Postupné rozsvícení LED diod
Moderátor: Moderátoři
Postupné rozsvícení LED diod
Má představa je taková, že budu mít 10x LED v řadě a po přivedení napájení 12V se začnou postupně rozsvicovat od 1 až po 10 a poté budou všechny trvale svítit až do odpojení napájení (zhasínání už mi je jedno jak proběhne...)
Můžete mi poradit nějaké schémátko?
- patrikvarga
Možná existuje CMOS ekvivalent (řada 40XX), tomu by to nevadilo.
Ovšem zapojení s LM3915 je asi opravdu nejjednodušší. Vůbec jsem si na tyhle šváby nevzpomněl.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Použil jsem právě obvod s LM3914, na vstupu kondík, ten se nabíjel přes dva odpory(trimry) v sérii, jeden ten odpor měl paralelně diodu katodou směrem k zemi (jako na obr.). Takže nabíjecí konstantu určovaly oba odpory, vybíjecí jen jeden (ten bez diody), což bylo v mém případě požadováno.
Velmi jednoduché zapojení, LM není tak drahý a bylo výhodné vše napájet z 12V, tak jsem nechtěl nějaké logické obvody a stabilizátor.
Jediná nectnost je nelinearita nabíjení kondenzátoru při nabíjení přes odpor, je dobré vhodně zvolit horní referenční hodnotu Rhi (bod rozsvícení poslední diody) pod úrovní napájecího napětí (popř. na jaké se bude kondík nabíjet). Tj. využít oblast, kde je nabíjení ještě aspoň trochu lineární, jinak se časy mezi jedotlivými stupni indikace budou hodně lišit, hlavně na konci (nabíjení je nelineární, ale stupně LM3914 lineární jsou). Podle počtu potřebných stupňů se dá určitá "linearizace" provést přeskočením některých indikačních stupňů.
Bude záležet na kapacitě kondíku, pak se projeví i svod (u elytu bude hrát roli).
Logaritmický LM3915 by nepomohl, protože má naopak indikaci ke konci po větších skocích (a tam už napětí kondíku roste pomalu).
Kde by tohle vadilo, lze použít generátor pily připojený na vstup 5 LM3914, nebo kondík nabíjet ze zdroje proudu.