Prevodník C/I

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

Prevodník C/I

#1 Příspěvek od kutilmil »

Zdravím páni.
Nemáte prosím niekto nejakú rozumnú a odskúšanú schému prevodníka kapacita/prúd? Jedná sa o snímanie výšky hladiny. Prevod je cca 0 až 20pF/4 až 20 mA. Vyhovel by aj prevod kapacita /napätie.
Za rady vďaka.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jiriS »

Amatrérské radio č.10/2006
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od kutilmil »

Vdaka ale neviem to stiahnut, nemás nejaky link?
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Tedy na výstupu mají snad 5mA , ale nejspíše by se to dalo přímo tím operákem dostavit . Nwm , nestavěl jsem .
Přílohy
capa2.JPG
(47.33 KiB) Staženo 85 x
capa1.JPG
(105.56 KiB) Staženo 157 x
patrikvarga

#5 Příspěvek od patrikvarga »

kutilmil píše: Prevod je cca 0 až 20pF/4 až 20 mA.
Za rady vďaka.

@BOBOBO
To určite nebude fungovať
@kutilmil
Pozri tlakový senzor (prevodník), alebo ultrazvuk.
napr. http://www.meret.sk/file.php?file=704
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jiriS »

Ještě jsem někde viděl zapojení s 555 (převod kapacita/střída), ale nemůžu si vzpomenout, kde. Problém tak trochu vidím v rozsahu kapacity (0-20pF), samotné čidlo s (co nejkratšími) přívodními vodiči bude mít kapacitu v desítkách pF, takže je nuté ji odečíst. Pozor na indukovaný brum, elektroniku je vhodné mít co nejblíž,vlastnímu čidlu, napájení pokud možno z akumulátoru. Detekovaná hladina skokově vzroste při ponoření konců do vody a potom lineárně stoupá.
Před časem jsem to zkoušel, ale asi jsem při výměně počítače ztratil naměřené (byť přibližně) údaje. Vlastní čidlo bylo z Cu drátu asi 40 cm dlouhé, vzdálenost mezi elektrodami cca 1-2cm, přívodní kablík stíněný okolo 15cm. Kapacita neponořeného čidla byla (s velkou tolerancí!!!, lovím z paměti a měření bylo jen přibližné) asi 25pF, ponořením špiček el. skočila na cca 35-45pF, ponoření celé délky čidla snad přes 100pF.
Ale ještě jednou upozorňuji- čísla jsou velmi velmi přibližná, tehdy mi šlo o test, jak se snímač chová všeobecně.
Mimo jiné mi čidlo nefungovalo, když byl drát nahrazený lankem. Důvody jsem nezjišťoval. Vlastní snímač jsem zatím nerealizoval, byla jiná práce.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#7 Příspěvek od kutilmil »

Vdaka všetkým.
Toto je hladinová sonda ZPA ekoreg. ten prevodník sa jednoducho pokazil a potrebujem ho vymenit. v zpa mi povedali že už sondy nevyrábajú mimochodom má tak cca 7 rokov a nevedia dodať ani náhradný diel v podobe prevodníka. Celý prevodník je zaliaty.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“