Normální kondíky, cívky a odpory mi měření nedělají problém, jak hodnota (i za použití dekády), tak toleranční porovnávání. V manuálu se píše, že by BM509 měl měřit kmitočtem 1 kHz i elyty od 1uF do 1000 uF.
Je to neuvěřitelný, ale zatím jsem nikdy nepotřeboval elyty měřit, nafoukly jsem hned vyhazoval a přikládáním jinýho zkoušel zda neztratil kapacitu.
Píšou přepnout na Ce, připojit elyt na měrový svorky (o polaritě ani čárka), přepnout dekádu na V a rozsahy přepínat od nejnižšího rozsahu nahoru a až se ručka zastaví mezi 10 a 1 odečíst na modrý stupnici hodnotu.
Problém je, že se nějak nedaří
BM509 ukazuje napětí v toleranci, kalibrace je na 100% a odporovej normál jsem na zkoušku změřil zcela přesně. Normální kondík a cívku jsem porovnával s jiným digitálním mostem, naměřené hodnoty jsou téměř totožné.
Buď dělám něco při měření blbě, nebo tomu mostu něco je. Vše se měří v transformátorovým můstku, kterej je pro R,L,C,Ce společnej a když měří dobře vše ostatní asi v něm závada nebude.
Ještě mě napadá, jestli ten most neblbne podle ESR. Ale že by všechny měřený elyty a hlavně ten 4uF svitek měl špatný ESR se mi zdá divný.
Díky
Jirka