Zvukový spínač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jpaikc

Zvukový spínač

#1 Příspěvek od Jpaikc »

Dobrý den, potřeboval bych poradit nějaké zapojení zvukového spínače (tlačítka ). Potřebuji aby ho sepl výstřel ze startovní pištole, ale tlesknuti, aby ho neseplo. Délka sepnuti by měla být co nejkratší (do 1s). Tento obvod bych chtěl použít na sepnuti elektronické časomíry.
Děkuji za rady, Jpaikc

Duplicitní příspěvky vymazány.
Viz PRAVIDLA, odst.1) a 7b)

Hill
mikosa

#2 Příspěvek od mikosa »

Nechceš to tu dát 10 krát ?
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

Jak přesně ten signál do časomíry potřebuješ?
Zvuk se šíří rychlostí 330m/s, takže "každý metr přidá 3ms", něco málo udělá zpoždění zpracování zvuku...

Takže pro přesné měření časů se zpravidla signál ze startovní pistole vyvede již přímo "elektricky".
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Zkus tohle
http://shop.fkt.cz/spinac-ovladany-tlesknutim-s-dobrou-odolnosti-proti-hluku-mk139+dp113503/
Citlivost se dá nastavit a výstřel určitě výrazně přebije všechen hluk i tleskání.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Jpaikc

#5 Příspěvek od Jpaikc »

Signál potřebuji, aby mi při výstřelu zhruba na 1ms sepnul, výstřel bude od snímače v max vzdálenosti 50cm. Časomíra by měla sloužit pro měření požárního útoku, který je měřen na 2 des místa.

jasin: Děkuji za odkaz, určitě prostuduji.
jasin

#6 Příspěvek od jasin »

Jpaikc píše:Signál potřebuji, aby mi při výstřelu zhruba na 1ms sepnul, výstřel bude od snímače v max vzdálenosti 50cm. Časomíra by měla sloužit pro měření požárního útoku, který je měřen na 2 des místa.

Určitě není podstatné na jak dlouho výstřel signál sepne. Čítač časomíry musí startovat na náběžnou hranu. Jak je spouštěcí impuls dlouhý je úplně jedno. A i kdyby to nějak vadilo, stačí zařadit derivační článek.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
weed_smoker

#7 Příspěvek od weed_smoker »

A co fototranzistorem v trubce kontrolovat u hlavně výšleh :?:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Ten spínač na tlesknutí mám doma. Odolnost proti hluku je velmi slabá. Dělali jsme v ložnici skříně kolem celýho obvodu, tak jsem s tím nahradil běžnej spínač, kterej je teď ve skříni. Často to sepne hluk od sousedů, mlácení do země, vrtání do zdi...
monterjirka

#9 Příspěvek od monterjirka »

forbidden píše:Ten spínač na tlesknutí mám doma. Odolnost proti hluku je velmi slabá. Dělali jsme v ložnici skříně kolem celýho obvodu, tak jsem s tím nahradil běžnej spínač, kterej je teď ve skříni. Často to sepne hluk od sousedů, mlácení do země, vrtání do zdi...

Často konstruktér podcení správnou volbu součástek a podaří se mu dát obvodu nevhodné časové charakteristiky.
Spínač reagující na výstřel jde udělat "silně natvrdlý", takže na slabší zvuky nereaguje, ale musí mít hodně krátké časové konstanty, aby nereagoval a slabší ale delší zvuk.
Nemám čas to teď hledat a ráno odjíždím, ale stavěl jsem obvod, který měřil dobu reakce střelce na trapové střelnici, sepnutí relé pro vrhačku vynulovalo starý údaj a spustilo počítání času a výstřel počítání zastavil. Na výstřel reagovalo dobře, na dlouhý slabší zvuk ne.
Jestli vydržíš pár dní, pošli SZ a já to najdu až se vrátím.
KiTt

#10 Příspěvek od KiTt »

Pokud mate casomiru na dve des. mista, tak bud u Vas nejezdi na souteze moc druzstev, nebo to delate jeste klasicky s neupravenyma PS12 s casy kolem 25-30s. Pokud je to tento pripad, tak uplne postaci koupit v GM, GES atp mikrospinac omron a zabudovat ho do startovaci pistole. Pokud to neni tento pripad a casy Vasi utoku jsou pod 20s, urcite nema cenu ztracet cas z casomirou na dve des. mista. Muzes me v tomto verit, pozarnimu sportu se venuji od roku 1994 a casomir jsem postavil nekolik. Jinak u nas bezne casy utoku jsou kolem 16-19s a pocet drustem 30 a vic nekdy i pres 50, s tim ze se treba 8 druzstem se nasklada v rozmezi 17-17:8s. Pri mereni na dve des, mista je to nemozne. Ale tohle je na delsi dobu a reseni jak to udelat je na internetu spousta, staci jen hledat. Ja treba pri treningu pouzivam stary NTB s win98 a tam mam aplikaci v delphi ktera cte nejaky port treba LPT, COM, pripadne klavesnici a ktomu jednoduchy prevodnik + 3 spinace (pistole, terc1, terc2) Naklady 00 nic a je to plne funkcni a celkem presne.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Kite, já nevím, hasičuju už taky dlouho, ale ještě jsem nepotkal časomíru s víc jak dvěma desetinýma místama (t.j. měřící setiny s).. To se vám tam scházejí tak přesně stejný mančafty? Že by jinej oddíl?
P.S.: u nás se na denní soutěži sjede i k těm 50 mančaftům, na noční to bývá o trochu nižší. PS12 bez úprav snad nepotkám. Nejlepší časy (bohužel ne naše) k těm 17...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
KiTt

#12 Příspěvek od KiTt »

Mozna se divas spatnym smerem. Jasne vetsina velkych panelu ktere se pouzivaji na zobrazeni maji jen 2des. mista, naco taky to treti, to se tak rychle meni ze to neni poznat. Ale vetsi tech lepsich "krabycek" ktere to stopuji to meri na 3des. mista. Ty co meri jen na 2des. maji tu nevyhodu, ze v pripade shodneho casu (loni se nam to stalo 2x) rozhoduje vetsinou ten druhy terc.
Jako priklad je tu odkaz na soutez z Velkych Hostic, bylo to na 2B a hne tri druzstva stejny cas 15:50 a co ted. Nastesti ta jejich casomira stopovala na 3 des.
http://www.firesport.eu/soutez-velke-hostice-2013-10-05-4236.html
Michal22

#13 Příspěvek od Michal22 »

No já nevím, ale pokud časomíra umí tisíciny s, tak proč ve výsledkovce jsou jen setiny? Jak pozná kdokoliv /třeba v budoucnu/ že se tam měřilo přesněji a proto jsou výsledky také, jaké jsou? Já znám hlavně časomíru VC našeho okresu, umí setiny a ještě se nám nestalo že by se to takhle sešlo.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Jpaikc

#14 Příspěvek od Jpaikc »

Děkuji všem přispěvatelům, že vyjádřili svůj názor, ale moc mi nepomohli. Proto bych se chtěl zeptat, jestli se nenajde někdo, kdo by mi poradil, jak nějaký akustický spínač udělat.
Děkuji za odpovědi Jakub Picmaus
Michal22

#15 Příspěvek od Michal22 »

Jpaikc- všechny časomíry, co jsem kdy viděl, spínaly tak, že u otvoru ze kterého vylétnou splodiny od výstřelu, byl umístěn mikrospínač s terčíkem. Žádné akustické spínače.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“