Skládání operačních zesilovačů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Skládání operačních zesilovačů

#1 Příspěvek od kybler »

Zdravím všechny,
lze použít jednu společnou zpětnou vazbu pro 2-3 OZ za sebou, nebo to nebude stabilní?
Jednalo by se o NF zesilovač s AGC a rozsahem 20-120dB zisku. Docela by mi to ušetřilo práci.
Díky.
Když všechno selže, přečti návod.
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Bojím bojím...
Ideální OZ by měl mít zesílení min. "deset na šestou", to je milion, to je asi těch 120dB
A je otázkou jak se to zesílení "rozdělí" mezi jednotlivé stupně.
Mám obavy, že se to bude chovat naprosto nevyzpytatelně...
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Vazbou už přes dva OZ při takovém celkovém zisku máš zaděláno na komplikace se stabilitou.
To už je lepší rozdělit regulaci do dvou stupňů.
Ale zajímalo by mne, k čemu potřebuješ rozsah regulace 100dB?
kybler
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kybler »

2monterjirka:
Zisk 1 OZ by se sice dal nastavit na 120dB, ale zkušenosti jsou takové, že zisk takového zesilovače s rostoucím kmitočtem vadne, osvědčilo se mi pro obsažení celého pásma do 20kHz nastavit max cca 30dB na OZ.

2Hill:
Tak trochu amatérský infračervený přijímač s fotodiodou, aby zachytil signály tak od 1uV nahoru. Zisk by se řídil pomocí dvou optočlenů LED-JFET. S rostoucím napětím na výstupu by odpor jednoho stoupal a druhého klesal.
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

kybler píše:Tak trochu amatérský infračervený přijímač s fotodiodou, aby zachytil signály tak od 1uV nahoru.

a co s tím chceš přijímat ???
pokud to má být třeba hudba, použij FM modulaci nosného kmitočtu . . .
nebudeš potřebovat měnit zesílení a tím hlídat amlitudu signálu . . .
všechno ti půjde naplno do limitace . . .
hlasitost bude dána hloubkou zdvihu FM.
kybler
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kybler »

Díky za nápady, ale raději to nekomplikujme.
FM je sice kvalitnější, ale nosná by byla už dost vysoko a ty fotosoučástky při extrémně slabým osvětlení (noc) nestíhají "kmitat nožičkama" (parazitní kapacity a vysoká impedance), takže to je na úkor dosahu.

Experimentoval jsem s tím před cca 15ti lety, tenkrát ještě s fototranzistorem, tranzistory v zesilovači a všudypřítomnými uhlíkovými odpory. Spojení v noci s 3cm čočkou na přijímači něco přes kilometr. Doba pokročila a rád bych tenhle osobní rekord zkusil překonat s modernějšíma součástkama. :)

Ani 2 OZ by na jednu ZV neprošly? :roll:
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Přes dva to jde, jen si budeš muset pohrát s kompenzacemi fázových posuvů, jinak se ti z toho při tak velkém zisku snadno stane oscilátor.

Ale existují přece obvody s nízkým šumem a řízením zisku už v katalogovém zapojení, například pro kazeťáky (A202, A1818, případně nějaké KA nebo AN vytažené z jezevčíka), nebo obvody pro AM mezifrekvence (A281, A244), určitě některé z nich najdeš v šuplíku. Řekl bych, že budou stabilnější v širším kmitočtovém pásmu a stlačený dynamický rozsah se operákem snadněji zpracuje, protože jim nemusíš nechávat nastavit zisk kdovíjak vysoko.
O tom už jsi uvažoval?
kybler
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kybler »

Tyhle švábi mě nějak minuli, dnes k tomu člověk těžko sežene i datasheet, ještě na ně mrknu. :?

Ale tu dvojici OZ prubnu, první OZ za fotodiodou s pevným ziskem a důrazem na co nejnižší šum, pak ta dvojice s AGC a nakonec ještě jeden na dozesílení na požadovanou úroveň.
Kompenzace fázových posuvů, bude stačit fláknout do zpětný vazby každého z tý dvojice malou kapacitu a velkej odpor na jakýsi stanovení horní hranice zisku?
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

kybler píše:Experimentoval jsem s tím před cca 15ti lety, tenkrát ještě s fototranzistorem, tranzistory v zesilovači a všudypřítomnými uhlíkovými odpory. Spojení v noci s 3cm čočkou na přijímači něco přes kilometr

jj, taky jsem s tímto druhem přenosu experimentoval . . .
jenže to je už 37 let zpátky . . .
jako snímací prvek jsem měl upilovaný tranzistor 107NU70 přidělaný k matnici, kvůli lepšímu směrování . . .
vysílač byla žárovka 220V/60W . . . dosah přes město, asi 1,5 km.
ale pouze v noci . . .
kybler
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kybler »

Upilovanej tranzistor chápu, ale jak se ti povedlo modulovat žárovku? 50Hz ještě odvysílá, v její přítomnosti to bručí jak prase, ale běžný hovorový spektrum okolo 1kHz to snad nemůže stíhat, nebo se pletu?
Ale mě stačilo 5 červených LEDek á 3cd. :wink:
V noci se to vysílá, ale ve dne člověk slyší akorát vodopády a náznak zvuku tak 50m od vysílače. Uvidíme, kam se dostanu s 50W ledkou a 10° optikou :)
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

I na tohle je odpovědí "přejdi na FM" a případně použij modulovanou laserovou diodu - klidně i z ukazovátka....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kybler
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kybler »

Ale kdo se s tím má zaměřovat? :x
Laser je dobrej tak na pevný p2p spojení mezi barákama a né experimentální běhání s přijímačem po poli.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Mám vyzkoušený Morse spojení jen s ukazovátkem modulovaným 1kHz AKO (555) jako vysílačem a fotodiodou v ohnisku neobroušený brýlový spojky +4,5 dioptrie (obojí vlepený do trubky zamiřovaný na světlo laseru jako puška) jako přijímačem na vzdálenost skoro 1 km - to ukazovátko udělá na tu vzdálenost "flek" cca 10m v průměru, takže o ultrapřesný zaměřování není se potřeba zas tolik snažit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#14 Příspěvek od ok1hga »

kybler píše:Upilovanej tranzistor chápu, ale jak se ti povedlo modulovat žárovku? 50Hz ještě odvysílá, v její přítomnosti to bručí jak prase, ale běžný hovorový spektrum okolo 1kHz to snad nemůže stíhat, nebo se pletu?

pleteš !
zkus si rozsvítit třeba automobilovou žárovku 12V/55W, je to tlustý vlákno jako prase, ale když do ní slabě ťukneš šroubováčkem, uslyšíš v repráku přijímače cinknutí.
Když budeš přímo rozsvěcet žárovku výkonem 55W, bude to huhlat a zkreslovat a je to skoro nepoužitelný.
Já jsem to udělal tak, že jsem měl usměrněných a vyfiltrovaných 220V,
na to byla připojená žárovka 60W v sérii s vinutím výstupního trafa z velkého rádia(už nevím z jakého).
Do primáru toho trafa jsem pouštěl signál, ale jen tak silný aby nebylo okem vidět blikání. No a v tomto režimu to hrálo výšky docela obstojně.
Samozřejmě, nebylo to HiFi, ale i muzika se dala poslouchat
asi jako v telefonu.
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

kybler píše:Ale kdo se s tím má zaměřovat?

na to jsem měl taky vychytávku . . .
podívej se na obrázek !
Přílohy
svetelny telefon.png
(18.44 KiB) Staženo 115 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“