Elektronická zátěž s IRFP260N
Moderátor: Moderátoři
Elektronická zátěž s IRFP260N
Chci se zeptat. Chci dělat elektronickou zátěž podle tohoto zapojení http://www.tosi.cz/elektro/el_zatez.html s tím, že část oscilátoru bych vynechal, protože ji nevyužiji.
Snažím se teď pro zátěž vymyslet chlazení s použitím tranzistoru IRFP260N.
Mám chladič 250x60x30mm, který je celkem masivní, ale nemá tak husté žebrování, takže plochy pro odvod tepla není tolik.
Zátěž budu provozovat do 10A - 15A a napětí max 60V.
Výkon bych chtěl právě, aby zátěž vydržela konstantní, nebo minimálně tak 10 minut 200W.
Při testu chladiče jsem do jiného tranzistoru na něm pouštěl výkon 100W a chladič ofukoval dvěma větráčky 60x60mm. Po 1 minutě byla teplota tranzistoru 100°C, což už se mi zdá moc, ale u tohoto tranzistoru je psaná operační teplota 175°C.
Chci se zeptat, jestli je rozumné hnat teplotu až dotřeba 150°C, nebo je lepší ji držet okolo 90°C a více ne?
A taky, kde sehnat, nebo z čeho použít chladič který zvládne s pomocí ventilátorů uchladit 200W?
Děkuji všem za jakékoli připomínky, nebo další nápady.
- serviceman
Aha, už na to koukám. Takže, kdybych chtěl 200W trvalýho výkonu, tak to musím chladit na 75°C. A 300W jen při 25°C. Asi udělám vodní chlazení
Jinak nevím. Co jsem se díval na například BK Precision, řada BK8500, tak to tak velké krabice nejsou a ztrátový výkon je udávaný 300W. Tak by mě zajímalo, jakým způsobem to chladí v těchto přístrojích.
Takže to asi udělám tím způsobem, že zátěž bude na 100W a 200W kráktodobě a když vystopá teplota k cca 85°C, tak se zátěž odpojí.
Kdybych měl zátěž rozložit do třeba 2 tranzistorů, tak musím každý řídit operačním zesilovačem a nemám tak velký chladič, takže každý musím mít zvlášť na chladiči, takže i 2x snímat teplotu, což nevím, jak bych realizoval.
A na nějaký pořádný chladič se dívám, ale na aukru, ani bazošu nic moc není.
Odpor kanálu s teplotou rastie, takže rozdelenie prúdov (aj straty) sa svojim spôsobom stabilizujú v nejakom rozmedzí a nedôjde k prudkému zrastu na jednom na úkor druhého. Nanajvýš ten budiaci odpor by som znásobil, aj keď asi zbytočne.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Tak z toho soudím, že toto nejde. Ovšem každý se může mýlit.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
S bipolárními tranzistory se dá výkon docela pěkně rozdělit pomocí emitorových odporů. Ve zdroji 0-300V mám asi 6 slabých tranzistorů vedle sebe a podělí se mezi sebou spravedlivě.
Jinak chladič mám tento přesně i s těmi rozměry:
http://www.avelmak.sk/img_items/4/40/401/40181.jpg