Zase další záhadnej pulzák.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Zase další záhadnej pulzák.

#1 Příspěvek od Celeron »

Po úspěšný opravě pulzáku v STB, co jsem řešil minulý týden, jsem vyhrabal jeden rest, rozvaděčovej regulátor TLK43 http://www.logitron.cz/produkt-1171/tlk43-hcrr-digitalni-pid-regulator.html Je v tom impulzák s TOP244QN podobnej schematu dole, jen je na +5V a přidaný vinutí na +12, -12V. Protože byly nafouklý a zkratovaný elyty, TOP244 zkrat na výstupu nevydržel. Opět na labor. zdroj vše za pulzákem jede. Pracně jsem si sehnal v česku nesehnatelnou SMD variantu TOP244, 2 ks, vyměnil elyty, proměřil co se dalo, zapájel novej TOP244 a zkusil na stole rozebranej TL043 přes žárovku 230V/15W v přívodu. Vše bylo OK. Asi po 15 minutách jsem vypnul, TL043 složil do finální podoby a po zapnutí (zase přes žárovku) už nešel, na žárovce v přívodu plný napětí. Celý jsem to znova rozebral, prohlídl ale nepřišel na nic, co by mělo při složení udělat zkrat. Vyměnil jsem TOP244 a zase to rozebraný makalo. Jenže asi po 10 minutách se rozsvítila sama od sebe ochranná žárovka a jsem v pr.....
Asi to oboje odešlo stejně, v prvním případě asi náhoda, že jsem se časově trefil se složením. Nic se nepálí, nic nehřeje. Do pytle, 2 šváby za 140 fuč. Je to samozřejmě SMD , narvaný že není vidět plošák a všechno je lepený červenou kapkou před pájením. Takže tahat a přeměřovat součástky nejde. Co s tím? Dá se ten červenej lepicí sajrajt nějak zlikvidovat? ERS50 ani vyfukovačka nastavená na maximum (asi 420 st) si s tím neví rady. Co v tom pulzáku může odejít za cca 15 minut bezvadný funkce?
Oba TOP244 mají pokud připojím jen S a D od 6V nahoru průraz.
Díky
Jirka
PS: ty pulzní zdroje neměli nikdy vymyslet, zlatý bezproblémový půlmetrákový železný trafa s lineárníma topítkama. :cry:
Přílohy
top244.png
(144.74 KiB) Staženo 366 x
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

A co ten paralelní obvod, který má požírat přepěťové špice z vinutí? - Změřil bych kondík C3 (jestli má kapacitu) , odpor a tu diodu na průraz..
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Nejsem na tyto věci žádný expert, ale zkusil bych proměřit všechny součátky ve zdroji (hlavně primár), zapsat si hodnoty, chvilku tuto oblast žhavit třeba fénem a pak to (klidně i na několikrát) proměřit znova - možná začne nějaká důležitější součátka měnit hodnotu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Odejít může asi jen přepětím na spínacím tranzistoru, viz Artaban001, nadproudem (zkrat ve vinutí), nebo kvůli napájecímu napětí. Osobně bych tipoval ty špičky, ale zkontroluj radši i to napájecí napětí. Přes žárovku 15 W snad moc proudu neprojde, aby shořel kvůli nadproudu.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Ještě jsem na to koukal a všiml si, že kombinace D1, R3,C3 na pobíjení přepětí na primáru není ale jsou tam místo toho zapojený dva TGL41 v sérii ovšem na kolik V, je zase v tom červeným lepidle....
Větev zpětný vazby z trafa a optočlenu je naprosto stejná. Odpory R1,2,4 tam nejsou, zapoměl jsem napsat, že SMD varianta TOPů nemá vstup pro L a X. A možná v tom je dílo, nemá tam co dělat proudovou ochranu! Takže pokud se něco na výstupu šlusne nebo přetíží, nemá co TOPku vypnout či omezit a jde do kytek. Klidně to může dělat až něco na sekundáru... Žárovka 15W to asi nezachrání, pokud jsem to dobře spočítal, pokud se fet otevře nafurt, tak tam teče skoro 70 mA a to asi TOP nezvládne a upeče se.
Jirka
Naposledy upravil(a) Celeron dne 07 kvě 2014, 17:49, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta červená kapka je velmi odolný lepidlo kvůli pájení vlnou, takže takto osazené součástky se dají většinou jen utrhnout.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jiriS »

TGL41 je transil, ochrana proti přepěťovým špičkám. Dávají se do "chráněných" zásuvek. Pokud se pamatuji, bylo někde uvedeno, že pokud dostanou větší náraz, mají se vyměnit, i když na proměření se chovají jako dobré. Nemusejí být schopné pojmout větší špičku, myslím, že to bude tento případ.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Hmm, a jak poznáš, jakou dostali pecku?? Za celej život jsem viděl jedinnou přepěťovku s indikací někdy v půlce 90 let. Bylo to čtyřpól do rozvaděče a v průhledítku se měnila barva nějakýho sajrajtu z zelený na červenou podle počtu pochytaných pecek. A ty patrony byly výměnný. Dnes už to tak nedělaj a tak víš prd, v jakým to je stavu.
Tak jsem zkoušel TGL vypreparovat z toho lepidla. Jeden prasknul, druhej povolil ale není k přečtení na kolik je. Schema není, a dovozce prohlásil, že to výrobce neservisuje a ať si ten regl za šestku bez daně, 4 měsíce po záruce majitel vetkne za klobouk. :roll: Soudruzi ze Západního Německa.
Jirka
kovar

#9 Příspěvek od kovar »

Měřil jsi odpory R1 a R4 při vyndaném U1?
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No neměřil!! Kdybys četl příspěvky vlákna, asi tak o 4 vejš, tak by ses dozvěděl, že tam nejsou, protože SMD provedení TOP244 je nemá k čemu připojit a místo U1, R3 a C3 jsou TGL41. :wink:
Jirka
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jiriS »

To s to peckou byla jen moje formulace, navíc to lovím z hlavy. Transily jsem se nezabýval, jen něco četl. Doporučení bylo spíš v tom smyslu, že jestliže zařízení bylo nějak poškozeno špičkou, transil je doporučeno vyměnit.
Nestálo by za úvahu osadit ochranu podle schematu (U1,R3 a C) alespoň na vyzkoušení?
Pokud vím, právě když tato ochrana selže, vznikají špičky na budiči tak vysoké, že ho prorazí. A vcelku by to podle popisu odpovídalo- nikde se nic nehřeje, funguje bez potíží a najednou konec.
Jirka
kovar

#12 Příspěvek od kovar »

Asi jsem to přehlédnul. :) Koukal jsem hlavně na to šémátko a vím že tyhle odpory jsou problémové.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem dnes do toho TLK43 nabastlil novej, sice trochu míň výkonnej TOP243. Přes oddělovací trafo (zde jiné vlákno) jsem ho připojil přes dvě 15W žárovky v sérii (omezení za svitu na asi 32mA). Šváb jsem sice sehnal místo SMD, DIL8 ale po uskřípání noh na správnou dýlku šel zapájet. Aby se dal vůbec zapájet, musí se vždy vyndat oba filtrační elyty, šváb je mezi nima a trafem. No a při tom jsem si všiml, že pájecí plošku švába trochu překrývá futrál jednoho z těch elytů. A v tom místě je na elytu průraz obalový fólie. 8O Prostě nožka SMD se nedotkla po zapájení, ale až po smontování TLK tlakem na elyt. Proto TLK šel rozloženej na stole a poskládanej křápl. Divný, myslel jsem, že futrál elytu není spojen s - elytu a ono jak u kterýho... Podložil jsem elyty Duct tape, jelikož civilizace je na ní založena jak tu někdo má v podpisu a OK. Takový moření s tím! :evil: Kdyby výrobce dodržel aspoň minimální izolační vzdálenosti, na posunutí elytů o 2 mm tam je místa dost.
Jirka
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jak vidíš, elyty je potřeba kontrolovat, i kdyby to byla motyka. :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

No přiznej, kolikrát jsi měl dotek plošáků s futrálem radiálního elytu, kterej je navíc spojenej s - pólem. Axiály a maticový samozřejmě, ale tyhle?
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“