S.M.A.R.T HDD jde reset?
Moderátor: Moderátoři
ak je strieborný a zaoxidovaný potom tvrdou gumou vyleštím a silikónovou
vazelínou pretriem plochu konektoru.
Ak taký disk používame funguje ok.
Podla môjho názoru takto realokované sektory sú klamstvom a zámerným znehodnotením hdd.
Ja tiež používam k úplnej spokojnosti takto zachránené disky 3 roky bez nejakého pribúdania vadných sektorov.
Oxidáciu spôsobuje zámerne použitá vadná penová hmota pod plošákom...
Chce to trochu poexperimentovať .
A aj ja som za zverejnenie programu na vymazanie realokovaných sekrorov.
serviceman píše:Já bych tak nespěchal. Mám na notebooku asi 8 let starý disk, který má už nejméně 3 roky obrovský počet realokovaných sektorů. Samozřejmě, že jej sleduji a dělám zálohu celé partišny, ale stav disku se nezhoršuje a používám jej téměř denně.
Ten disk mas uplne OK - hodnoty "Reallocated Sector Count" aj "Current Pending Sector" su nulove. RAW hodnota "Reallocated Event Count" je nezmyselna.
vlado88 píše:Mne sa osvedčila demontáž plošáku a kontrola hlavičkového konektoru
ak je strieborný a zaoxidovaný potom tvrdou gumou vyleštím a silikónovou
vazelínou pretriem plochu konektoru.
Ak taký disk používame funguje ok.
Podla môjho názoru takto realokované sektory sú klamstvom a zámerným znehodnotením hdd.
Ja tiež používam k úplnej spokojnosti takto zachránené disky 3 roky bez nejakého pribúdania vadných sektorov.
Oxidáciu spôsobuje zámerne použitá vadná penová hmota pod plošákom...
Chce to trochu poexperimentovať .
A aj ja som za zverejnenie programu na vymazanie realokovaných sekrorov.
Mas to trochu pomylene. Mechanizmus realokacie sektorov vznikol presne kvoli opacnej veci: aby sa disk s vadnymi sektormi javil cely ako dobry. Niektore sektory su vadne uz z vyroby, preto ma kazdy disk dva zoznamy vadnych sektorov: P-list a G-list.
P-list (Permanent list) je zoznam vadnych sektorov z vyroby. Ich pocet SMART neukazuje.
G-list (Grown list) je zoznam vadnych sektorov, ktore vznikli pocas prevadzky disku. Ak sa sektor neda precitat, objavi sa v SMARTe ako "pending". Tento sektor caka na realokaciu. Ked sa do takehoto sektoru nieco zapise, disk zisti, ci su po zapise data citatelne - ak ano, sektor je fyzicky OK (bol predtym pravdepodobne zle zapisany) a odstrani sa zo zoznamu "pending". Ak data nie su citatelne, sektor sa realokuje (namiesto neho sa pouzije sektor z "nahradnych" sektorov) a pribudne do "reallocated sector count".
- sakraforte
- sakraforte
jjilek píše:To by mohlo být zajímavé, když prohodím elektroniku z mechanicky vadného disku na disk se spálenou elektronikou. Nebo je to jinak?
Ak je rovnaké číslo modelu napr. WD800JD-60LSA0 . Neviem čo znamená to číslo za pomlčkou, ale ak nie je rovnaké aj u druhého disku tak to nefunguje. Proste musí byť rovnaké "na chlp". U westernov to mám vyskúšané. Samozrejme zbytok vnútri disku musel byť OK.