Zhorený motor na navijáku?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nik2111

Zhorený motor na navijáku?

#1 Příspěvek od nik2111 »

Zdravím.mám na aute namontovaný naviják 12V a teraz mi ide ale strašne pomaly a nejako smrdí(ako keby niečo horelo vo vnútri).Tak som ho rozobral.kontroloval som vinutia(stator aj rotor) multimetrom(vyzerajú byt ok).uhlíky-sú ok.na pohlad nevyzerajú vinutia zhorene,ale nejako to divne páchne...vydel som vela zhorených motorov,ale tento je iný(aspon tak mi pripadá).Ked zapojím samotný motor bez cievky a prevodovky na akumulátor tak sa rozbehne po chvíli spomalí a potom spomaluje až sa zastaví.rotor-horúci,stator-studený.ked ho zapojím zase na napetie nič-nejde.ked rukou trochu potočím rotor sa chytí a ide ale pomaličky...proste neviem.Máte niekto nejaké skúsenosti s všeobecne s motormi?dakujem
DELONG

#2 Příspěvek od DELONG »

Ten rotor je v :prd: . Medzizávitový skrat alebo prerušené vinutie. Prerušené vinutie sa dá zmerať :wink: .
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kulikus »

To vypadá na mezizávitový zkrat na rotoru. Je třeba jej převinout.
misocko

#4 Příspěvek od misocko »

uz som opravoval starter ktory mal roztaveny a vyteceny cin na komutatore (konce cievok po par otackach nemaly vodivy kontakt s lamelami komutatora), po chvili ked to vychladlo to zas dokazalo chvilu tocit
ale ked pises ze rotor je horuci - tak je v ...
nik2111

#5 Příspěvek od nik2111 »

a ako mám zmerat najlepšie medzizávitový skrat na rotore?niektory čo som čítal na nete píšu že sa to len tak nedá presne určit,iný píšu že multimetrom,ja som počul že aj cez žiarovku(230V)nejako zmerat...čo vy nato?
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jsou zde dva možné stavy . Pokud se zastaví a má odběr a pokud se zastaví a nemá odběr . Pochopitelně myslím rotor . :D
nik2111

#7 Příspěvek od nik2111 »

myslím že ked sa mi zastavil(rotor) a priložil som napájanie tak to iskrilo(čiže mal odber)
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Zase je více možností . Nejsem přesvědčen , zda se jedná čistě o seriový motor a potom i stator u těchto výkonů ti po připojení zajiskří . No a druhák , může bý přerušené vinutí a proud "běžel" jen půlkou rotoru . :D
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“