Solární lampička schéma - opraveno.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Solární lampička schéma - opraveno.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Přestala mi svítit taková levná solární lampička na zahradu. Neviděl jsem v ní žádnou zjevnou vadu a NiMh po nabití v externí nabíječce se zdál dobrý. Bylo mi ji líto hned vyhodit, a tak jsem namaloval její schéma podle tišťáčku.
Závada nakonec byla v přerušené indukčnosti L1. Nejdříve jsem ty dvě indukčnosti L1 a L2 podle tvaru považoval za odpory, ale při napájení 1,2 V by dioda nemohla svítit. Tu L1 jsem nahradil nějakou cívečkou, co jsem našel v šupleti, a funguje to. Hodnoty obou indukčností lze dohledat podle barevného značení, ale nějak jsem se nemohl dopátrat, jaké hodnoty ty barvy znamenají.
Když už jsem to schéma vytvořil (bez hodnot všech součástí), tak ho sem dávám pro informaci. Viděl jsem už i jiná zapojení solárních lampiček, ale zatím jsem nakreslil jen to jediné s řady možných schémat. T2 funguje jako oscilátor, T1 blokuje oscilace za denního světla.
Přílohy
Solarni lampa.jpg
(40.89 KiB) Staženo 598 x
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Brozicek píše:Hodnoty obou indukčností lze dohledat podle barevného značení, ale nějak jsem se nemohl dopátrat, jaké hodnoty ty barvy znamenají.

Hnedle na úvodní straně tohoto webu je článek Identifikace cívek podle barevného kódu.
Brozicek

#3 Příspěvek od Brozicek »

Rozebral jsem ještě jednu solární lampičku. Měla "přerezivělé" přívody k LED diodě.
Zapojení tišťáčku bylo modernější s SMD součástkami, jen indukčnost byla jako axiální odpor. Zde je druhé informační schéma.
Přílohy
Solární lampa schéma 2.jpg
(75.29 KiB) Staženo 450 x
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 04 čer 2014, 08:53, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Díky za namalování! To se asi konečně podívám na ty 3 ks, co mi odešly za rok z 5 koupenejch. :)
Jirka
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Vacsinou to byvaju "blbosti" - zoxidovane kontakty na baterii a vo vypinacoch, vadne baterie. Raz som videl aj preruseny solarny panel.
helios

#6 Příspěvek od helios »

Ja tu mám už pár nefunkčných z dôvodu uhnitých prívodov zo soláru. Tí trpáci robia vývody soláru napareným hliníkom na skle. Aj keď sa to náhodou podarí opraviť, onedlho to odhnije zas... :?
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

Na tom druhém schématu mi nedávalo logiku to spojení kolektoru T2 s bázi T3. Pak jsem si všiml, že při překreslování náčrtu jsem namaloval T3 jako NPN místo PNP. Podle datasheetu je tranzistor SMD s označením pouzdra 2T1 tranzistor PNP - viz PDF příloha. Schéma jsem opravil, nyní je to snad funkční.
Přílohy
PNP -AV9012LT1-2T1.pdf
(42.64 KiB) Staženo 453 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“