Obvod pro změnu reostatu na potenciometr (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Pak jsou ale potřeba tři kabely, které vedou do budíků v přístrojovém štítu (viděno na schématu, které jsem dal do posledního příspěvku na první straně), v budíkách je kvůli PPC jiný palivoměr a jiný tištěný spoj, který je z budíků sundavací. Do tohoto tišťáku pak vedou 3 kabely od plováku (pokud má auto PPC, tak jsou všechny kabely "živé", protože v plováku je potenciometr, pokud auto ppc nemá, jsou "živé" jen dva ze tří, protože je na plováku reostat).
Budíky se mi povedlo ukořistit z benzinové verze (plovák ale už ne a jinak se starší blbě shání, ten co se mi povedlo sehnat je špatný - stále ukazuje hodnotu prázdné nádrže a odpor ani jedné větve se nemění s pohybem plováku) a přeházet to nebude problém, kolega s XMkem, který měl víc štěstí a povedlo se mu sehnat jak budíky, tak plovák z benzínové verze (musel samozřejmě sundat čerpadlo benzinu, které nafta nemá) přeházel palivoměr a ten oddělitelný tišťák k palivoměru z budíků na naftovou verzi budíků a dojezd mu normálně funguje. Mě se stále ale nedaří sehnat plovák pro PPC verzi a tak koumám, jak upravit dvoudrátový na třídrát s co nejmenším (nejlépe vůbec žádným) zásahem přímo do tišťáku u plováku. A nový plovák pro PPC je drahý jak prase i v druhovýrobě a ještě ho téměř nikde nemají skladem a čekací doba je dlouhá jak týden před výplatou.
Jinak, XM nic jako BSI nemá a v ECU se nic přes PC diag (u Citroenu se originálu říká Lexia resp. Diagbox, který je společný pro všechna PSA auta - taky mám.
Jinak hodnoty, až přijdu domů (jsem na cestě), jdu se do toho vrhnout. Navečer budou.
EDIT: Tak se omlouvám, trochu jsem se seknul s těmi hodnotami. 0 ohm je plná, 300 ohm je prázdná (ne 350, ale 0 jako plná je správně, jak jsem říkal) a referenční napětí, které pak jde na plovák (a na odporovce bude kostra - na plováku pro ppc budou “kostry“ na obou stranách odporovky a při ubývání paliva na jedné větvi odpor poroste, na druhé se snižuje) je 5 volt. Při přesné polovině nádrže to vychází na 182 ohm.
Pokud tedy referenční napětí jde na jezdec pot., mohlo by to jít nahradit dvěma OZ, ALE jen za předpokladu, že se napětí na tom dvoudrátovém plováku lineárně mění podle hladiny.
Spíš jsme potřebovali vědět, jaké napětí potřebuješ na vstupu PPC, aby ti ukazoval reálný dojezd, třeba 650 km. To by se pak nastavilo na výstupu zapojení s OZ při zkratovaném reostatu plováku, jako že máš plnou.
Zbytek už bys po několika tankováních doladil podle skutečného dojezdu.
EDIT: Dnes to napětí napětí bohužel nezměřím, jsem zas dlouho v práci.
Vlastně, jak píšeš - včil zme v řiti, jak křičel ten voják, co prchal z bitvy na Bílé hoře (což historici zjemnili na "zle, matičko, zle").
Jestli palivoměr chodí s tím reostatem správně, a "něco" v něm má bonzovat stav paliva do PPC, tak to asi těžko obejdeme bez znalosti toho, co vlastně z jednotky palivoměru do PPC jde.
Původně jsem měl představu takovou, že napětí na plováku se bude měřit zesilovačem s velkým vstupním odporem, aby neovlivnil údaj palivoměru, a výstup zesilovače se přivede rovnou na vstup PPC. Jestli ten vstup není analogový (stejná šance, že je, jako že není), tak už to chce něco sofistikovanějšího, obvod, který, volán z PPC, odpoví datovým telegramem, co naměřil.
Zítra ještě zkusím zjistit ten údaj při prázdné nádrži.
PPC mám na konektor do budíků připojený permanentně. Kabelový svazek pro PPC ale v autě je, pokud by se povedly sehnat naftové budíky s podporou PPC a plovák pro PPC, stačí jen vyměnit, zapojit a dojezd funguje.
Pokud tam nechám své naftové budíky bez podpory PPC a připojím trimr na kabely od plováku, s palubákem to nehne a dojezd nefachá.
Když jsme s kolegou řešili dojezd na PPC (než koupil ten plovák a budíky pro PPC), tak jsme právě zkoušeli, jestli se nepovede napojit PPC rovnou na plovák, aby se nemusely použít jiné budíky. To se bohužel nepovedlo.
A když jsem připojil ty benzínové budíky, ale připojil na plovák, co už v nádrži mám, dojezd nefungoval.
Já se moc omlouvám, hodně v tom dělá zmatek můj způsob vysvětlování, jak chci správně zařadit informace, do vět strkám závorky a nakonec je to ještě víc nepřehledné.
EDIT: U většiny aut do roku 2001 (než přišel sběrnicový systém CAN-BUS) je to samozřejmě řešeno tak, že z PPC vede zvláštní drát přímo do plováku, který je stejný ať auto má PPC nebo ne a palivoměr do toho vůbec není zamíchán, ale u XM to takto řešeno bohužel není. To jsou právě ty počátky sběrnicových systémů...
- Přílohy
-
Plovak2.png- (7.01 KiB) Staženo 129 x