Kdo z vás si kreslí vývojové diagramy ?

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Kdo z vás si kreslí vývojové diagramy ?

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dneska jsem se dočkal označení "programátor amatér", že prý si nekreslím vývojové diagramy.

Když jsem oponoval, že bych místo programování nedělal nic jiného, tak jsem se dozvěděl jen to, že ten vývoják, co v reálu zabere max. 50 řádků v JSA (ASM) kreslí dotyčný člověk asi dvě hodiny v nějakým softu...

Kreslíte si někdo vývojové diagramy příkaz po příkazu ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

já taky ne :)
tuhle jsem psal SW do DDS generátoru (bakalářská práce) a program vyšel na 50 A4 8 bodovým písmem v Cčku.
Vedoucí mi vynadal, že musím mít vývoják, tak jsem ho podle programu načmáral vývoják na A4 .. :roll:

Popravdě bych se v tom programu za pomoci vývojáku nevyznal. Asi jsem taky amatér ?

Myslím si že pokud je program dobře napsaný a jsou tam komentáře, je naprosto zbytečné lepit nějaký vývoják
frpr666

#3 Příspěvek od frpr666 »

Viděl jsem vývojové diagramy pro řízení velké pece. Tam např. když vypadne topení, tak se to musí definovaným způsobem vypnout, odvětrat, tamto a udělat támhleto. Stejně tak náběh musí mít určitý řád.
Samozřejmě kromě různých poruch, může do řízení vstupovat obsluha (údržba) a vypínat, zapínat různé agregáty v ručním režimu...
Tam to má smysl a velké firmy na tom vydělávají $$
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Klasickej vývoják ne, jen když vymýšlím program, tak si píšu poznámky. V hlavě si utvořím jakousi kostru a pak jedu po částech a hlavně hodně komentářů.
pocitujlasku

#5 Příspěvek od pocitujlasku »

priamo vyvojak ani nie, ale cmaram si na papier logicke kroky, podmienky, previazania atd. aby som na nieco nezabudol a lepsie sa mi tak premysla.
Vlastne taku zakladnu kostru.
No vidis, a tak si sa bal
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Kdyz delam nejakou komplikovanejsi zalezitost je lepsi si nacmarat neco na papir, obcas z toho vyplyne, ze to nepujde udelat tak jak jsem puvodne zamyslel, protoze jsem na neco zapomel apod. a usetrim cas psanim zbytecneho kodu. U jednoduchych veci na to kaslu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jasně, blokový diagram, co dělat při různých stavech, proč ne. Ale rozepisovat třeba příjem znaku přes RS-232?

Mimochodem, můj soft do minohledu má 32000 řádků (list soubor, co generuje překladač), 20kB kódu. Jeden zásah kolikrát znamená opravu na pěti místech, aby se dodržely všechny souvislosti, kolikrát vyhazuju celý kusy kódu, protože mě napadne jednodušší řešení. Na toto kreslit vývoják ?

Kdysi jsem se snažil nakresli neznámý soft do vývojáku, skončilo to tak, že jsem měl roli do tiskárny půl metru širokou nataženou přes celý obývák a metrový pravítko na skoky v podmínkách...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
monterjirka

#8 Příspěvek od monterjirka »

Když se člověk potřebuje k programu časem vrátit a něco změnit, to je kolikrát rád za každý "diagram" a za každý komentář "kam a kdy" to skáče...
Detailní diagram zpravidla nedělám, ale na papír základní strukturu s důležitými body si zpravidla poznamenám.
Nevím kolik je komu let. Já jsem maturoval v roce 1981. A zažil jsem "soutěž v programování", kdy nebyly počítače a tak se soutěžilo v řešení úlohy a její "vývojové zpracování"... A to už bylo o pár let později, kdy jsem se k tomu připletl jako jeden z rozhodčích...
FHonza

#9 Příspěvek od FHonza »

Programováním se živím hodně dlouho, ale vývojový diagram jsem nakreslil jenom jeden. A to když ho zadavatel výslovně chtěl. Důležité (alespoň pro mě) je komentovat, hodně komentovat a pořád komentovat.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Jak psal monterjirka, tak u toho diagramu nejde o přesnou strukturu celého programu, ale "o základní strukturu s důležitými body". Další podrobnosti se dají také dělat v diagramech, např. komunikace na I/O portu, ale spíše jen taková šablona, která potom pasuje v základu na vše, co leze ven a dovnitř, ale parametry by už byly spíše v nějaké tabulce. Prostě základní struktura programu by měla být vždycky v grafickém diagramu a ty podrobnosti zase v programu. Proč v diagramu prozrazovat fígle programátora a proč nespolupracovat s blbcem, který si myslí, že podle diagramu uhádne celý program ? A nakonec to vypadá důležitěji a dá se hned na začátku přihodit nějaká prémie za diagrámek. :lol:
Když si uděláte diagram na program Účetnictví, tak tam dáte taky jen propojení Banka-Pokladna-Odběratelé-Dodavatelé-Sklady-Zaměstnanci-Mzdy-Úřady a nikde tam nedáváte parametry faktury. A o to asi jde, blbému stejně nevysvětlíte celý program s 50 tisíci řádky pro NHIM atd.
Pro opravu se taky hodí blokové schéma a pak podrobné schéma zapojení.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Vývojový diagram jsem kreslil dvakrát: proprvé, když jsem zjistil, že simulační program Dimmsoft Koffce na ZX Spectrum pravidelně po čtvrté změně některé hodnoty součástky zhavaruje. Nechal jsem si vytisknout listing v Basicu. Když jsem došel k prvnímu větvení, zjistil jsem, že v diagramu nemusím pokračovat: autor se vracel z podprogramů skokem GOTO místo RETURN a zásobník návratových adres se plnil. Když konečně došlo na ten RETURN, skočil program někam, kde neměl co pohledávat.
Program jsem si opravil i bez diagramu.
Podruhé jsem kreslil vývojový diagram (opět zbytečně) pro nakrmení programovatelného relé Pulsarr, typ už si nepamatuju, ta mašina s ním teď třídí vločky někde severně od Bombaje, než jsem zjistil, že pro tuto verzi je to blbost, protože se na displeji řadí cívky a kontakty reléové logiky a další přístroje (časovače, vstupní obvody atd), jako bych kreslil schéma rozvaděče s relátky.
Možná, že na něco jsem si ten diagram načmáral, podívám se mezi papíry, třeba zjistím, že tam něco ještě zbylo. Moc toho ale určitě nebude, protože ani tehdy nebylo.
Jodr

#12 Příspěvek od Jodr »

Diagramy dřevních dobách byla nezbytnost. Programovalo se ve strojáku, adresování direct a žádné komenty. To nešlo pamatovat, proto vývojáky na plachtách z tabelačního papíru. Dodnes mám schovanou šablonu na kreslení bloků. Vyráběli ji soudruzi v NDR. Potom v assembleru se také hodila, protože jsem na diagramy byl zvyklý. Coral SQL a poslední co jsem potřeboval v C++, šablona už zůstala v šuplíku.
Přílohy
2014-01-28-.jpg
(271.44 KiB) Staženo 108 x
p32

#13 Příspěvek od p32 »

Jo, ve strojáku jsem ji měl na stole furt pro nějaké malování. :lol:
FHonza

#14 Příspěvek od FHonza »

NDR šablonky byly i pro rýsování schémat. Měl jsem dvě "elektronkové" a jednu "polovodičovou". Pamatuju si velmi dobře že se v těžkoslovensku nedaly sehnat. Jednou za čas se podnikali výpravy do Zittau vykoupit místní papierhandlung.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

Což jinými slovy znamená, že v praxi se to využívalo dávno před ZX81.

Mimochodem, když je řeč o šablonkách, neměl by někdo nerozlámanou zelenou Bublinu (radiusová šablona) ???
(Takovu tu tenkou, co se tak snadno láme. Ta co je v naší rodině po generace už je asi na čtyři kusy.)
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Software“