SKEW kolikrat nemas ani pouzitelny signal)
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

Kvicala_r píše:..Edit:kterou družici a s jakou parabolou vůbec chceš kombinovat? kolik tam máš koaxu a jakého typu?

Přijímám jen Skylink na 23,5 a Astra 1 na 19,2 kvůli několika anglicky mluveným zprávám.
Doma mám na parabole nějaké Noname LNB a vše mi funguje ke spokojenosti s přijímači Humax HDCi 2000 a TV SONY Bravia se sat. tunerem.

Na chatě mám LNB MASCOM MC M4-T01HD (monoblok 4,3° twin), se kterým ladím modulaci 8PSK na GoSat7055 naprosto spolehlivě. Při přepínání stanic nebo zapnutí druhého satelitu se však používané přijímače GoSat7055 a Topfield6000Cr vzájemně ruší, tj. na sledovaném satelitu se při přepnutí nebo zapnutí druhého projeví výpadek signálu až na 2-3 sec. Dělá to i sousedovi se stejným LNB. Zemní smyčky mohu vyloučit, dělá to i když jsou oba přijímače ve stejné zásuvce a ve všech 4 kombinacích polohy vidlice proti fázi.
Právě ten LNB Mascom chci nahradit jiným, ale nerad bych koupil něco, kde mi 8PSK s GoSat zase nebude chodit, anebo to vzájemné rušení jiným LNB neodstraním.
Mimochodem může mi dát RadekB sem nějaký odkaz, kde je popsán ten "jiný dostatečně známý problém, který má Gosat s těmi LNB" ? Předem dík.
RadekB

#8 Příspěvek od RadekB »

Brozicek píše:Mimochodem může mi dát RadekB sem nějaký odkaz, kde je popsán ten "jiný dostatečně známý problém, který má Gosat s těmi LNB" ? Předem dík.

Nemuze, resp.nechce. Stalo me to dost casu a vyzkumu.
Jen jsou zname duvody, proc 8PSK nejde a i LNB se kteryma nejde. Ale protoze se zabyvam prodejem, montazemi a servisem, necham si to s dovolenim po sebe. Nemusim kdejakym eshopovym prznicum cen radit co neprodavat. Doba je zla, kazdy se musi postarat o sebe
Brozicek

#9 Příspěvek od Brozicek »

RadekB - dík, rozumím. Budu zkoumat sám, respektive risknu a koupím jiný LNB.
Bez měřáku jen podle těch teploměrů toho stejně moc nevyzkoumám.
BIDLO

#10 Příspěvek od BIDLO »

Brozicek: u 23,5E nemá skew až takový význam, nicméně určitě je lépe při nastavování LNB na něj taky myslet, daleko větší význam má u družic na východním a západním segmentu.
Odpovědět

Zpět na „Satelitní technika a dekódování“