Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Já mám leta Raytec za cca 4000,- a řekl bych že jako porovnávací měřák topí/netopí a chladnější/teplejší to funguje velmi dobře. Absolutní přesnost jsem nezkoumal ale na těle pod svetrem ukazuje 36-36,5 st. v porovnání s doktorákem tedy nekecá. Pokud jsem měřil černej hrnec s vařící vodou, tak to ukazovalo 98-99 st. Ale jak to je se souběhem na cca 300 st. (maximum) to nemám jak vyzkoušet. A ani těch -20 st (minimum) není jak zkusit.
Na měčení v elektronice to moc není. Měrovej úhel je že na 100 cm to měří lívanec průměru 60 cm. No a hned na krytu to měří průměrem 15 mm, takže zaměřit na malou součástku to vlastně nejde.
Jirka
Tak jsem si ten infra teplomer koupil. Merim kde co a hraji si. Porovnaval jsem teplotu radiatoru merakem s cidlem a tim laserem. Rozdil asi 8 stupnu. Musim se tomu zitra venovat podrobneji
Rozdílu se nediv. U příložný sondy se nepřiložená část ochlazuje od okolí. U infra zase měříš nejspíš bílej radiátor, akže emisivita rozhodně ne z černý.
A propo, píšou tam, na jakou emisivitu to mají cejchovaný? 1 nebo míň?
Jirka
moje zkušenost s infra teploměrem je taková, že se vzrůstající vzdáleností od měřené plochy se zvětšuje i měřená plocha a nelze tak přesně měřit ostré přechody. Záleží na použité optice.
Optika tam je obecně mizerná, v metrový vzdálenosti to měří lívanec 60 cm v průměru. Pokud měřená věc menší, ta se měří něco jako průměr teploty v ploše.
Jirka
Víte co je to za frukty na obrázku z Lidlu ? Liči čínské (Litchi chinensis, Sonnerat, také známe pod jménem dvouslivák lahodný) někdy čínská švestka ale tato je původem z Madagaskaru. Má různé léčebné účinky a vitamíny, vygoglujte si.
Tak jsem pod sebe nalepil 3 prouzky cerne lepici pasky. Plocha 40mm*45mm. Vzdalenost meridla cca 60mm. Cerna plocha ukazovala asi -0,8 °C nez merena bila plocha. Jak mam rozumet tomu druhemu obrazku. Vzdalenost- velikost mereneho objektu. Nejak nevim, asi mi zamrzly cederomy.
robo píše:Tak jsem pod sebe nalepil 3 prouzky cerne lepici pasky. Plocha 40mm*45mm. Vzdalenost meridla cca 60mm. Cerna plocha ukazovala asi -0,8 °C nez merena bila plocha. Jak mam rozumet tomu druhemu obrazku. Vzdalenost- velikost mereneho objektu. Nejak nevim, asi mi zamrzly cederomy.
Kdyby sis přečet, co jsem napsal před 2 dny, tak bys věděl jak je to se vzdáleností od měřenýho předmětu a plochou, na který se ta teplota měří. Jirka
PavelFF píše:Je to sranda s houbičkami. Já svou ERS tehdy asi koupil s přednamočenou (ale suchou) houbičkou. Nebo už si tu prvotní obří expanzi nepamatuju.
Žiadna byť nemusela, toto je vzorka ešte original ND ku ERS-50 - "a bez namáčení".
Od 24.4. ma být v Lidlu 100W kompresor. Chtěl bych to použít na ofuk prachu z výpočetní techniky a spotřební elektroniky. Da se to k tomu účelu účelu použít ? Nebo je to jen na dofoukání pneumatik. Máte někdo tento kompresor ? Co kvalita. Dík za info.
konosuke píše:Víte co je to za frukty na obrázku z Lidlu ? Liči čínské (Litchi chinensis, Sonnerat, také známe pod jménem dvouslivák lahodný) někdy čínská švestka ale tato je původem z Madagaskaru. Má různé léčebné účinky a vitamíny, vygoglujte si.
Zkoušel někdo zasadit z toho ty pecky a vyrostlo něco? Sázel jsem asi 10 a všecky jenom shnily.