Monitor Benq Q7T4 (T705), invertor odpaľuje poistku
Moderátor: Moderátoři
Monitor Benq Q7T4 (T705), invertor odpaľuje poistku
dostal sa mi do ruk monitor hore uvedeny, jeho zavada je ta že nesvietili trubice, mal som ho rozobraty, bola tam odpalena poistka na inventor v zdroji 3A, po výmene nabehlo podvietenie na 5 sekund, potom zase vypadlo, poistku odpalilo, vymenil som zase poistku a odpojil som trubice, zase ju odpalilo,
vaše rady a napady?
Jano píše:za 1. by som ... merákom mA zmeral odber ...
Ten měřák by měl být analogový!
Já bych postupoval asi takto:
-Hledat banální zkrat ve vstupních odrušovacích obvodech C602, L601 atd -> odpájet TR601 a zkusit zapnout.
-Hledám chybu ve zdroji napětí: C605, D601, BD601. Pokud je vše OK, tak bych teprve šel dál. Měl jsem vadný i usměrňovací můstek (1 dioda zkrat), to se špatně měří (nejrychleji osciloskopem změřit zvlnění na C605),
-C605 bych asi vyměnil preventivně nebo jej po vypájení změřil na kapacitu a ESR. Pokud se trubice i na krátko rozsvítí až do vypadnutí pojistky F601, je nejspíš v pořádku celý zdroj kolem tyristoru Q601 a IO IC601.
-Změřím napětí na +5V na L702 (také analogový měřák). Může být totiž problém v řízení napětí zp. vazbou přes optočlen IC602, někdy se po čase změní jeho parametry, vyměnil bych jej. Našel jsem i vadný IC702, změřit na něm napětí podle datasheetu.
-Atd.
Pozdravuje Vás Martin
jjilek píše:...nikdy neodešla pojistka F601...
O tej poistke F601 tu píšeš iba ty. Pwn3r písal "bola tam odpalena poistka na inventor v zdroji 3A" a to je axialna poistka zapojená v napájacej vetve invertoru, pozičné číslo ti neviem teraz povedať, ale vyzerá napr. takto
- Přílohy
-
fuse.jpg- (2.31 KiB) Staženo 163 x
Pozdravuje Vás Martin