Fázová reguláciacia trochu inak
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
http://www.vscht.cz/ufmt/cs/pomucky/fis ... L04_06.pdf
Zaujímal by ma názor odborníkov na triakovú reguláciu otáčok 1.fáz. asynchrónych motorov s rozbehovým kondenzátorom prípadne 3fáz. asynch. motorov zapojených s rozbeh kond. v 1fáz. sieti. Motor síce značne stráca točivý moment ale to by sa dalo vyriešiť spätnov väzbou.
- heldybeldy
heldybeldy píše:Klasicky asi nie. Pomocou tyristorov sa da zhotovit menic frekfencie, je to vsak zlozite a financne narocne.
A prečo nie ? Pozri sa na softštartéry ! Tiež je to vlastne fázovo riadený striedavý menič. A regulácia otáčok asynch. motorov pomocou autotrafa sa bežne uvádza v literatúre. V praxi sa nepoužíva z pochopiteľných dôvodov !
Regulátor funguje dobre s akoukoľvek odporovou záťažov a akýmkoľvek kartáčovým motorom Ale pri pripojení 1 fáz asynch. motoru síce už regulátor nestratí schopnosť regulácie ale motor sa roztočí na plné otáčky a je možné riadiť len jeho točivý moment ! Napätie na motore som sledoval na osciloskope fázová regulácia funguje tak ako má !
Záver:
Fázovou reguláciou u 1. fáz asynch. motorov s trvalo zapojeným rozbehovým kondenzátorom sa dá riadiť len točivý moment pri takmer konštantných otáčkach.
Zaujímali by ma vaše názory ?
-
niekto
niekto píše:Podľa mňa je to celkom logické, pretože otáčky asynchrónneho motora závisia len od počtu pólov (dané konštrukciou motora) a frekvencie napájacieho napätia. Keďže pri fázovej regulácii nemeníš frekvenciu, nemôžu sa meniť ani otáčky. V podstate meníš efektívnu hodnotu napätia a tým aj točivý moment motora. Alebo sa mýlim?
Áno, mýliš sa. Rozoberáš tu synchrónny motor.
Asynchrónny motor je charakterizovaný naviac ešte jednou vlastnosťou, a tou je sklz. Teda rozdiel medzi otáčkami točivého poľa vnútri a otáčkami kotvy. Ten sa so zaťažením zväčšuje. Znamená to, že napr. štvorpólový motor nebude mať nikdy 1500 otáčok, čo vyplýva z frekvencie, ale nap. 1430 plus mínus niečo pri konštantnej mechanickej záťaži.
Tento motor ide v určitom rozsahu fázovo riadiť, ale bez spätnej väzby je výsledok pre každý motor aj záťaž len hrubo odhadnuteľný a takmer kus od kusu iný.
-
niekto
niekto píše:To Hill - OK, máš pravdu.
Dovolím si jednu otázku. Nenašla by sa schéma na reguláciu klasického trafa na halogény (regulácia v primáre)? Ale nie klasická fázová, pretože vtedy trafo vrčí a hučí. Možno niečo s FETOM, pomohla by reverzná fázova regulácia?
Reverzná fázová regulácia by určite nepomohla tým FETom !!! Napäťové špičky vznikajúce pri takomto riadení by ich spoľahlivo zlikvidovali !!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
triak a velké indukčnosti
Re: triak a velké indukčnosti
schrost píše:u "velkých" indukčností je při řízením triakem problém v chování civky v střídavém proudu (nejdřív svorkové napětí a až se nasytí potom proud). triak musíš řídit více gejtovýma impulzama při aktivní půlvlně, a při odpolení musíš zamezit přepětí A1-A2.
O tomto probléme viem. Triak som riadil trvalím privedením prúdu do riadiacej elektródy po dobu kedy mal byť triak otvorený.
Ako ochranu proti prepätiu som A1 a A2 triaku premostil R100ohm a C 100nF. Ak pozná niekto lepší spôsob môže napísať
Na osciloskope som sledoval napätie na motore a všetko bolo v poriadku.