Keramický nůž - oprava

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Standa99

Keramický nůž - oprava

#1 Příspěvek od Standa99 »

Už jich máme doma dost poškozených, různě vyštípané zuby a zlomené špičky.
Čím to zabrušujete? Co je na to nejvhodnější? Asi to bude, co názor, to jiná metoda, ale proč ne.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Abych pravdu řekl, nevím. Tady v Jičíně jich na to máme víc, tak jsem si vybral jednoho šikovného, tomu ten nůž vždycky přenechám do laskavé péče a nestarám se. Je to tak lepší.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Pokud vím, tak se to brousí podobně jako sklo - to znamená korundovým nebo diamantovým kotoučem s malou zrnitostí brusiva (vyšší číslo) a s přítomností vody. Ničím jiným to opracovávat nejde - nechytá se na to ani laser (s výjimkou opravdu výkonnýho - a to ještě při neustálým dochlazování, aby keramika nepraskla žárem způsobeným lokálním pnutím).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa99

#4 Příspěvek od Standa99 »

K někomu šikovnému bych pro to musel 2x zajet + cena opravy a to by se asi nevyplatilo. Viděl bych to prvně zarovnat a potom nabrousit. Existují různá videa nebo jdou koupit i ostřiče keramických nožů, což by do budoucna bylo užitečné.

P.S. Tohle stojí cca 690,- Kč.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

No , pokud to použiješ na opracování ocelových nožů , tak se nedá o broušení mluvit . Naschvál se zeptám u nás co mi brousí vídiové pily , jestli to dělají . Ocelové pily si brousím sám , nože pochopitelně též .
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Je to mozna jen muj pocit, ale zda se mi, ze kdyz jsou ty keramicke noze trochu vystipane, rezou lip jako nove :-)
ZVUK2000

#7 Příspěvek od ZVUK2000 »

termit256 píše:Je to mozna jen muj pocit, ale zda se mi, ze kdyz jsou ty keramicke noze trochu vystipane, rezou lip jako nove :-)

To máš potom ale pilku a ne nůž :D
kbulda

#8 Příspěvek od kbulda »

doskok55

#9 Příspěvek od doskok55 »

Hledej "DAMASTER".
Manželka se chová k nožům dost macešsky a když dostala k narozeninám keramiku (nějakou neznačkovou) tak jí to vydrželo ostré jen několik dní.

Tak jsem v té době taky hledal čím brousit. K tomu strojku na který odkazuje "Standa99" se dá koupit i náhradní brusná hlava http://www.zbozi.cz/vyrobek/ostrici-hla ... ter-z1004/ . Nějakej ten pohon třeba vrtačkou by se dal asi snadno vyřešit nějakým unašečem ve sklíčidle. Taky existuje ruční brousek stejné značky: http://www.zbozi.cz/vyrobek/oboustranny ... ter-z1002/.

Když jsem se o to zajímal (tak odhadem před 2 roky) bylo to ve všech e-shopech a tuším že i za lepší ceny. Teď se dívám, že dostupné je to už jen málo kde (sleduj dostupnost). Tak to asi nebude zase takový zázrak. Už to, že se brousí nasucho a při malých otáčkách o něčem vypovídá.

Strojek bych asi za tu cenu nekoupil (už i proto, že náhradní kotoučky na trhu jak to vypadá brzy nebudou) a jejich životnost při daném způsobu provozu bude nejspíš jen několik nožů. Takže zkus tu samotnou hlavu nebo ten ruční brousek. A pak sem dej zkušenosti.
Standa99

#10 Příspěvek od Standa99 »

Někde mám kotouč na řezaní dlažby, strčím ho do flexy, upnu do svěráku a ty zuby + špičky zkusím nahrubo zabrousit. A snad najdu i starý brousek na kosu a zkusím je naostřit.
Asi máš recht, že u těch levných brousků ta životnost nebude nějak dlouhá.

Karborundum ultra sekvestrum teď! :D
doskok55

#11 Příspěvek od doskok55 »

Brouskem na kosu to nenabrousíš, zkoušel jsem i brousek na dláta a nejde to. Zkoušel jsem i diamantový pilníček a ten bral, ale má celkem drsný povrch tak jsem tam vylámal drobné zoubky.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Zrnitost musí být jemná . Používat jedině orvnané kotouče ze siliciakarbidu - šedé , zelené . Sám ozkouším , žel umím jen nasucho .
Standa99

#13 Příspěvek od Standa99 »

Aha, tak to bych narazil, takže alespoň si pořídit ruční brousek na keramické nože.
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Nejlepší by bylo to vyhodit a koupit si nože z pořádné oceli a ne plechu, které pak někdo dojemně srovnává s "keramickými" noži. Bohužel, 95% národa nerozezná kvalitní ocel od lisovaného plechu. :lol:
U pánví je to to samé, chce to kvalitní litinovou pánev a ne "keramické" pánve super truper. Vám ty kousky keramiky opravdu chutnají ? :wink:
Standa99

#15 Příspěvek od Standa99 »

Držme se tématu (ať to neskončí jako každé vlákno), nebo tu za chvíli budeme řešit kromě pánví i hrnce a kdoví co ještě.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“