Supercap pro zamezeni kratkodobych vypadku 5V na USB
Moderátor: Moderátoři
Supercap pro zamezeni kratkodobych vypadku 5V na USB
jako opravdovy zacatecnik, co se elektroniky tyka, bych rad vyresil nasledujici problem.
Pres USB hub jsem schopen ridit z Linuxu 5V napeti na USB kabelu. Toto napeti pouzivam ke spinani rele, ktere pote dale spina 230V AC cerpadlo na vodu.
Vsechno funguje bezproblemove jen s nasledujici vadou - kdyz restartuju Linux PC, tak je samozrejme kratkodobe restartovan take USB hub a pote jeste jednou pri nabihani systemu provede hub kratke vypnuti/zapnuti 5V pro USB.
A tohle kratkodobe vypnuti/zapnuti mi dela problemy. Pro cerpadlo to samozrejme neni nic hezkeho, kdyz se vzdy rychle vypne a zapne behem cca 1-2 sekund.
Rad bych tedy mezi vystup z USB hubu a rele nejakym zpusobem zakomponoval kondenzator, ktery by pomohl udrzet rele sepnute po dobu cca max 4s i v pripade, ze USB hub prestane dodavat zminene napeti 5V na tuto dobu.
Odpor rele je cca 48 Ohm a tim padem, pokud dobre pocitam, mel bych pro muj ucel pouzit kondenzator cca 0,47F. Rele drzi sepnute jeste pri 3V.
Tohle je bod odkud si ale nejsem uplne jisty. Je volba kondenzatoru spravna? Jakou roli bude v tom vsem hrat vnitrni odpor kondenzatoru (ESR)? Jak bych mel kondenzator vlastne zapojit?
Predem moc dekuji za odpoved
P.
Pokud by bylo relé napájeno ze separátního zdroje, bylo by to jednodušší.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
to rele je vestavene primo v prodluzovacim kabelu, z ktereho vede jeste usb kabel. A kdyz tenhle USB kabel dostane svych 5V, tak je rele sepnute.
http://www.amazon.de/gp/product/B005X4I ... UTF8&psc=1
Pri vypoctu vybijeni kondenzatoru jsem vychazel z tohoto:
http://mustcalculate.com/electronics/ca ... 0.470&r=48
Obvod, ktery by pre restartu nechal cerpadlo vypnute by samozrejme bylo take vhodne reseni, jen netusim, jak by neco takoveho melo vypada.
Predem diky za rady[/img]
Obvod který jsem měl na mysli se dá sestavit z časového spínače, kde nastavíš sepnutí třeba po 5s, tím by se překlenulo nežádoucí sepnutí a rozepnutí v případě restartu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
hafca píše:Jestli to dobře chápu, pak je potřeba nabít ten kondezátor s nějakou rezervou do cca 10sec. A jestli je to tak, pak je otázka, zda se to dá s nějakým odporem který neohrozí USB stihnout.
To byla puvodne moje zcela laicka predstava.
Pokud jde o nabijeni, tak tam muze byt zpozdeni i delsi. Kdyz motor nabehne az treba po 20s, nicemu to nevadi. Jde o to,ze pri prvni rozepnuti (delka cca 0.5s) ani pri tom druhem ktere prijde po 10-15s (delka cca cca 1 s) nesmi rele vypnout.
Je to pouze úvaha, chce zvážit, zda by tohle chování vadilo během normálního provozu, jak moc je to kritické použití čerpadla (tj. povel na vypnutí relé = vypnu 5V na portu, pak chci relé zapnout = zapnu 5V na portu, ale relé zapne až s tím zpožděním třeba 20-30sec.).