Po úspěšný opravě pulzáku v STB, co jsem řešil minulý týden, jsem vyhrabal jeden rest, rozvaděčovej regulátor TLK43
http://www.logitron.cz/produkt-1171/tlk43-hcrr-digitalni-pid-regulator.html Je v tom impulzák s TOP244QN podobnej schematu dole, jen je na +5V a přidaný vinutí na +12, -12V. Protože byly nafouklý a zkratovaný elyty, TOP244 zkrat na výstupu nevydržel. Opět na labor. zdroj vše za pulzákem jede. Pracně jsem si sehnal v česku nesehnatelnou SMD variantu TOP244, 2 ks, vyměnil elyty, proměřil co se dalo, zapájel novej TOP244 a zkusil na stole rozebranej TL043 přes žárovku 230V/15W v přívodu. Vše bylo OK. Asi po 15 minutách jsem vypnul, TL043 složil do finální podoby a po zapnutí (zase přes žárovku) už nešel, na žárovce v přívodu plný napětí. Celý jsem to znova rozebral, prohlídl ale nepřišel na nic, co by mělo při složení udělat zkrat. Vyměnil jsem TOP244 a zase to rozebraný makalo. Jenže asi po 10 minutách se rozsvítila sama od sebe ochranná žárovka a jsem v pr.....
Asi to oboje odešlo stejně, v prvním případě asi náhoda, že jsem se časově trefil se složením. Nic se nepálí, nic nehřeje. Do pytle, 2 šváby za 140 fuč. Je to samozřejmě SMD , narvaný že není vidět plošák a všechno je lepený červenou kapkou před pájením. Takže tahat a přeměřovat součástky nejde. Co s tím? Dá se ten červenej lepicí sajrajt nějak zlikvidovat? ERS50 ani vyfukovačka nastavená na maximum (asi 420 st) si s tím neví rady. Co v tom pulzáku může odejít za cca 15 minut bezvadný funkce?
Oba TOP244 mají pokud připojím jen S a D od 6V nahoru průraz.
Díky
Jirka
PS: ty pulzní zdroje neměli nikdy vymyslet, zlatý bezproblémový půlmetrákový železný trafa s lineárníma topítkama.