Jak zapojit transformator?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
x1lder

Jak zapojit transformator?

#1 Příspěvek od x1lder »

Ahoj,
mam transformator s 2x110V primar, 2x14V sekundar. Dratem sem spojil vstupni faze a vystupni faze, cimz by mi mel vzniknout 220V(s 5% toleranci 230V) vstup a 28V vystup. Ale pri pripojeni do site(faze a nulaku) mi vylitnou pojistky. Nevedel by nekdo co je spatne? Diky
ps: tohle je ma prvni prace s transformatorem
Doplnek: transformator je bez zateze, muze byt?
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Máš prohozenė začátky vinutí. A dal jsi cívky do serie?
Naposledy upravil(a) ZVUK2000 dne 31 led 2014, 18:27, celkem upraveno 1 x.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Pravděpodobně jsi zapojil primární vinutí smyslem proti sobě. Zkus vývody jednoho z prinárních vinutí prohodit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

No, aby to nebyly jeho poslední hrátky s trafem...
Tohle chce jasnou fotku. Vždyť to vyznělo tak, že spojoval primár se sekundárem.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

Michal22 píše:No, aby to nebyly jeho poslední hrátky s trafem...
Tohle chce jasnou fotku. Vždyť to vyznělo tak, že spojoval primár se sekundárem.

Tak má pak autotrafo :D Né vážně to není sranda.
Dát sem foto je rozumné.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Jo tak to je jiný level, tady předpokládáme, že tazatel má alespoň nějaké základní znalosti o elektřině a je si vědom co dělá. Nakonec takovej zesík s autotrafem může být docela zábava :D
..to bude jen ňákej odpůrek
x1lder

#7 Příspěvek od x1lder »

Diky za odpovedi
Nemam k dispozici fotku, tak sem ho nacmaral v malovani
Ty dve horni faze sem spojil dratem, dolni taky a ty horni faze s nulakem sem zapojil do site. Myslite ze je to ok? Proc myslete ze ne? Diky
Obrázek
Přílohy
transformator.png
(23 KiB) Staženo 78 x
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Dobře. Jen se vyhni pojmům "fáze" a "nula", jsou zde zavádějící. Stačí primár a sekundár. Ten střední vodič (nula) je jednoduše střed.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Zapoje to takhle - když to bude blbnout dál, musel bys mezi sebou přehodit vývody JEDNÝ POLOVINY primárního vinutí - nic víc.
Dalejko nejlíp uděláš, když se obrátíš na skutečnýho elektrikáře, aby ti ty dráty zapojil - bude to pro každýho i pro to trafo nejbezpečnější...
Přílohy
t_transformator_204.png
(233.36 KiB) Staženo 85 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZVUK2000

#10 Příspěvek od ZVUK2000 »

A u toho sekundáru ty cívky zatím odpoj. A u primáru jak už bylo řečeno prohoď cívky resp. jen jednu! A pokud máš možnost zapoj to přes žárovku. Díky té žárovce možná najdeš i chybu v zapojení.
x1lder

#11 Příspěvek od x1lder »

Diky za odpovedi. Vypadalo to nadejne ale zase vypadlli pojistky. Draty sem zapojil podle EKKARa, i prohozene levej s pravym ale zase vypadli pojistky. Jakekoliv napady uvitam.
Jeste otazka k tomu nezapojenemu vyvodu, na co tam je? Dekuju
serviceman

#12 Příspěvek od serviceman »

Nezapojený vývod spojuje obě vinutí. Pokud vypadávají pojistky i při záměně vývodů jedné primární cívky, je možné, že je trafo vadné. Obrať se na elektrikáře. Zapojovat to přes žárovku je dobrá rada.
x1lder

#13 Příspěvek od x1lder »

Diky za odpoved. K cemu je potreba spojeni vinuti? Da se jeho vyvod k necemu vyuzit?
Mam tu zarovku na 230V, chci ji pouzit pro nalezeni chyb. Mam ji pripojit na sit a z ni dale vest na primar trafa? Ciste bez dalsich soucastek?
serviceman

#14 Příspěvek od serviceman »

Když obě vinutí nespojíš, nepoteče transformátorem proud a nebude to vůbec fungovat. Žárovku zapoj do série s trafem. Pokud bude svítit naplno, je v zapojení trafa závada. Pokud bude trafo správně zapojené, bude žárovka svítit jen málo anebo ještě méně - žnout. Pokud nebude svítit vůbec, je obvod přerušený.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

x1lder píše:ps: tohle je ma prvni prace s transformatorem

Tak toto mi připomenulo ty moje první začátky s transformátorem. Tehdy jsem navštěvoval tuším 7. nebo 8. třídu základní školy a jednalo se o zvonkový transformátorek. Já jsem si z něj tenkrát chtěl udělat "vypalovačku do dřeva", větší trafák jsem neměl jako jsem viděl u svého strýce (elektrikáře) tak jsem se s nadšením jal tento prakticky odzkoušet. Byl u mě doma kamarád tak jsem se chopil díla. Na trafko nebyl napojen přívod 230V tak jsem zkoumal, kde na které vinutí jej napojit. Cívka s tenkým drátem mi tenkrát nepřicházela v úvahu, vždyť takový tenký drátek se musí při napětí (tehdejším 220V) nutně přepálit a tak jsem napojil přívodní dvojlinku na sekundár. Samozřejmě po vsunutí do zásuvky následovala rána a vylítly pojistky. Marně jsem dumal jak je to možné, to mi až za několik dní vysvětlil můj strýc elektrikář a potom jeho synovec také v oboru mi sehnal robustní trafák se kterým jsem pak vesele vypaloval obrázky na dřevěné plátky dřeva.
x1lder, pokuď máš multimetr tak si změř odpor vinutí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“