Softstart pro elektromotr 2 kW a 5kW

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
goodbie

#16 Příspěvek od goodbie »

na prázdo asi jo při zátěži už to taková paráda nebude,chce to rozebrat pár těch levnejch centrál vinutí z hliníku na místo mědi mluví za vše.o buzení ani nemluvím.vojenská centrála je stará poctivá kovářská práce.BEZ Bratislava :D
procesor

#17 Příspěvek od procesor »

Flexa motor a 3F asynchrón sa nedajú porovnávať.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , byl jsem povolán ke stejnému problému . Flexu centrála roztočila , ale motor vodárny 1,1kW ani náhodou . Je tam elektronicky hlídán výkon a tato ochrana vyhodí buzení .
Milan

#19 Příspěvek od Milan »

Flexa a podobné stroje má obvykle seriový motor s komutátorem,tj.vinutí kotvy a statoru jsou v sérii ,takže čím větší proud,tím větší buzení a záběr. Při malých otáčkách má velký točivý moment a rozběhový proud rozhodně není x- násobkem jmenovitého.Viz třeba ruční vrtačky s tyristorovou regulací- při rozběhu je moment tak velký,že já tu svoji Narexku rukou neudržím. U asynchronního motoru jsou poměry úplně jiné, z pohledu tvé potřeby nevýhodné.
medulin

#20 Příspěvek od medulin »

Přes frekvenční měnič by jsi to rozběhl, ale nový frekvenční měnič není levný.
hrmil

#21 Příspěvek od hrmil »

tmvitek píše:DObře, dobře :D, já jen že mi, že 2kW na 230V flexu s pomalým rozběhem to zvládá, tak proč by to nemělo zvládnout 2kW elektromotor? :D
+ k flexe vlastně ještě vrčela míchačka (cca 500 W)

No práve flexu s pomalým rozbehom to zvládne,aj 2kW motor z elektronickým softštartérom , alebo s frekvenčným meničom to zvládne.Ako to už tu bolo spomínané prúdový náraz indukčného motora je niekolko násobne vyšší a centrála to vyhodnotí ako preťaženie a vypne.
Vojenské elektrocentrály ČSA nemali žiednu extra elektroniku,aspon o tom neviem , takže prúdové nárazy znášali pomerne dobre.Mechanický regulátor otáčok sa o to postaral.
tmvitek

#22 Příspěvek od tmvitek »

Můžu se ještě zeptat, na kolik by vyšla nějaká pořádná elektrocentrála? Která by to měla utáhnout? Díky
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“