Jak poznám rozběhové vinutí motoru?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Jak poznám rozběhové vinutí motoru?

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám jednofázovej motor, bez štítku, odhadem cca 300 VA, nejspíš asynchronní. Určitě vím, že k němu patří kondenzátor. Má dvě vinutí, jedno 27 Ω, druhý 99 Ω (ohmicky proti společnýmu vývodu). Víc jsem o něm nezjistil (nemám ho u sebe). Jde spolehlivě určit, který vinutí je hlavní pracovní a který pomocný?

Díky.
Yarda1

#2 Příspěvek od Yarda1 »

Až se k tomu elektromotoru dostanete, udělejte pár fotek - i fotku svorkovnice a popisu svorek, pokud je tam nějaký.

EDIT: Jednofázové asynchronní motory znám buď z ATASu, ty mají dvě stejná vinutí, jedno se připojí na síť a druhé přes kondenzátor proti společnému vývodu - podle toho jak se to připojí se určí směr točení, nebo z Mohelnice, tam je vinutí pracovní a pomocné, ale jsou vyvedené extra, aby se dal měnit smysl otáčení, To co popisujete bude možná nějaký speciální elektromotor bez možnosti měnit smysl otáčení. Dá se zjistit, k čemu původně sloužil?
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 16 bře 2014, 07:39, celkem upraveno 2 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Pomocné bude mít asi větší odpor. Je tam běhový, nebo rozběhový kond ?
Pro 300VA by kolem 90 ohmů bylo poněkud hodně pro pracovní vinutí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Nějakou dobu mi bude trvat, než to budu moct vyfotit. Svorkovnici to nemá, jen dráty vyvedený na konektor. Můžu ještě tak leda dát rozměry, průměr cca 9 cm, délka cca 18 cm.
Jestli je běhovej, nebo rozběhovej nevím, ale originál kus, co k tomu patří někde bude. Takže hodnotu nijak počítat nemusím. Pokud by byl jen rozběhovej, mělo by to nějakej odstředivej odpínač? Že bych třeba roztočil hřídel vrtačkou a zjistil, jestli se jedno vinutí nepřerušilo?
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

No, rozběhový může mít i vypínač nadproudový nebo spouštěcí relé jako ledničky apod.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Aha, takže tím nic nevyřeším. Nechám radši bráchu, ať prozkoumá, jak je zapojenej originál (má k němu přístup). Chtěl jsem motor jen zatím vyzkoušet, myslel jsem, že to půjde jednoznačně určit.
Dík.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

No, logicky, pokud to fakt má 300W, tak jaké budou ztráty ve vinutí 99 Ω ?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Hmm, je mi to jasný. Těch 300 VA je jen můj odhad na základě velikosti. Ale i tak to pracovní vinutí asi těžko bude mít tak vysokej ohmickej odpor. Ztráty by byly neúměrný. Někdy to chce holt jen nakopnout. :D
FERYACT

#9 Příspěvek od FERYACT »

Meditovat o tom jaké ztráty budou ve vinutí o odporu 99Ohm je ptákovina.
Vinutí motoru jsou indukčnosti takže půjde o nějaký vektor /neznámý/.Může taky jít o motor z odporovým posuvem fáze.To se někdy dělalo tak že se vinuly dráty tam i zpátky.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Yarda1 píše:Dá se zjistit, k čemu původně sloužil?

Motor slouží v kávovaru na pohon čerpadla/kompresoru.

Koukám, že těch konstrukcí a háčků je nějak moc. V motorech se nijak nevyznám, myslel jsem, že to bude jednodušší. :(
Yarda1

#11 Příspěvek od Yarda1 »

V robotu ETA 022 http://www.poradte.cz/elektronika/12869 ... a-022.html byl jednofázový asynchronní elektromotor s rozběhovým kondenzátorem. Zapínal se tak, že tam bylo zapínací tlačítko, to pokud bylo stisknuté, připojilo i rozběhový kondenzátor, když bylo uvolněné, zůstalo připojené jen hlavní vinutí a vypínal se vypínacím tlačítkem.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Nikdy jsem nepotkal funkční 1F motor s vyšším odporem hlavního vinutí . Mimo případu výše , kdy jsou na motoru dvě odporově "stejná" vinutí .
FERYACT

#13 Příspěvek od FERYACT »

Jak psal Sendyx:hlavní vinutí bude mít menší odpor a druhé vinutí bude pomocné.Nikdo netvrdil že hlavní vinutí bude mít větší odpor .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od forbidden »

Mám tu další motorek, se kterým si nevím rady. Je to z nějaké kopírky, chci ho prodat, tak bych rád alespoň zjistil jak je zapojenej. Má tři dráty, Rdc kterýhokoliv proti kterýmukoliv má 102-106 Ω, takže je to vnitřně do trojúhelníka. Indukčnost 450-550 mH (záleží na natočení rotoru). Z toho se mi zdá, že má tři identický vinutí. Zkusil jsem jej zapojit na síť se zářivkovým (asi) kondíkem 8 µF/250 VAC. Jeden drát jsem zvolil společnej, na druhej fázi a na třetí kondík ze společnýho. Točilo se to vždy, ať jsem dráty prohazoval jakkoliv, občas samozřejmě na druhou stranu. Teď jen nevím, jestli je to takto normální a vinutí je fakt univerzální, nebo to bylo myšlený na tři fáze. Ale to se mi fakt nezdá, na štítku je 230 VAC a v kopírce bych třífázovej měnič nečekal.
Dík.
Přílohy
acmotor2.jpg
motor 230 VAC/50 Hz
(38.92 KiB) Staženo 197 x
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Bych se vsadil , že je krátkoběhý .....
Odpovědět

Zpět na „Poradna“