Radiomagnetofon Panasonic RQ-539 LJ - přeladění VKV

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hlinkamartin

Radiomagnetofon Panasonic RQ-539 LJ - přeladění VKV

#1 Příspěvek od hlinkamartin »

Zdravím všechny,dostal se mi do rukou radiomagnetofon Panasonic RQ-539 LJ. Je v zachovalém stavu,hraje,mechanika je taky OK,ale VKV má ještě starou normu,tudíž bych ho chtěl přeladit. Nebo do něj dát konvertor? Na netu nemůžu najít schéma,všechno je placený. Díky za odpovědi.
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Původně byl navržen s CCIR-G, pro náš trh byl upraven. Proto přeladit takové stroje jdou snadno většinou jen výměnou paralelních kondenzátorů k cívkám. Někdy se mění i vazební kond mezi vstupem a směšovačem, ale není podmínkou. Výhodou je signální generátor s požadovaným rozsahem tj. 88 - 108MHz. Nebo to dej někomu přeladit. Schema ani není nutné. Např. u cívky oscilátoru často býval kond 39pf, vyměň jej za 17 - 22pF.
hlinkamartin

#3 Příspěvek od hlinkamartin »

Dobrý den,takže říkáte,že by to pásmo šlo posunout výměnou kondíků? Takže vyměnit u cívky oscilátoru?
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

hlinkamartin píše:Na netu nemůžu najít schéma,všechno je placený

špatně hledáš . . .
http://elektrotanya.com/national-panaso ... nload.html

nebo v pdf . . .
http://elektrotanya.com/rq-539lj.pdf/download.html

. . . ale mohlo by ti stačit schéma vstupní jednotky přijímače
Přílohy
RQ539LJ-VKV.jpg
(114 KiB) Staženo 301 x
hlinkamartin

#5 Příspěvek od hlinkamartin »

Díky všem za odpovědi,zítra se na to mrknu,na praxi v dílnách,doufám,že se podaří. :)
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

V tom schématu jsou původní hodnoty C116 a C139 pro pásmo 88-108 MHz, tuším, že jsem toto už kdysi přelaďoval a že tam byly nabastlené ke každému z nich paralelně kondenzátory 27pF a 33pF (ty kapacity mohly být i trochu jiné, nepamatuji si každý kousek). Ty stačilo jen vyštípnout a pohrát si s rozsahem stupnice pomocí L102 a C138 a s citlivostí pomocí L101 a C115.
Místo té hybridní propusti EXCFF 88108 tam byla propust pro pásmo OIRT, tu jsem nahradil jen sériovým rezonančním obvodem z pinu 1 do pinu 3, kondík tuším 10 pF a cívka samonosná na průměru 3,5 mm asi 16 závitů, tu jsem pak upravil, pomáhal jsem si přiblížením kousku feritu a hliníku, abych zjistil, jestli mám přimotat nebo odmotat nějaký ten závit, aby to mělo uprostřed stupnice maximální citlivost.
Dnes, kdy tento hybridní filtr najdeš v kdejakém jezevčíkovi na sběrném dvoře, je lepší přehrabat, vypájet a použít.
hlinkamartin

#7 Příspěvek od hlinkamartin »

Takže pásmová propust stačí z nějakýho vraku?
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Určitě. Bude to chodit i s filtrem Soshin BFPB5, ten používalo víc firem, tak ho najdeš asi snadněji.
V některých místech příjmu by stačil i kondík tak 15 pF, toto uspořádání ale zhorší šumové vlastnosti tuneru a jeho odolnost na křížovou modulaci signály mimo pásmo.
Někde to vadit bude víc, jinde téměř vůbec.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“