Divné chování zařízení - problém se zdrojem??

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
synthspeak

Divné chování zařízení - problém se zdrojem??

#1 Příspěvek od synthspeak »

Koupil jsem nedávno starý sovětský syntezátor Junost-21. Všechno funguje ale na výstupu je silný šum, a to pouze při hře (resp. stisknutí jakékoliv klávesy). V momentě, kdy je nástroj v klidu a v zapnutém stavu, výstup je čistý. Zajímavé je, že se šum objevuje i v momentě, kdy nástroj vypnu hlavním vypínačem, nechám připojený na zdroji a stisknu jakoukoliv klávesu. Nástroj má externí zdroj, 2 žíly ze sítě / DIN5 (pětkolík) se třemi žilami - kolík 2 zem, kolíky 4 a 5 +. Zkoušel jsem přidat vodič k zemnícímu kolíku zásuvky, ale problém se vyskytuje nadále. Měl jsem možnost proměřit pouze multimetrem, napětí i proud dává jaké má. S několika odborníky jsem se o tom už bavil, všichni se shodují na problému se zdrojem. Zajímá mě, co si o tom myslíte, jakým způsobem byste postupovali. Rychlé řešení by samozřejmě přineslo odnést zdroj do nějakého servisu a nechat proklepnout, ale rád bych to vyřešil sám, metodou pokus - omyl. Předem díky za jakékoliv návrhy a nápady.

Odkaz na zvukový záznam problému:
https://soundcloud.com/schwitz/junost-2 ... se/s-2QVtA
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pomohlo by určitě schéma, aspoň základní části, jak vlastně funguje generátor základního tónu. A pak taky jestli koncoveej stupeň jede furt nebo jestli se aktivuje jen v případě nf signálu na svým vstupu - mně to přijde jako šumící předzesilovací nebo dokonce koncovej germániovej stupeň, ze kterýho se šum šíří dál až na výstup.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
synthspeak

#3 Příspěvek od synthspeak »

Díky za rychlou reakci... schémata jsou tady: http://www.ruskeys.net/eng/pasp/unost21/pasp.php#sc
Co se týká schémat, poznám značku kondenzátoru a tím to končí :)
Když mám do 1 promile, jsem schopnej připájet konektor, jinak je to samej studeňák :)... takže takhle...
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Po dnešním nečekaném pivu už nejsem schopen moc přemýšlet. Ale obecně- pokud půjdeš od PA pozpátku a budeš uzemňovat vstupy jednotlivých částí, tak bys měl v určitou chvíli poznat rozdíl. A vstup toho jednotlivého modulu, na kterém poznáš rozdíl, by ti měl ukázat předcházející výstup, odkud se šum bere.
Nejčastějším problémem u tak složitějších věcí bývá upadená/špatně zapojená/zapomenutá Zem (=GND)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
synthspeak

#5 Příspěvek od synthspeak »

Zem jsem zkoušel "ladit" jen u samotnýho zdroje a bez výsledku, do nástroje jsem nelezl a moc se mi ani nechtělo, protože je ještě zaplombovanej od soudruhů, ale asi mi nic jinýho nezbyde, než se podívat jestli to zapojení neodflákli... Moc díky za tipy a přeju pohodovej zbytek neděle!
jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Možná by stálo za pokus zkusit napájet přístroj z akumulátoru (ze sady baterií). Tím by se dala zcela vyloučit možnost zanešení šumu už ze zdroje. A pokud je zdroj v pořádku - šum se objeví i při jiném externím napájení - pak nezbude, než postupovat již popsaným způsobem od konce až po generátory.
synthspeak

#7 Příspěvek od synthspeak »

..přesně to byl první krok... použil jsem 300mA stejnosměrný zdroj s nastavitelným napětím, zapojil jsem po změření podle zapojení u originálního zdroje a výsledkem byl extrémní brum na výstupu, zvuk nástroje žádnej... jen brum.... přitom zapojení i nastavení zdroje bylo v pořádku...
monterjirka

#8 Příspěvek od monterjirka »

U jistého "ruského'" přístroje jsem se setkal s výrazným šumem a jako příčina se ukázal zdroj.
Jednoduchý stabilizátorek s jedním tranzistorem a Zenerkou.
Paralelně k Zenerce kondík, který se ale nechoval jako kondík, ale jako odpor řádově stovek kiloOhmů.
Výměna kondíku pomohla, ale zkoušel jsem si s tím hrát a i bez kondíku to po náhradě Zenerky "Tesláckou" bylo výrazně lepší.
Dodatečně zjištěno, že ani kondíky v napájení přístroje nebyly právě nejlepší...
michal12

#9 Příspěvek od michal12 »

Před pár lety jsem opravoval ruský předzesilovač UP-001 (viz odkaz), který taky víc šuměl než hrál. Původní majitel mě dokonce přesvědčoval, že je to tuner a že s ním obešel několik servisů a nikdo ho nedal do pořádku:)
Nejdřiv jsem typoval nějaký polovodič ve zdroji, ale ne. Problém byl v elektolyt. kondenzátorech. Kapacitu a ESR měly většinou v pořádku, ale téměř všechny měly svod. Musel jsem vyměnit všechny které byly v signálové cestě. Nejenom, že šum zmizel ale celkově se zvuk podstatně zlepšil.

http://www.rw6ase.narod.ru/000/rez2/rad ... 001st.html

Až teď jsem poslouchal ten záznam. Co ty silné lupance s každým tónem? To asi taky nebude normální. No, nejjednodušší způsob hledání závady ti už poradil Michal22, tak uvidíš na co přijdeš.
synthspeak

#10 Příspěvek od synthspeak »

Jasně, lupance jsem zapomněl zmínit, přestože je to jeden ze zásadních problémů... Já doufám, že příčina problému lupanců i šumu je totožná. To se uvidí, až se k tomu dostanu.. Díky za zajímavej tip!
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Ale jirkati psal jasně z baterií! :cry: . Ne z nějakýho dalšího pochybnýho zdroje. To je podstatný rozdíl.
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Brum ze síťového zdroje, který to neuživí, je přece úplně normální.
synthspeak

#13 Příspěvek od synthspeak »

Díky všem za přínosné odpovědi, hned co to zjistíme, dám vědět čím to bylo.
synthspeak

#14 Příspěvek od synthspeak »

Tak jsem jako první krok vyměnil kondenzátory, problém přetrvává... zkusím to teda nakrmit z baterií .)
michal12

#15 Příspěvek od michal12 »

Nezapomeň, že je tam symetrické napájení +/- 10V, GND je na opletení kabelu. Ale s těmi kondenzátory to nebylo moc moudré, nejdřív se měří, pak až mění. Takhle si tam spíš naděláš další závady. Takovýhle stroj metodou pokus-omyl neopravíš, to jedině obrovskou náhodou.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“