BM509 měření elektrolytů

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

BM509 měření elektrolytů

#1 Příspěvek od Celeron »

Měříte někdo elektrolyty kondíky na tomhle poloautomatu mostu?
Normální kondíky, cívky a odpory mi měření nedělají problém, jak hodnota (i za použití dekády), tak toleranční porovnávání. V manuálu se píše, že by BM509 měl měřit kmitočtem 1 kHz i elyty od 1uF do 1000 uF.
Je to neuvěřitelný, ale zatím jsem nikdy nepotřeboval elyty měřit, nafoukly jsem hned vyhazoval a přikládáním jinýho zkoušel zda neztratil kapacitu. 8-)
Píšou přepnout na Ce, připojit elyt na měrový svorky (o polaritě ani čárka), přepnout dekádu na V a rozsahy přepínat od nejnižšího rozsahu nahoru a až se ručka zastaví mezi 10 a 1 odečíst na modrý stupnici hodnotu.
Problém je, že se nějak nedaří :cry: Když změřím svitek 4uF jako normální kondenzátor, tak mi ukazuje hodnotu správně a jako elyt skoro dvojnásobek. Nový elyty stejnej typ a kapacita ukazuje daleko od deklarovaný kapacity, rozdíly jsou skoro řádový. Vím, že elyty jsou běžně veliká tolerance ale tohle je moc. Taky záleží, jak se elyt připojí, po odpojení, vybití a přepólování ukazuje jinou hodnotu.
BM509 ukazuje napětí v toleranci, kalibrace je na 100% a odporovej normál jsem na zkoušku změřil zcela přesně. Normální kondík a cívku jsem porovnával s jiným digitálním mostem, naměřené hodnoty jsou téměř totožné.
Buď dělám něco při měření blbě, nebo tomu mostu něco je. Vše se měří v transformátorovým můstku, kterej je pro R,L,C,Ce společnej a když měří dobře vše ostatní asi v něm závada nebude.
Ještě mě napadá, jestli ten most neblbne podle ESR. Ale že by všechny měřený elyty a hlavně ten 4uF svitek měl špatný ESR se mi zdá divný.
Díky
Jirka
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Ahoj, něco s tím máš špatně, vyzkoušel jsem můj můstek a 4µ7 jak svitek, tak elyt měří obě metody s minimálními rozdíly, 470µ a 1000µ změřeny taktéž v pořádku.
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Co o měření elytů praví návod?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
TubeGuru

#4 Příspěvek od TubeGuru »

Zdravím, při měřemí elektrolytů by mělo být na svorkách polarizační ss napětí větší než st napětí které "měří" kondík. Je tam?
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

TubeGuru píše:při měřemí elektrolytů by mělo být na svorkách polarizační ss napětí větší než st napětí které "měří" kondík

a jak na BM509 poznám jakou má polaritu, když jsou obě zdířky černé ?

BM509 mám, měří normálně a dokonce i Rs měří jak má . . .
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

BM509 návod a schéma. O měření elytů se tam něco praví... Zaujalo mě, že na 7. rozsahu je měřící napětí 12,5V - to se mohou elyty dost divit. Mimochodem, jedna svorka je uzemněná. Tento přístroj se zde na fóru dost probírá...
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

serviceman píše:O měření elytů se tam něco praví... Zaujalo mě, že na 7. rozsahu je měřící napětí 12,5V - to se mohou elyty dost divit.

výňatek z návodu . . .
Přílohy
mereni_C_BM509.JPG
(50.73 KiB) Staženo 372 x
monterjirka

#8 Příspěvek od monterjirka »

ok1hga píše:
a jak na BM509 poznám jakou má polaritu, když jsou obě zdířky černé ?

BM509 mám, měří normálně a dokonce i Rs měří jak má . . .

Ono je dobré před měřením kondík trochu "zformovat", pak pomalu vybít a tu chvíli po dobu měření to přežije a nějaká zásadní vliv na naměřené hodnoty by to mít nemělo...
emo53

#9 Příspěvek od emo53 »

Nikdy som sa pred meraním kondenzátorov s nimi nijako "nehral". Jednoducho strčil a meral, je to spoľahlivý prístroj.
Ak ukazoval hodnotu o hodne vyššiu ako je udaná, kondenzátor som vyradil a ani sa nesnažil dopátrať, prečo je to tak.
Mám odskúšané, že súčasné kondenzátory už nemajú rezervu kapacity do plusových hodnôt.
Otkundes

#10 Příspěvek od Otkundes »

Někde jsem před časem pochytil informaci, že BM509 může mít poškozené rozsahy pro měření elektrolytů, a to následkem měření kapacity na nevybitém kondíku. Snad se jednalo jen o jeden tranzistor, poškozený, či odpálený vybíjecím proudem při měření nabitého kondíku. Nemohu se rozpomenout, kde jsem to četl...

Edit:
Už jsem to našel a zrovna na EB:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... hlight=509
Naposledy upravil(a) Otkundes dne 25 úno 2014, 22:51, celkem upraveno 1 x.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#11 Příspěvek od Davidus »

emo53 píše:Mám odskúšané, že súčasné kondenzátory už nemajú rezervu kapacity do plusových hodnôt.

a proto výjimka potvrzuje pravidlo, a teď mi to někdo vysvětlete, mám jich asi 200 ruzných napětí a kapacit, jsou zcela mimo toleranci v +

jinak BM509 jsem taktéž měl, ale s měřením elytů problémy nebyly, dokonce to dokázalo zjistit i podle seriového odporu špatný elyt, jen si pamatuju že bylo nutno jej opravit, jednak tam byl kdesi hovňák u panelovýho měřáku který dělal permanentně svody, a dále zelenina
Přílohy
hit.JPG
(105.92 KiB) Staženo 286 x
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Presne tak - niektore maju, niektore nie. Napr. Samxon GT 2200uF/10V ma 2,19 mF, ale Samwha RZ 2200uF/16V ma 2,44 mF. Podobne hodnoty ma viac kusov.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Otkundes: Jseš dobrej, náčelníku! Skutečně, byl to ten tranzistor z odkazu. Díky za tip, už to měří jak má. Jelikož jsem se ale snažil na BM509 měřit elyty prvně a to co jsem měřil bylo z šuplete, asi už ke mě tak přišel.

To Zaky: Rozsah sice píšou do 1000uF ale tahle hodnota se už na začátku stupnice moc jednoznačně určit nedá. Poslední označená hodnota je 500uF a pak už není jasný, co stupnice říká.

Poměřil jsem doma pár desítek elytů a celkem mě překvapilo, že i poměrně starý vykopávky bez jakýhokoliv formování měly deklarovanou kapacitu tak +-20%. Třeba zelený plošákový Tesly o kterých se říká, že stojí za prd jsem nenašel jedinej bez kapacity. Rovněž tak tantalový kapky.

A propo, opravdu umí změřit ESR? Takže tlačítko X a zase přepínat ty 3 elytový rozsahy dokud nebude hodnota na černý stupnici mezi 1-10? Odečtu hodnotu odporu a jak pak vyhodnotit jestli dobrej, špatnej?
Bude to podobný jako u jednoůčelových ESR meřákách?
Díky
Jirka
vlado5

#14 Příspěvek od vlado5 »

Pri meraní tých tantalových kvapiek treba dávať veľký pozor na polaritu !!!
Niekde som čítal že sú na to veľmi citlivé. Mám to potvrdené z praxe, keď som pred osadením meral jednu ohmetrom. Asi po roku zariadenie prestalo pracovať a meraním som zistil, že je tantal zapojený na reset procesora bol do skratu-asi bol už chytený prepólovaním. Napäťovo bol dostatočne dimenzovaný (15V)
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

vlado5 píše:Niekde som čítal že sú na to veľmi citlivé. Mám to potvrdené z praxe, keď som pred osadením meral jednu ohmetrom. Asi po roku zariadenie prestalo pracovať a meraním som zistil, že je tantal zapojený na reset procesora bol do skratu-asi bol už chytený prepólovaním

a nebyl ten tantal jenom vadný z výroby ?
tantalům se stává, že se zkratuje i bez zjevné příčiny . . .
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“