Jak zapojit transformator?
Moderátor: Moderátoři
Jak zapojit transformator?
mam transformator s 2x110V primar, 2x14V sekundar. Dratem sem spojil vstupni faze a vystupni faze, cimz by mi mel vzniknout 220V(s 5% toleranci 230V) vstup a 28V vystup. Ale pri pripojeni do site(faze a nulaku) mi vylitnou pojistky. Nevedel by nekdo co je spatne? Diky
ps: tohle je ma prvni prace s transformatorem
Doplnek: transformator je bez zateze, muze byt?
Tohle chce jasnou fotku. Vždyť to vyznělo tak, že spojoval primár se sekundárem.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Nemam k dispozici fotku, tak sem ho nacmaral v malovani
Ty dve horni faze sem spojil dratem, dolni taky a ty horni faze s nulakem sem zapojil do site. Myslite ze je to ok? Proc myslete ze ne? Diky

- Přílohy
-
transformator.png- (23 KiB) Staženo 78 x
- serviceman
Dalejko nejlíp uděláš, když se obrátíš na skutečnýho elektrikáře, aby ti ty dráty zapojil - bude to pro každýho i pro to trafo nejbezpečnější...
- Přílohy
-
t_transformator_204.png- (233.36 KiB) Staženo 85 x
A kutilmile - nelituju tě
- serviceman
- serviceman
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
x1lder píše:ps: tohle je ma prvni prace s transformatorem
Tak toto mi připomenulo ty moje první začátky s transformátorem. Tehdy jsem navštěvoval tuším 7. nebo 8. třídu základní školy a jednalo se o zvonkový transformátorek. Já jsem si z něj tenkrát chtěl udělat "vypalovačku do dřeva", větší trafák jsem neměl jako jsem viděl u svého strýce (elektrikáře) tak jsem se s nadšením jal tento prakticky odzkoušet. Byl u mě doma kamarád tak jsem se chopil díla. Na trafko nebyl napojen přívod 230V tak jsem zkoumal, kde na které vinutí jej napojit. Cívka s tenkým drátem mi tenkrát nepřicházela v úvahu, vždyť takový tenký drátek se musí při napětí (tehdejším 220V) nutně přepálit a tak jsem napojil přívodní dvojlinku na sekundár. Samozřejmě po vsunutí do zásuvky následovala rána a vylítly pojistky. Marně jsem dumal jak je to možné, to mi až za několik dní vysvětlil můj strýc elektrikář a potom jeho synovec také v oboru mi sehnal robustní trafák se kterým jsem pak vesele vypaloval obrázky na dřevěné plátky dřeva.
x1lder, pokuď máš multimetr tak si změř odpor vinutí.