Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Po koupi bytu sme se dostali do fáze kdy potřebujeme ze stěn oškrábat starou barvu aby se následně mohlo všechno oštukovat. Ale hned na začátku sme narazili na problém. I když starou malbu dostatečně máčíme teplou vodou s jarem, tak se jí pryč moc nechce. Docela dobře jdou poslední dva nátěry, ale další dva spodní drží jak židovská víra. Představa oškrábání až na omítku mě celkem děsí, protože si tu práci nějak nedokážu představit. Nemáte někdo nějakej funkční figl "jak na to" ?
PS: na fotce je kus stěny kterou sme dneska zkoušeli škrábat. Vrchní barva je bílá, pod ní bledě modrá, potom nějaká oranžová, pak bílá a pod ní je už omítka . . .
Když jsme koupili byt, tak byl celej vymalovanej takovou plastickou barvou. Vypadalo to jako cákance. I protože bývalej majitel byl kuřák, šlo všechno dolů až na omítku. Ale přiznám se, že jsem to nechal všechno na malíři. Já se drbal s jedním pokojem dva dny, on měl za druhej den celej zbytek bytu hotovej. Takže já bych se omítky nebál.
Ta spodní bílá je pravděpodobně čistý vápno - dřív se dost často dávalo jako základní podklad na čerstvou omítku - štuk. Protože štuk je v základu vápenná omítka, nátěr relativně hustým vápenným mlíkem na ní drží jak ta židovská víra. Pokud drží, nevidím žádnej důvod to sundávat - oškrábej jen to co jde dolů (ty následný mizerně klížený nátěry, udělaný pravděpodobně Remalem, Malbytem nebo jedním z prvních typů Primalexu), stěny "přebrus" kusem pěnovýho polystyrénu namočeným ve vodě s trochou vápna, případně předtím jemným štukem vysprav místa, kde jsou hlubší díry - a po dalších 24 hodinách můžeš malovat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Sekala se nová elektrika + se dodělávaj nový příčky a něco se i bouralo, takže po zahození elektriky se celej byt znovu přeštukuje aby byl povrch stěn všude stejnej . . .
Já to řešil před lety na jedné zdi, která díky špatně rozmístěnému nábytku zaplesnivěla. Půjčil jsem si postřikovou pumpu, vymyl ji a dal do ní čistou vodu. Vždy jem si kousek zdi pošplíchal vodou, chvilku počkal a pak to vzal drátěným kartáčem až na hrubou. Šlo to perfektně Až jsem ji očistil celou, tak došel kamoš-zedník a natáhl mi novou fajnovou. Tak vznikla nejhezčí stěna v celém baráku
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Já sem takhle taky řešil omítku v bytě po elektrice - nakonec padla volba na hrubý smirek z dřevovýroby (pásová bruska). Tím to šlo dobře až na původní mítku. Drbačka a hromada prachu, ale alespoň byla jistota, že se dostaneš na zdravou omítku. Pak penetrace a lepidlo s perlinkou + štuk.
Po takové úpravě tě začnou štvát ty křivé stropy
Před několika lety jsme také v bytě škrábali staré barvy na zdech. Pokaždé jsme to navhčili nějakým zhruba takovým zahradním rozprašovačem z hobbymarketu.
Pokud znáš přibližně historii bytu (domu) dá se z toho odvodit čím to bylo nejspíš vymalované. Dávno (poválečná doba) se malovalo převážně vápnem s přídavkem pigmentů. Hlavně proto, že lépe odolává vlhkosti a plísním a bylo všude snadno dostupné i zadarmo. Většina bytů měla vysokou vlhkost díky špatným izolacím proti zemní vlhkosti a topení v kamnech a sporácích na pevná paliva, na kterých se současně ohřívala veškerá teplá voda pro domácnost. Takže to v bytech často vypadalo jako dnes v saunách.
Za komančů se malovalo hlinkami, kde bylo jako pojivo škrob a plnivo kaolin a plavená křída(pro dosažení vyšší bělosti) a další pomocné látky třeba proti otěru plísním atd.
Po revoluci se začaly prodávat (nejprve v supermarketech) hotové malířské hmoty v kýblech. Zákazník kupuje vodu (to je hlavní důvod a když to něco váží nemá pocit, že je to předražené) a tu si musí dotáhnout v těžkých kýblech domů . Snadná ředitelnost bez tvorby hrudek a možnost výběru přesného odstínu z bohaté palety jsou relativní výhody pro oblbnutí zákazníků. Tyto hotové malířské hmoty obsahují v nějakém poměru latex někdy i v docela vysokém poměru (takové jsou deklarovány jako otěru vzdorné a částečně omyvatelné). Tyto moderní hmoty mají hlavní výhodu v možnosti hobby použití. Dobře kryjí, nedělají čmouhy, jdou snadno nanášet válečkem atd. ale obtížně se odstraňují. Zvlášť pokud pod nimi není škrobový nátěr nebo jich na zdi není už mnoho vrstev.
A teď k dotazu:
Vápenný nátěr není třeba odstraňovat, pokud na podkladu dobře drží a není ho příliš silná vrstva z několika nátěrů. Neodlupuje se při zajetí do něj špachtlí a při poklepání držátkem není slyšet dutý zvuk. Před nanesením nové omítky se jen zdrsní. Zedníci na to mají škrabku ze starých pilových plátků na železo (podobná se používala na škrábání břízolitu).
Starou výmalbu na bázi škrobů (remal, malbyt atd.) je třeba hodně dopředu (hodiny) důkladně opakovaně provlhčovat vodou (ta musí prostoupit až do podkladu) přidává se do ní mazlavé mýdlo. To rozpustí i prostupující mastné skvrny v kuchyních nebo po kuřácích a napomůže i povolení škrobů. Voda s mýdlem lépe prostoupí do podkladu dříve, než stačí vyschnout na povrchu. Jar pomůže na mastné skvrny z kuchyně, ale na kuřácké žluté fleky je neúčinný. Můžeš ho ale použít na závěr k odstranění zbytků stop mýdla. Špachtlí seškrabuješ takové vlhké blatíčko pokud narazíš na suché místo kdy pracně odstraňuješ jako by jen navlhlou drť chce to znovu provlhčovat. Pokud malba obsahuje menší množství latexu (třeba starší Primalex) a voda jim špatně prostupuje osvědčilo se mě ji na povrchu narušit (např. plátkem na železo nebo jen hustší mřížku hranou špachtle) a počkat až voda prostoupí ke spodním vrstvám pak i to jde snadno.
Dnešní hotové směsi (vč.dnešního Primalexu) většinou obsahují větší množství latexu a voda do zdi obtížně saje. Latex je nejlépe odstranit horkou vodou např. přikládáním horké hadry na předem provlhčenou zeď nebo ještě lépe nějakým vyvíječem horké páry, nebo pokud je pod tím škrobová malba tak narušit povrch dlouho předem opakovaně namáčet (třeba i dny) a pak teprve škrábat.
Je lepší používat malířskou špachtli (je to tenká ostrá hodně pružná planžeta) ale dobře provlhčenou malbu jde dobře škrábat i obyč. špachtlí.
Ted dům, je zděná bytovka z dutých cihel, pouze panelákového vzhledu.
Je postavený v roce 1974. Jak jsem již psal, vypadá to na 3÷4 vrstvy malby na vápeném nátěru. Na několika místech, která byla zakrytá (dřevěné obložení), je malba, na které je nanesený válečkem vzor. V místech vestavných skříní, jsou tapety, zdá se, že původní. Pod nimi je jen jedna vrstva - tedy pravděpodobně vápno.
doskok55 píše:Pokud znáš přibližně historii bytu (domu) dá se z toho odvodit čím to bylo nejspíš vymalované. Dávno (poválečná doba) se malovalo převážně vápnem s přídavkem pigmentů. ... Za komančů se malovalo hlinkami, kde bylo jako pojivo škrob a plnivo kaolin a plavená křída(pro dosažení vyšší bělosti) a další pomocné látky třeba proti otěru plísním atd.
Po revoluci se začaly prodávat (nejprve v supermarketech) hotové malířské hmoty v kýblech. Zákazník kupuje vodu (to je hlavní důvod a když to něco váží nemá pocit, že je to předražené) a tu si musí dotáhnout v těžkých kýblech domů . Snadná ředitelnost bez tvorby hrudek a možnost výběru přesného odstínu z bohaté palety jsou relativní výhody pro oblbnutí zákazníků. ...
Doskoku, kecáš jak Palackej. Primalex se prodával po 5kg už v půlce 70. let v plechovkách jako konzerva, dokonce ze začátku otevíretelnejch jen klasika otvírákem na konzervy, než výrobce přešel na plechovku "na barvy" se zamačkávacím víčkem - a v těch pak byla pasta k dalšímu ředění nadávkovaná v igelitovým pytlíku uzavřeným gumičkou. A dal se koupit i skoro na každý dědině v Jednotě. Maloval jsem s tím ještě jako kluk s tátou, proto si to moc dobře pamatuju. Nějakej čas po plyšáku nebyl k sehnání, asi z důvodu (dočasnýho) zastavení výroby kvůli privatizacím a podobnejm sviňárnám, takže se rozmohly dovozový hmoty ze supermarketů. Pak se výroba a prodej zase rozběhly. A musím říct, že i když do Primalexu dává současnej výrobce víc latexu, tak je to furt lepší než ty dovezený sračky na bázi akrylátů, se kterýma se nedá štětkou malovat - jednoduše při naředění "na štětinu" nekrejou. Jsou primárně určený pro naprosto laický "malování" válečkem a na štětku jsou leda tak za trest...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Tak ještě včera sme zajeli koupit pravou malířskou škrabku a dneska odpoledne sme se na to vrhli. Tou škrabkou se ze stěn sebralo co šlo a to co tam zůstalo se rozšmrdlalo velkou namočenou houbou. Po týhle operaci sme se dostali na první vrstvu (asi vápno) čehosi na omítce a to pryč nejde ani vodou. Takhle nás čeká celej byt Potom se stěny napenetrujou a udělaj se nový štuky a budem se modlit že to neopadá . . . Níže na fotce je vidět polovina stěny po oškrábání a druhá polovina po umytí houbou toho seškrábanýho. A druhá fotka je pohled na dnešní práci. Udělali sme celou kuchyň krom stropu . . .
Je na to nejaky stroj ktery malbu otryska tlakovou vodou a ihned ji odsaje.
Ja to v akci nevidel, ale znamy rikal ze stroj mel odnekud pujceny a ze to perfektne a rychle ocisti a po cele akci temer neni bordel.