Vše tu už asi bylo řečeno. Jen to trochu schrnu.
-Je potřeba rozlišit dobu spouštění systému (v podstatě od stisku tlačítka na bedně po přihlašovací obrazovku nebo po zobrazení nápisu Vítejte, pokud jde o PC s jediným účem, který je navíc bez hesla) od doby načítání uživatelského nastavení a plochy (od přihlášení až do stavu, kdy se dá PC normálně používat). Nejčastěji bývá znatelné zpoždění právě v té druhé části - načítání programů, služeb, plochy atd.
- Zkuste provést
čisté spuštění systému windows - to znamená spuštění bez dodatečných programů a služeb, které nejsou nezbytně nutné pro chod operačního systému. Pokud se při čistém spuštění váš PC zapne rychle, tak je poté snažší najít přesnou příčinu problému. Pokud bude spouštění PC stále pomalé, je problém jinde - například může být přidělený malý výkon na spouštění systému, problém s HDD atd.
- Ten slavný index výkonu neslouží k porovnávání výkonu různých počítačů mezi sebou, ale k porovnávání jednotlivých komponent v rámci jednoho počítače. A to ani né až tak přesně - spíše jen orientačně. Ten index je prostě k ničemu a možná i proto ho ve windows 8.1 již nenajdeme.
- A ještě něco k aktualizacím Windows Update. Pokud vše funguje tak, jak má, tak podle mě není žádný vážný důvod, proč nechat PC vyhledávat nové aktualizace a tak se můžou aktualizace klidně vypnout. Případy, kdy mi aktualizace pomohly a nehnul bych se bez nich byly, když jsem instaloval nějaké ovladače. Občas (především u notebooků) se stává, že nějaký ovladač nebo nějaká funkce začne fungovat až po nainstalování určité aktualizace. Typicky zvuk.