Otázka na znalce Felicií

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

Otázka na znalce Felicií

#1 Příspěvek od BOBOBO »

Tak už jsem se zase vytočil . Manželka v klidu ještě dojela dom a chtěla vyjet . Nenastartovala . Auto v podstatě celé svátky stálo . Tak jsem měl zato , že zase nezacvakne starter . No po peripetiích v blátě jsem to roztlačil a jal jsem se nabíjet s tím , že tam vrazím druhý starter . Tož jsem odmontoval svorku na aku , no a ještě jsem chtěl něco zkusit a tak jsem svorku přidělal a prsk ! . Znovu a zase prsk . Takže pojistky na plyn pryč , prsk , pojistky ABS pryč , prsk , Postupně všechny pojistky ven a zase prsk . Tak dráty ke spínačce pryč a zase prsk ! Už šlo do tuhého . Vytrhl jsem natvrdo přidělaný radio a stav stejný . Odšrouboval jsem svorku na přívodu do pojistkové skříně na skříni a furt stejně - prsk . Tak jsem ten kabel mezi aku a volnou svorkou u pojistkové skříně odmontoval ze svorky aku a klid . Přicvaknu oko a prsk . Kurňa , to je v tom ¾m dlouhým a sakra zakrytým svazkem (airbag) kouskem ještě nějaká odbočka ??????????????
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

To prskání dělají filtrační kapacity v každý jednotce, která je na rozvod připojená. Jsou napojený přímo na přívod, teprve za nima jsou polovodičový FET spínače, který všecky jednotky "uspávají" v případě vypnutí a uvedení do klidu. I při vypnutým zapalování jsou ty kapacity připojený. Krom toho baterka se má odpojovat a připojovat pomocí kostřicího kabelu - ten se odpojuje první a připojuje poslední, aby se nehejbalo něčím, co má v sérii "milión" kontaktních míst, jako to má "plusovej" přívod. Podívám se, jestli někde nemám schémata k felině, kdyžtak bych ti je nějak přetransportoval...

EDIT - tak něco mám, má to asi 730Mega - komplet DP s přílohama. Jak se domluvíme, stavíš se, abych ti to stáhnul na flašku, nebo použiješ Skypa?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

A čo si súdruh predstavujete pod takým volakým "prsk"? Tvrdý zkrat?
A co přívod k alternátoru?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Myslím že Bořek se leknul jisker, který dělá svorka, když se po odpojení baterky delším jak asi 10 vteřin znovu dotkne pólovýho vývodu baterky. Je to tím, že předtím nuceně uspaný jednotky si po obnovení napájení na "sběrnici" auta obnovujou to nabití filtračních elytů a zároveň se každá jednotka na krátkou dobu "probudí" a nuceně vyresetuje - to sežere určitej náboj, takže pokud to nepřipojil opravdu rychle a najednou, tak mu to mohlo prsknout doslova kolikrát chtěl...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Vy jednotky , pochopitelně jsem i odpojil konektor k jednotce a rozdělal spoj u starteru , který jde na altík . Toto VŠE je odpojeno . Vždyť vám PÍŠU , že mám ten kousek schovaného kabelu mezi aku +pol a pojistkovou skříňkou v LUFTĚ . Kapišto ? Právě se ptám , než ten kus otrhám od izolací elektrických i tepelných a než odmontuju airbag , zda může být připevněn skrytý vývod .
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

Na těhle silnějších vodičích jsem nikdy skrytou odbočku neviděl.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od GeorgeB »

No a já se ptám jestli je odpojen silový kabel (+) z alternátoru.
Pokud vím, tak jsou dvě varianty-buď vede ten silový kabel k alternátoru ze silového kontaktu na startéru a nebo je silová (+) vedoucí z akumulátoru do pojistkového boxu rozdvojen ve svazku a je udělána odbočka k alternátoru. (Liší se to u 1,3i/1,3MPI a 1,6).
Soemtron

#8 Příspěvek od Soemtron »

Pokud by měl někdo zájem o schemata ( 3 soubory ) , doba uložení 19 dnů : http://leteckaposta.cz/570948224
Snad to půjde rozbalit, je to vyjmuto z balíku 250Mb.
Klidový odběr by měl být max. 25 mA. Také se mi vybíjela baterie, zbůsobavalo to vlhkost ve skříni s pojistkami a relátky. Je to asi 5 - 6 vrstev propojek, jakoby tišťáků nad sebou. Bylo nutno rozebrat, vysušit, ale to není asi tento případ.

Ještě montážní místa, kabel. svazky od strany 35 http://leteckaposta.cz/384626430
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 07 led 2014, 22:06, celkem upraveno 2 x.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Já se omlouvám a asi píši hotentotsky . Kabel jde na starter a z něj na altik (mám zato , že jsem to takto napsal) a na starteru mám odpojeno . A KDYŽ PŘIPOJÍM TEN VODIČ MEZI AKU A POJISTKOVKOU , OBA KONCE V LUFTĚ (TEDY TEN U AKU PŘIPOJÍM) TAK SI PRSKNE ! A mám zato , že to musí znít hloupě , viděl někdo někdy z tohoto kusu kabelu mezi aku a pojistkovkou uvnitř nad nohami spolujezdce nějakou odbočku ? Nwm , jak to ještě přesněji popsat . Prostě mi nejde do hlavy , že by na tom kousku byl nějaký svod . No zítra to roztrhám na cucky a dám vědět .
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

Dle schématu by měl být červený 10mm² kabel rozdvojen ještě na červený 2,5mm² na svorkovnici T10e - 10 pólová svorkovnice mimořádné výbavy (vedle spínací skříňky).
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

To by mohlo být ono , ono totiž někam dalším okem vedou dva dráty a tak jsem myslel , že TOTO je ono , ale ty svod nemají . No musím tomu věnovat čas a rozervat to , asi s tímto nikdo zkušenost nemá . Děkuji všem za snahu .
breta1

#12 Příspěvek od breta1 »

Než to budeš trhat-zkus to popsat ještě jednou, ty hlavní dráty jsem popsal drát 1 až 4.
Přílohy
prsk.PNG
(36.81 KiB) Staženo 229 x
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Megmet :-))
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Drát 4 neexistuje , drát 1 končí s okem v luftě . A drát od aku ke starteru je též v luftě . Asi jde o bezdrátový přenos .
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od GeorgeB »

Jak jsem psal-v další části schémat jsem našel ještě další odbočku. Viz můj popis výše.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“