Solární lampička schéma - opraveno.
Moderátor: Moderátoři
Solární lampička schéma - opraveno.
Závada nakonec byla v přerušené indukčnosti L1. Nejdříve jsem ty dvě indukčnosti L1 a L2 podle tvaru považoval za odpory, ale při napájení 1,2 V by dioda nemohla svítit. Tu L1 jsem nahradil nějakou cívečkou, co jsem našel v šupleti, a funguje to. Hodnoty obou indukčností lze dohledat podle barevného značení, ale nějak jsem se nemohl dopátrat, jaké hodnoty ty barvy znamenají.
Když už jsem to schéma vytvořil (bez hodnot všech součástí), tak ho sem dávám pro informaci. Viděl jsem už i jiná zapojení solárních lampiček, ale zatím jsem nakreslil jen to jediné s řady možných schémat. T2 funguje jako oscilátor, T1 blokuje oscilace za denního světla.
- Přílohy
-
Solarni lampa.jpg- (40.89 KiB) Staženo 598 x
Brozicek píše:Hodnoty obou indukčností lze dohledat podle barevného značení, ale nějak jsem se nemohl dopátrat, jaké hodnoty ty barvy znamenají.
Hnedle na úvodní straně tohoto webu je článek Identifikace cívek podle barevného kódu.
Zapojení tišťáčku bylo modernější s SMD součástkami, jen indukčnost byla jako axiální odpor. Zde je druhé informační schéma.
- Přílohy
-
Solární lampa schéma 2.jpg- (75.29 KiB) Staženo 450 x
- Přílohy
-
PNP -AV9012LT1-2T1.pdf- (42.64 KiB) Staženo 453 x