Televizor je doma.

Mimo provoz mnoho měsíců. Byl zapnutý jen na konci listopadu, aby šlo vyfotografovat, jak se závada projevuje.
Prošel dokonalým zbavením prachu (nepoužívám na čištění elektroniky štěteček a vysavač jako televizáci ze staré školy, nýbrž bezolejový kompresor). Vizuální prohlídku "střev" jsem podcenil a uvedl jej do chodu. Dvě hodiny šlapal bez chyb a nakonec udělal přesně to, co ukázala fotka. Od toho okamžiku byl v chybovém stavu ihned po zapnutí...
Prohlídka okolí koncového stupně odhalila dva studené spoje! Stačilo k jedné noze TDA8177 přiložit pracovní nožíček a obraz naskočil. Je tohleto vůbec možné??? Odfláknuto ve výrobě? Nějaké tepelné pnutí dané provozem? Aparát dostal ránu při stěhování (úklidu)? Kdo ví...
Všech 7 noh TDA jsem odsál a pořádně dotáhl šroub, co drží integráč na chladiči. Pak došlo na přepájení čepů, které drží chladíč na desce. Je teď kolmo a nekývá se, drží fest. Nový cín dostalo TDA až nakonec.
Zatím funguje. Malinko mě mrzí jistá chyba geometrie (ale to asi nebude triviální vyřešit) - pokud se vysílá širokoúhle, měl by obraz tvořit obdélník prostřed původní plochy obrazovky. U téhle TV má horní úsečka obdélníku sklon doprava, dolní je OK. Že by bylo hnuto s cívkami, to pochybuju. A ani si nemyslím, že by to šlo srovnat elektronickými korekcemi v servisním menu. Setkal se s tím někdo?