jak vyrušit zvuk zvukem
Moderátor: Moderátoři
-
Fordever
jak vyrušit zvuk zvukem
Díky moc, Jirka fordever@seznam.cz
Určitě jsem to měl, ale už dlouho jsem na to nenarazil, bojím se, že to "někomu" překáželo a skončilo to v popelniciHill píše:Nemáte někdo časopisy Hudba a zvuk? Ročníky 1968 až 1970, vím jen, že to vyšlo v čísle 4, jmenovalo se to Generátor ticha.
Škoda, že to číslo bylo aprílové....
Vybavuje se mi, že se to týkalo snížení hluku tanků a jako použitá literatura tam byly uvedeny m. j. časopisy "Elektroakustika v armiji" a "Žoldnierz elektroakustičny".
Viděl jsem to i v nějakém modrém amáru před rokem 1995 - snižování hluku ve sluchátkách.
Funguje to přijatelně ve sluchátkách - zařízení fungují značně lokálně, v prostoru to vede na paralelní systémy které se však vzájemně ovlivňují a těžko to ukočírovat. V interiéru to vedlo k 'přesunutí' hlasitosti do jiného kouta prostoru. Ale možná to za posledních 10let zvládli.
- Přílohy
-
skenování0002.jpg- (215.11 KiB) Staženo 200 x
-
skenování0003.jpg- (218.91 KiB) Staženo 185 x
Aby to udělalo ticho, musí být zpoždění repráku + zpoždění elektroniky a mikrofonu + opačná fáze sfázované se zvukem vniknuvším do sluchátek. To s touto jednoduchou elektronikou bude platit pro úzký rozsah kmitočtů. Ale hluk je přitom široký balík náhodně namíchaných kmitočtů (tónů) o proměnné hlasitosti. A když z něho jeden zmizí, asi to uchem nepostřehneš, uvidíš to jen ve spektru toho hluku. Ale půjde to nastavit pro jeden tón.
Sofistikovanější systémy (číslicové s DSP) si změří a vytvoří model chování zesik-reprák, a ten protihluk generují s korekcí amplitudy a fáze o ten model, takže vygenerovaný zvuk je vskutku v protifázi v relativně širokém rozsahu kmitočtů a přitom se to nerozkmitá.