Monitor Benq Q7T4 (T705), invertor odpaľuje poistku

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pwn3r

Monitor Benq Q7T4 (T705), invertor odpaľuje poistku

#1 Příspěvek od Pwn3r »

zdravičko

dostal sa mi do ruk monitor hore uvedeny, jeho zavada je ta že nesvietili trubice, mal som ho rozobraty, bola tam odpalena poistka na inventor v zdroji 3A, po výmene nabehlo podvietenie na 5 sekund, potom zase vypadlo, poistku odpalilo, vymenil som zase poistku a odpojil som trubice, zase ju odpalilo,

vaše rady a napady?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Skus pouzit hladanie.
p32

#3 Příspěvek od p32 »

Pwn3r píše:vaše rady a napady?

Kdybych chtěl odpálit pojistku, tak odpojím trubice. :wink:
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Asi bude třeba měřit a používat hlavu. Nejdříve zda jsou napájecí napětí OK a proč je zvýšený odběr invertorů. Nečekej tady radu typu vyměn tohle a tadyto a bude to OK.
..to bude jen ňákej odpůrek
Jano

#5 Příspěvek od Jano »

za 1. by som do serii s merákom mA zmeral odber, 2. by som na kolektore tranzistora zmeral oscilosk. priebeh, musí to byť čistá "píla" bez zákmitov 3. by som vymennil kond. v kolektore tranzistora v invertore, pri nabehnutí má sklon zmeniť kapacitu, vymeň ho . Na ten osciloskop by som dal najviec. Hodne zdaru. Jano
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jjilek »

Jano píše:za 1. by som ... merákom mA zmeral odber ...

Ten měřák by měl být analogový!

Já bych postupoval asi takto:
-Hledat banální zkrat ve vstupních odrušovacích obvodech C602, L601 atd -> odpájet TR601 a zkusit zapnout.
-Hledám chybu ve zdroji napětí: C605, D601, BD601. Pokud je vše OK, tak bych teprve šel dál. Měl jsem vadný i usměrňovací můstek (1 dioda zkrat), to se špatně měří (nejrychleji osciloskopem změřit zvlnění na C605),
-C605 bych asi vyměnil preventivně nebo jej po vypájení změřil na kapacitu a ESR. Pokud se trubice i na krátko rozsvítí až do vypadnutí pojistky F601, je nejspíš v pořádku celý zdroj kolem tyristoru Q601 a IO IC601.
-Změřím napětí na +5V na L702 (také analogový měřák). Může být totiž problém v řízení napětí zp. vazbou přes optočlen IC602, někdy se po čase změní jeho parametry, vyměnil bych jej. Našel jsem i vadný IC702, změřit na něm napětí podle datasheetu.
-Atd.
KUBO

#7 Příspěvek od KUBO »

Problém má najskôr v invertore. Premerať elyty v napájaciej vetve invertou, FU 9024N, 2SC5707 a kondíky v kolektoroch. Prepájkovať studeňáky aj na trafkách, osadiť poistku vymeniť vadné súčiastky. Najčastejšia chyba týchto monitorov.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Při závadách kolem 2sc5707 mi nikdy neodešla pojistka F601 na vstupu zdroje. Ověřeno na nejméně 8 opravách tohoto typu monitoru.. Také by se ani nakrátko nerozsvítily obě trubice.
Ale Pwn3r již neodpovídá, takže asi bude vše vyřešeno.
KUBO

#9 Příspěvek od KUBO »

jjilek píše:...nikdy neodešla pojistka F601...

O tej poistke F601 tu píšeš iba ty. Pwn3r písal "bola tam odpalena poistka na inventor v zdroji 3A" a to je axialna poistka zapojená v napájacej vetve invertoru, pozičné číslo ti neviem teraz povedať, ale vyzerá napr. takto
Přílohy
fuse.jpg
(2.31 KiB) Staženo 163 x
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“