Starší kondenzátory - má cenu je použít?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dolejsi14

Starší kondenzátory - má cenu je použít?

#1 Příspěvek od Dolejsi14 »

Zdravím všechny bastlíře,

chtěl bych se dotázat znalých, které kondenzátory, jež měla Tesla v režii, má cenu ještě dnes použít např. při opravě zesilovačů, kazeťáků, gramofonů. Vím, že hovňáky se mají měnit za MKT, co na nich bylo ale tak špatného? Které elektrolyty obecně od Tesly stojí za zformování, a které zase ne? Díky.
Marek
Přílohy
IMG_6906.JPG
Nahoře 2x 5000uF/50V a 2000uF/50V
Dole 0,1uF/400V 0,47uF/160V 0,22uF/400V
(216.69 KiB) Staženo 128 x
Peterseal

#2 Příspěvek od Peterseal »

Tak TESLAcke boli kvalitne, az na par typov, jeden aj Tebou spomenuty.
"Hovňáky", MPcka boli vo svojej dobe velmi kvalitne, ale casom puzdro prestalo byt hermeticke, a dovnutra sa dostala vzdusna vlhkost. preto maju velke zvody a su nepouzitelne.
Dalsie zle boli tie male plastove farebne radialne elektroliticke kondiky, kazovost takmer 100%.
Okrem nich ostatne su viac menej OK. Ak ich mas kopu, a maju dobru kapacitu a aj ESR, tak ich kludne pouzivaj.
Ale dneska s ich pouzivanim je problem v tom, ze maju obrovske rozmery a do novych zariadeni sa preto nevojdu. Ale pri oprave starych nevidim problem...
Dolejsi14

#3 Příspěvek od Dolejsi14 »

A ty 2 svitkové dole vlevo na fotografii problémy netrpí?
nick-1992

#4 Příspěvek od nick-1992 »

Přidal bych otázku, jak poznám, že jsou ty kondenzátory dobré? Taky jich doma pár mám. (myslím ty velké elyty)

Díky
Peterseal

#5 Příspěvek od Peterseal »

Meraním kapacity a ESR.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

kontrolou kapacity, ESR a svodů . . .
reman

#7 Příspěvek od reman »

Když už je o tom řeč jak chlapi měříte svod kondenzátorů? Teď nemyslim kondy z elektronkových rádií, to je popsáno dost podrobně na radiohistoria.sk ale např hnědé teslácké keramiky na 10-30V které se používaly i ve VF obvodech?
Tak už vím co tomu je - je to pokažené :-) !
Peterseal

#8 Příspěvek od Peterseal »

Ja mam merak, ktory mi rovno meria zvodovy prud...
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

No, asi necim co zmeri male proudy.
Mam momentalne na stole vytahly merak, hneda teslacka keramika (typ se mi nechce hledat) 100n ma kolem 5nA, 220p jsem nameril cca 40pA.

Zajimave je ze u 100n proud stale pomalu klesa. Myslel jsem ze to je jev vyskytujici se spis u elektrolytu. Po prvnim pripojeni napeti mel kolem 20nA.
Po par minutach jiz ma cca 3nA. Po odpojeni napajeni a vyzkratovani se po nabiti trvajici par vterin vraci jiz na tento nizky proud (proces pozvolneho polesu proudu se neopakuje)
Merim napetim cca 22V.
Milan_F

#10 Příspěvek od Milan_F »

Ty elektrolyty změříš nejlépe tak, že vezmeš síťové trafo (min 100VA) se sec. napětím 3,2V a odpovídajícím proudem. Kondenzátor připojíš přes střídavý ampérmetr na sekundár a zapneš do sítě. Jedna miliampéra odpovádá 1µF. Dobrýmu kondenzátoru to neublíží a pokud bude mít uhnilý nebo načnutý vývody, tak to jenom prskne a bude po něm. Dosti spolehlivá metoda, oproti měření kapacity obyč. multimetrem.

A přečti si tohle http://www.aldax.cz/index.php?act=prod& ... &key=elyty
kokun

#11 Příspěvek od kokun »

reman píše:Když už je o tom řeč jak chlapi měříte svod kondenzátorů? Teď nemyslim kondy z elektronkových rádií, to je popsáno dost podrobně na radiohistoria.sk ale např hnědé teslácké keramiky na 10-30V které se používaly i ve VF obvodech?

Přečti si o tom něco třeba tady :wink:
Honza - kokúň
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od Davidus »

TCxxx a TExxx už patří do propadliště dějin, dost hnijí a mají velké svody, když je naformuješ, tak se stejně odformují a to dost rychle
OK jsou ještě TF020 a jim podobné
teslácké polštářkové keramiky taky raději nebrat, nemají moc dobré parametry ve srovnání s moderními od slušných výrobců, opět trpí svody, tahají do sebe vlhkost
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

No zrovna teslácké keramiky , nemyslím slíďáky v keramice , zase takovými svody netrpí , ty svitky ano vyhodit , ty elyty 2G bývají i po 40letech v zesu dobré , u zesů linkových na 100V ty zdrojové 5G , které byly zapnuty roky , jich část odešla . Změřené elyty bych v pohodě osazoval . O formování elytů do 50V jsem ani neslyšel . Svod svitků pro lampáče měřím zapojením kondu přes odpor a "větší" doutnavku z regulovaného ss zdroje .
radioelectrum

#14 Příspěvek od radioelectrum »

Já elektrolyty TESLA (šroubovací) běžně formuji napětím 400V. Těm kusům kterým po chvíli neklesne proud tak ty vyřadím. Ostatní které se nehřejí po pár hodinách připojení na napětí odpojím, vybiji a teprve potom měřím kapacitu. Lepší je kondík co má místo 50uF 40uF než kus co má sice 55uF ale svod a po půl hodině na něm neudržím ruku.

Miniaturní elyty jsem formovat nezkoušel, ale jsem přesvědčen že pokud do nějakého zařízení dám teslácký elyt (tuším že řady TE ty modré) který je dobrý již 25let tak mi vydrží déle než nový. Sice je takové měření a formování zdlouhavé na rozdíl od toho pouze vyměnit za nové, ale pokud to je do něčeho co má vydržet desílty let tak se to vyplatí.
Ty Teslácké nasvislo v zeleném či oranžovém plastu považuji za dost nepovedené.
Osobně jsme přesvědčen že za 100 let tady budou funkční elektronková rádia, ale funkční DVD přehrávač či SET TOP BOX bude nemyslitelnou raritou.
Přílohy
01012014974.jpg
(186.97 KiB) Staženo 126 x
weed_smoker

#15 Příspěvek od weed_smoker »

Mám taky nakoupeno pár větších kondů (od 7.5V do 450V) s kapacitou 220u-5600u (400/450/500V) a s vyšší kapacitou na ty s menším napětím (od 40mF/63V a 68mF/63V- až po 240mF/7.5V- ) od výrobců Itelcond,Hitachi,Mallory,NTK,OMD,Sprague,Powermagnetics a Siemens.Výroba tak 1975-1990,zatim nezkoušený.Nejdražší byly ty 5m6 na 450V (300,-/ks) a nejlevnější Siemens 240mF/7.5V oranžový (20,- /ks).
Můžu jich mít mrtě(krom uvedenýho taky TESLA,MM Hungary(tmavěmodrý lesklý),černý KEA-II z Bulharska,šedivý polský ELWA(hodnoty psaný 7segmentovym fontem) a sovětský) a chtěl bych se zeptat,jestli má cenu je kupovat.Pak tam můžu koupit i olejopapíráky MKV 10-300uF 200-800V zejména Siemens,Bosch a nějaký japonský.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“