Magnetofon B43

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
souba

Magnetofon B43

#1 Příspěvek od souba »

Dostal se mi do rukou tento dnes už historický magnetofon.
Po elektronické stránce jsem ho dal do provozu,když chci rychle převíjet je jedno na kterou stranu padá řemínek z motorku.
Pří přehrávání v pohodě.
Brzdy seřízené,kladky vyčištěny promazány a seřízeny.
Snažil jsem nastavit vše podle servisního návodu.
Najde se nějaký pamětník,nebo kdo se touto historií jako já dnes ještě zabývá a poradí.
Děkuji za každou radu.
jano2

#2 Příspěvek od jano2 »

Remienok je vytahany,preklzne a pada.Treba tat novy!
souba

Předmět

#3 Příspěvek od souba »

Řemínek motorku jsem napnul .Myslím si že je napnutý dostatečně.
Nový bych asi těžko sháněl.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Tak máš vymačkané uložení motoru - vzadu podlož desku tak, aby se motorek malinko naklonil dozadu.
A kápni na řemínek trochu saponátu. Bude chvilku mlaskat a pak začne táhnout. To samé doporučuju s mezikolem od kulisy na setrvačník, obložením mezikola rychloposuvu vpřed a obložením na kulise, a trojúhelníkovým řemínkem přivíjecí spojky.
vladimirek

#5 Příspěvek od vladimirek »

Máš nastavenou moc tvrdě prokluzovou spojku, uvolni ji ať to může při rozběhu proklouznout, jinak ti to bude trhat pásky případně je místně natahovat. Než jsem na toto přišel tak jsem jich taky pár zničil.
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

Jednoznačně výměna plochého řemínku co vede od motoru ke kladce. Vytahanej. Ten problém znám z B-400, měl dost podobnou mechaniku.
Volný řemen padal po zařazení převíjení zpět. Párkrát se utrhl sloupek unášeče tak bacha ! Ty jsou prakticky nesehnatelné, hůře než ten řemen.
V nouzi připasuj podobný z jiného stroje nebo z nějakého vraku řady
B-4,41,42,43,47,400,444 apod.
Hifista

#7 Příspěvek od Hifista »

Pokud sjíždí řemínek, je ve většině případů nutno nastavit ve šroubcích upevnění motoru jeho správnou polohu.
souba

Předmět

#8 Příspěvek od souba »

Stačilo pár kapek saponátu jak radí HILL.
Když podržím unašeč motorek se zastaví,ale řemínek drží .Perfekt.
Děkuji všem za rady.
Ještě se chci zeptat jestli je normální když mám puštěné přehrávání,nebo nahrávání a zmáčknu STOP tlačítko.Cívky se zastaví.Po uvolnění STOP tlačítka se magnetofon nerozběhne.Musím tlačítko přehrávání,nebo nahrávání vymáčknout a znova zamáčknout.
Díky.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Tak při zařazeném rychloposuvu se ti nesmí motor zastavit, když přidržíš unašeč (netlač na něj přitom směrem dolů, jinak jde navíc proti váhově závislé spojce vpravo a brzdě vlevo, v tom případě se motorek zastavit může).
Znamená to, že rázové spojky v unašečích neprokluzují - spodní díl unášeče se musí při zablokování vrchního dílu protáčet dál. Nastavíš plochou pružinou usazenou ve "schodišti" zespodu každého unášeče. Přesuň na nižší "schod".

To, že nepřitáhne přítlačná kladka po uvolnění tlačítka krátkodobého zastavení, znamená, že máš příliš daleko kotvu od elektromagnetu.
Napřed povol šroubky páky na kotvě elektromagnetu a zapni chod vpřed. Pérový svazek kontaktů u kotvy elektromagnetu musí být při přitažené kotvě právě 0,5-1mm rozepnutý. Seřiď přihnutím praporku na konci kotvy. Pak pákou na jejím druhém konci nastav přítlačnou kladku tak, aby dosedla na tónový hřídel a ještě se ve své páce na straně blíže k čepu "propadla" nanejvýše o 0,4-0,6 mm, a šroubky na kotvě dotáhni.
A mělo by to chodit.
Ty kontakty u elektromagnetu jsou tam od toho, aby magnet přitáhl velkým proudem a těsně před dorazem rozpojil zkrat jednoho vinutí, takže najednou jsou obě v sérii - na přidržení stačí daleko menší proud.
souba

Předmět

#10 Příspěvek od souba »

Díky moc za rady . Podařilo se.
Kdyby někdo potřeboval ohledně součástek na B43 mam jednu náhradní
na součástky.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“