Nabití autobaterie
Moderátor: Moderátoři
Nabití autobaterie

Při tomto napětí nepoznáš, že je baterie nabitá, protože k tomu plnému nabití nedojde.
Na to potřebuješ napětí nejméně 15V a odpor omezující nabíjecí proud, ten však při tak malém rozdílu napětí mezi zdrojem a baterkou rychle klesne a nabíjecí doba se prodlouží na desítky hodin.
Lepší je nefiltrované usměrněné, tedy pulsující, napětí z trafa nejméně 15V AC přes odpor omezující maximální nabíjecí proud a hlídat napětí na baterce mezi nabíjecími impulsy. Až bude mezi 13,5-14V, nabíjení přerušit. Baterka si odplynuje a napětí klesne a v nabíjení můžeš pokračovat.
Plně nabitá baterka po asi tak hodině odplynování má mít nejméně 13V.
Stav nabití znamená, že baterie dosáhla plynovacího napětí, elektrolyt začne intenzivně plynovat, baterka začíná "vařit".
Schémat je na netu hromada, navíc za pětikilo dnes koupíš čtyřampérovou pulsní nabíječku s plnou automatikou.
Sorry, Hill byl rychlejší.
Tak to hlídá například lídlovská nabíječka Tronic, o rok později se jmenovala tuším PowerCrest (mám ji pod prvním jménem už dva roky a spokojenost!), na stejné brdo je nabíječka Güde GAB5A, ty všechny hlídají ten konečný nárůst napětí přes 14V a jeho rychlost. Pak už si jen jednou za čas ťuknou proudem do baterky a testují, jestli už kleslo napětí v klidu natolik, aby zase začaly normálně nabíjet.
Samozřejmě, hustota elektrolytu, nejlépe pozorovaného v refraktometru, dává nejpřesnější obraz o stavu nabití, o něco méně přesný je hustoměr.
Elektrolyt ale neřekne nic o vysypaných deskách či zkratu v jednom článku, leda bys vzal vzorek postupně ze všech článků, takže s tím měřením napětí (nejméně toho) se to stejně musí zkombinovat.
A u zcela zapouzdřených a gelových akumulátorů se pro elektrolyt ani nedostaneš (a, i kdyby: u gelových je ti refraktometr i hustoměr na dvě věci...)
Hill píše:To je trochu málo, napětí 13,5V je tak na udržení baterky těsně kolem oblasti plynování v cyklickém režimu, například v UPS, ale ne k jejímu nabití.
Potřeboval jsem si nedávno nabít Pb aku 12V a měl jsem zrovna po ruce rozdělanou UPS, tak jsem ho tam připojil, aby se mi nabil. Ale po cca 12h připojení do UPS měl aku pouze cca 12,5V. To se v UPS-kách nabíjí jinak než na plné napětí 14,4V?