PC po vyčištění a teplota CPU

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Bastlfanda

PC po vyčištění a teplota CPU

#1 Příspěvek od Bastlfanda »

Zdravim,
stalo se mi, že po vyčištění od prachu (už bylo na čase)/vyfoukání kompresorem (s omezením lehce nad 3bar) mi Everest neukazuje teplotu CPU(do vyčištění ukazoval, i když tuhle desku asi moc nezná, napětí taky ukazuje celou dobu špatně - nižší hodnoty než v reálu/biosu, přitom v biosu to tu teplotu CPU pořád ukazuje) , vše ostatní funguje jako předtím - jakto?

Deska je tahle: http://www.czc.cz/asrock-970-pro3-r2-0- ... 75/produkt a cpu Phenom II X4 Black ed.B60 (s lepším a tišším chladičem, origo byl trošku mimo, ale i tak nevim, jestli je vše ok nebo se tim zabejvat hlouběji ... )

Díky
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Jen hádám,nevím, zda to na tyhle desce je. Neustřelils tím fukem někde termistor? Mě se to kdysi povedlo při čištění u nějaký P3 nebo P4.
Jirka
Bastlfanda

#3 Příspěvek od Bastlfanda »

to mě právě taky nejdřív napadlo, ale pak jsem se mrkl do biosu a tam to ukazuje (sice jen jednu teplotu pro cpu, ale i teplotu MB, kterou Everest taky neukazoval, ač ukazoval teplotu dvou jader :smash: ... a aby toho nebylo málo, tak otáčky to pro změnu asi špatně ukazuje v biosu - v klidovym režimu to ukazuje přes 2tis. a při teplotě nad 50 °C i přes 4tis., což ten větrák asi ani nedá :) ... v Everestu je v klidu necelejch tisíc rpm a při zátěži něco přes 2tis.,což bych řekl, že je správně ... )
Po restartu (kdy jsem se znova koukal do Biosu) už jsem z toho úplnej magor, protože teď Everest pořád ukazoval u 1. i 2. jádra 0°C (ty mam vytažený do OSD panelu a nulu jsem tam předtim neměl), ale když jsem mrkl do nastavení, tak tam ta teplota cpu a mb z biosu taky je a ukazuje (ty jsem v OSD předtim neměl) a dokonce už ukazuje správně i napětí 8O (jednotl. větví, což předtim kecal, že ho je malej zlomek, přitom všechno bylo dobře zapojený a fungovalo jak mělo, v biosu ukazoval napětí myslim správně jako teď - 3,24V na 3,3V větvi a 5,2-5,4V na 5V větvi, když při něčem náročnějším uměl i trošku "zatopit" a spolehlivě to dával s tim novym a větším/tišším chladičem/větrákem i po delší dobu většího vytížení, např. při hrách...)
To je fakt dobrá haluz ... asi bych měl vážně "isť za jasnovidkou" :lol: :pc:
Btw. zdroj je Seasonic S12 ...
edit: PS: jo a vytáhl jsem si do osd i vytížení cpu/cpu1/cpu2 a to ukazuje (po zapnutí 4%/2%/5% při přehrávání videa při GPU na 14% ... )
Tipuju to na nějakou "chybu v komunikaci" v tom Everestu ... možná se zkusim poohlídnout po aktualizaci biosu, ap., ale hlavně že to funguje, tak asi lock, ať je klid ;)
MaTTo

#4 Příspěvek od MaTTo »

everest je uz end of life, pouzi coretemp pre teplotu CPUcka a napis co to ukazalo http://www.alcpu.com/CoreTemp/ ; samozrejme je predpoklad ze to spustas ako administrator .
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Přímým nástupcem Everestu je Aida.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Bastlfanda

#6 Příspěvek od Bastlfanda »

Díky za snahu, ale já tušil, že užitečněji vynaloženej čas by byl na jiný věci (jako záloha ntb hdd, příp. řešení toho ssd a xp,ap., ale tam se takoví snaživci nenajdou ... :roll: ) ... asi bych i tam měl zkusit žádost o lock :lol: (joke, nejsou to moje témata...)
Takže ... abyste si nemysleli, že vaše snaha vyšla v niveč:
MaTTo: 64bit verze (na W7 64bit) se mi nespustí ("Spuštění této apk se nezdařilo, protože její souběžná konfigurace není správná. ... " a 32bit toho řekla ještě míň než bios (a teď už i Everest...), viz. screenshoty...

serviceman: no ona tahle sestava už neni žádná novinka a popravdě jsem v Aidě (64extreme430) na zběžnej pohled nenašel nic novýho (krom toho, že trial neni jen trial, ale i shareware... nevadí ) a řekla mi to samý co Everest (cpu/cpu1/cpu2/cpu3/cpu4 = 52°C/0/0/0/0°C ... ), takže asi půjde odkud přišla a důležitý pro mě je, že to funguje a má to aspoň nějakou teplotu pro řízení větráku.

Howgh.
Přílohy
Coretempsysinf_PC_scrsht.png
(50.49 KiB) Staženo 104 x
CoreTemp-Scr.png
(25.01 KiB) Staženo 120 x
Bastlfanda

#7 Příspěvek od Bastlfanda »

Nedalo mi to a při hledání něčeho schopnýho na hdd ( př. http://hddscan.com/ ... ) jsem si tu ještě prubnul/podrobněji porovnal s tim Everestem (s otevřenou skříní kvůli tomu Hitachi hdd) a i ta Aida (trial) začla ukazovat 3 teploty cpu (viz. scrshot) a evidentně má "resources" řešený podobně/navzájem se to ovlivňuje s tim Everestem (možná jsem ho měl odinstalovat, ač jsem samozřejmě nespouštěl oba současně...), protože nejdřív si Everest myslel, že typ senzoru je National (možná škoda, že jsem na tohle nekoukal/neudělal screenshoty i předtim, když ty teploty různě neukazoval/ukazoval nuly), pak jsem ho ukončil, zkusil tu Aidu (ta to zas identifikuje jako Nuvoton a už neukazovala automaticky teplotu 3. a 4. jádra jako při prvnim spuštění ... ) a po jejím ukončení zas Everest, kterej ukazoval zas něco jinýho (Winbond) ... viz. screenshoty
Docela vtipný, ne? :pc: ...

Každopádně za 4 pětky USD pro soukromý využití na max 3PC nic moc ... bejt to např.portable, tak ještě budiž ... (už jsem našel různý alternativy...) ... a neni to aktuálně zrovna v popředí zájmů (oproti např. zvážení pořízení hybridního disku a/nebo čistě ssd s virtuálním hdd na ram/paměťovce kvůli xpčkům, což zatim řešim "z domácích zásob" jinym/skoro stejnym, jen od Applu - se skoro stejnou, ale modrou, ne zelenou dps :) a koukal jsem, že je min. "schopnější", když už ne nic jinýho, jinak je to v podstatě ten samej Hitachi 320GB...snad taky neklekne, než to vymyslim s tim ssdčkem, ap. - btw. v těch screenshotech je ten původní z HPčka ... což už je na jiný téma ;) )

edit: kua teď koukam, že jsou přílohy v pořadí dle přiložení, narozdíl od pův.náhledu (teď už je to i v něm stejně), takže jsem to mazal zbytečně, ale z komentářů je snad jasný, že jsou v opačnym pořadí ... :oops: (znova už to mazat nebudu a možnost posuvu jsem neobjevil :roll: )
Přílohy
Everest_senzory_cpu12ok.png
napětí je paradoxně krom jádra cpu mimo (Aux je taky správně spíš u trojky) a větrák napájecího zdroje asi taky tolik netočí, nebyl slyšet ani s otevřenou skříní/byl na částečný otáčky, ostatní rpm by mohly sedět...
(110.98 KiB) Staženo 136 x
Aida_snimace.png
třeba ty větráky by taky mohla umět/zobrazit (automaticky)...
(122.68 KiB) Staženo 115 x
Everest_senzory_cpu3ok.png
po ukončení Aidy ...
(146.43 KiB) Staženo 123 x
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Jako první vem láhev technickýho benzínu a štětec, sundej chladič z procu, vyndej proc z patice, vyndej z MB všcky karty i RAMky, odpoj zdroj a HDD i mechaniku(y), jestli jsou bez trhání lepidla odnímatelný chladiče na dalších švábech, sundej i ty, prostě udělej kompletní "no instrument deassembling", pak umej celou desku od zbytků teplovodný pasty a od dalších nečistot benzínem, umej i spodní část chladiče a celej procesor, počkej až všecko dobře vyschne, napastuj novou čerstvou pastou všecky styčný plochy pro chladiče a PC znovu poskládej a zapoj. Tohle přesně dělá, když je stará vyschlá pasta mezi pouzdrama a chladicíma profilama - obvody se lokálně přehřívají a celá deska blbne na kvadrát.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“